Cinci alimente cu puternic efect antiinflamator/Sunt plăcute la gust și chiar te pot feri de multe boli

Fructele de pădure au un puternic efect antiinflamator. Foto: Dreamstime

Studiile sugerează că unele alimente pot ajuta la scăderea inflamației cronice. Acestea includ uleiul de măsline, anumite fructe de pădure, fructe, legume, condimente și pește. Dar există chiar un top al alimentelor cu efect antiinflamator, arată Health Line.

E bine de știut însă că inflamația poate fi atât bună, cât și rea. Pe de o parte, ajută organismul să se apere de infecții și leziuni. Pe de altă parte, inflamația cronică poate duce la boli.

Stresul, nivelul scăzut de activitate și alimentele care provoacă inflamație pot face acest risc și mai semnificativ. Din acest motiv, consumul de alimente care pot ajuta la reducerea inflamației este puternic recomandat.

Alimente precum fructele, legumele și condimentele conțin compuși antiinflamatori și pot ajuta la reducerea inflamației. Iată un top cinci ale alimentelor cu cel mai puternic efect antiinflamator.

  1. Fructe de pădure

Fructele de pădure sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. Vorbim de căpșuni, afine, zmeură, mure. DE asemenea, fructele de pădure conțin antioxidanți numiți antocianine. Acești compuși au efecte antiinflamatorii care pot reduce riscul de îmbolnăvire.

O revizuire din 2018 a cercetărilor sugerează că substanțele fitochimice găsite în fructe de pădure pot ajuta la întârzierea dezvoltării și progresiei cancerului. Deși sunt necesare mai multe cercetări, acestea pot aduce beneficii imunoterapiei.

Într-un alt studiu, adulții cu exces de greutate care au mâncat căpșuni au avut niveluri mai scăzute de markeri inflamatori specifici asociați cu bolile de inimă decât cei care nu au mâncat.

  1. Peștele gras

Peștii grași sunt o sursă excelentă de proteine și acizi grași omega-3 cu lanț lung, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).

Deși toate tipurile de pește conțin unii acizi grași omega-3, acești pești grași sunt printre cele mai bune surse: somon, sardine, hering, macrou, hamsii. EPA și DHA ajută la reducerea inflamației, care altfel poate duce la afecțiuni care pot include sindromul metabolic, boli de inimă, diabetul zaharat sau boli renale. Organismul metabolizează acești acizi grași în compuși numiți resolvine și proteine, care au efecte antiinflamatorii.

Studiile au constatat că persoanele care consumă somon sau suplimente de EPA și DHA au înregistrat reduceri ale markerului inflamator proteina C reactivă (CRP). Cu toate acestea, într-un studiu, persoanele cu bătăi neregulate ale inimii care au luat EPA și DHA zilnic nu au înregistrat nicio diferență în markerii inflamatori comparativ cu cei care au primit un placebo.

  1. Broccoli

Broccoli este extrem de nutritiv. Este o legumă cruciferă, ca și conopida, varza de Bruxelles și varza kale. Cercetările au arătat că un consum crescut de legume crucifere este asociat cu un risc scăzut de boli de inimă și cancer. Acest lucru poate fi legat de efectele antiinflamatorii ale antioxidanților pe care îi conțin.

Broccoli este bogat în sulforafan, un antioxidant care scade inflamația prin reducerea nivelului de citokine și a factorului nuclear kappa B (NF-κB), care sunt molecule care conduc inflamația în corpul dumneavoastră.

  1. Avocado

Avocado conțin potasiu, magneziu, fibre și grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă.

De asemenea, acestea conțin carotenoizi și tocoferoli, care sunt legați de un risc redus de cancer și boli de inimă.

În plus, un compus din avocado poate reduce inflamația în celulele pielii nou formate.

Într-un studiu de înaltă calitate care a inclus 51 de adulți cu exces de greutate, cei care au mâncat avocado timp de 12 săptămâni au avut o reducere a markerilor inflamatori interleukina 1 beta (IL-1β).

  1. Ceaiul verde

Probabil ați auzit că ceaiul verde sau matcha, este una dintre cele mai sănătoase băuturi. Cercetările au constatat că consumul de ceai verde este asociat cu un risc redus de boli de inimă, cancer, boala Alzheimer, obezitate și alte afecțiuni.

Multe dintre beneficiile sale se datorează proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii, în special unei substanțe numite epigallocatechin-3-galat (EGCG).

EGCG inhibă inflamația prin reducerea producției de citokine pro-inflamatorii și a deteriorării acizilor grași din celulele tale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *