Multe alimente pot contribui la inflamație și boli cronice, inclusiv alimente bogate în zahăr adăugat, carbohidrați rafinați, prăjeală, alcool și carne gătită la temperaturi ridicate.
Inflamația poate fi bună sau rea, în funcție de situație. Pe de o parte, este modul natural al corpului de a se proteja atunci când ești rănit sau bolnav. Ea îți poate ajuta corpul să se apere de boli și să stimuleze vindecarea. Însă, pe de altă parte, potrivit healthline.com, inflamația cronică, susținută este legată de un risc crescut de boli precum diabetul, bolile de inimă și obezitatea.
Interesant este că alimentele pe care le consumi pot afecta în mod semnificativ inflamația din corpul tău. Iată 5 alimente care pot provoca inflamații.
1.Zahărul și siropul de porumb pot provoca inflamații
Zahărul de masă (zaharoză) și siropul de porumb bogat în fructoză (HFCS) sunt cele două tipuri principale de zahăr adăugat în dieta occidentală.
Zahărul este 50% glucoză și 50% fructoză, în timp ce siropul de porumb bogat în fructoză are aproximativ 45% glucoză și 55% fructoză.
Unul dintre motivele pentru care zaharurile adăugate sunt dăunătoare este că pot crește inflamația, ceea ce poate duce la boli grave.
Într-un studiu, șoarecii hrăniți cu alimente bogate în zaharoză au dezvoltat cancer de sân, care s-a răspândit la plămâni, parțial din cauza răspunsului inflamator la zahăr.
Într-un alt studiu, din 2011, efectele antiinflamatorii ale acizilor grași omega-3 au fost afectate la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în zahăr.
Mai mult decât atât, într-un studiu clinic randomizat în care oamenii au băut suc carbogazos obișnuit, suc carbogazos dietetic și lapte sau apă, doar cei din grupul care a băut suc carbogazos obișnuit au avut niveluri crescute de acid uric, care determină inflamația și rezistența la insulină. Zahărul poate fi, de asemenea, dăunător, deoarece furnizează cantități în exces de fructoză.
Deși cantitățile mici de fructoză din fructe și legume sunt bune, consumul de cantități mari din zaharuri adăugate poate afecta negativ sănătatea. Consumul mare de fructoză a fost legat de obezitate, rezistență la insulină, diabet, boli ale ficatului gras, cancer și boli cronice de rinichi. De asemenea, cercetătorii au observat că fructoza provoacă inflamație în celulele endoteliale care vă îmbină vasele de sânge, ceea ce este un factor de risc pentru boli de inimă.
De asemenea, testele au demonstrat că aportul ridicat de fructoză crește câțiva markeri inflamatori, atât la șoareci, cât și la oameni. Alimentele bogate în zahăr adăugate includ bomboane, ciocolată, băuturi răcoritoare, prăjituri, prăjituri, gogoși, produse de patiserie dulci și anumite cereale.
2.Alimentele prăjite pot crește inflamația în organism
Pe lângă faptul că sunt bogate în grăsimi și calorii, alimentele prăjite, precum cartofii prăjiți, bețișoarele de mozzarella, gogoșile și rulourile cu ouă pot crește, de asemenea, nivelurile de inflamație în organism.
Acest lucru se datorează faptului că anumite metode de gătit la căldură ridicată, inclusiv prăjirea, pot crește producția de compuși dăunători, cum ar fi produsele finale de glicație avansată (AGE), care pot provoca inflamația și pot contribui la boli cornice.
De asemenea, prăjirea poate crește cantitatea de grăsimi trans din uleiurile de gătit, ceea ce poate promova și inflamația. Unele cercetări sugerează că alimentele prăjite pot influența compoziția microbiomului intestinal, ceea ce ar putea crește nivelurile de inflamație. În plus, alte studii au descoperit că un consum de alimente prăjite poate fi asociat cu un risc crescut de a dezvolta și de a muri din cauza bolilor de inimă.
3.Carbohidrații rafinați în exces pot provoca inflamație
Deși carbohidrații au o reputație proastă, multe alimente bogate în carbohidrați sunt foarte hrănitoare și se pot integra într-o dietă completă. Cu toate acestea, consumul de cantități excesive de carbohidrați rafinați poate provoca inflamație.
Din carbohidrații rafinați au fost îndepărtate majoritatea fibrelor. Fibrele promovează plenitudinea, îmbunătățesc controlul zahărului din sânge și hrănesc bacteriile benefice din intestin.
Cercetătorii sugerează că introducerea de carbohidrați rafinați în dietă poate încuraja creșterea bacteriilor intestinale inflamatorii, care, al rândul lor, vă pot crește riscul de obezitate și boli inflamatorii intestinale.
Carbohidrații rafinați au un indice glicemic (IG) mai mare decât cei neprocesați. Alimentele cu IG ridicat cresc zahărul din sânge mai rapid decât alimentele cu IG scăzut.
Într-un studiu, copiii și adolescenții cu fibroză chistică care au urmat o dietă cu IG scăzut, timp de 3 luni, au experimentat reduceri semnificative ale markerilor de inflamație, în comparație cu un grup de control, care nu a urmat aceeași dietă.
Un alt studiu a avut rezultate similare, raportând că o dietă cu IG scăzut ar putea reduce nivelurile de interleukină-6, un marker al inflamației, mai eficient decât o dietă cu IG ridicat, la persoanele cu diabet.
Carbohidrații rafinați se găsesc în bomboane, pâine, paste, produse de patiserie, unele cereale, prăjituri, băuturi răcoritoare cu zahăr și toate alimentele procesate care conțin zahăr sau făină adăugate.
4.Excesul de alcool poate crește un marker al inflamației
Consumul moderat de alcool poate oferi unele beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, cantități mai mari pot duce la probleme grave.
Într-un studiu din 2010, nivelurile de proteină C reactivă (CRP), un marker al inflamației, au crescut la persoanele care au consumat alcool. Cei care au băut mai mult de două băuturi pe zi au avut cele mai ridicate niveluri de CRP.
De asemenea, persoanele care beau mult alcool pot dezvolta probleme cu toxinele bacteriene care se deplasează din colon și în organism. Această afecțiune – numită adesea „intestin permeabil” – poate provoca inflamație pe scară largă, care duce la deteriorarea organelor.
Pentru a evita problemele de sănătate legate de alcool, consumul ar trebui limitat la două băuturi standard, pe zi, pentru bărbați și una pentru femei.
5. Carnea gătită la temperaturi ridicate poate genera inflamație
Consumul de carne gătită la temperaturi ridicate – inclusiv carne procesată, precum slănină, cârnați, șuncă și carne afumată – este asociat cu un risc crescut de boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer. Gătitul cărnii la temperaturi ridicate duce la formarea de compuși inflamatori cunoscuți sub numele de AGE.
Pe lângă promovarea inflamației, se crede că AGE contribuie și la afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, sindromul metabolic și diabetul de tip 2. În mod interesant, marinarea cărnii în soluții acide, cum ar fi sucul de lămâie sau oțetul, înainte de a o prepara la grătar sau a o prăji, poate reduce cantitatea de AGE la jumătate.
O altă modalitate de a minimiza formarea AGE-urilor este să gătiți carnea pentru perioade mai scurte de timp și să optați pentru metode de gătit la căldură umedă (fierbere, la aburi).