Într-o evoluție așteptată de toți marii reprezentanți ai sectorului, Beijingul a reînnoit înregistrările care permit sute de unități de procesare a cărnii de porc și pasăre din SUA să exporte în China, au declarat luni grupurile din industrie, după ce expirarea acestora a amenințat livrările către cel mai mare importator de carne din lume, scrie agenția Reuters.
Site-ul vamal chinez a arătat că înregistrările au fost prelungite până în 2030, însă cele pentru sute de unități de procesare a cărnii de vită din SUA rămân deocamdată listate ca „expirate”. Beijingul impune exportatorilor de produse alimentare obligația de a se înregistra la autoritățile vamale pentru a putea vinde produse în China.
Reînnoirea înregistrărilor pentru carnea de pasăre și porc reprezintă o ușurare pentru fermierii americani și companiile de carne, care se confruntă cu dispute comerciale cu mari importatori agricoli, inclusiv China și Canada, sub administrația președintelui Donald Trump.
Livrările au continuat să fie procesate la vamă chiar și din unități cu înregistrări expirate, însă exportatorii americani nu erau siguri cât timp va mai fi permis acest lucru.
Anterior, site-ul vamal chinez pusese în evidență faptul că înregistrările pentru peste 1.000 de fabrici de carne din SUA, aprobate în cadrul acordului comercial „Faza 1” din 2020, au expirat duminică. Acest număr reprezenta aproximativ două treimi din totalul celor înregistrate.
Acordul comercial pusese la moment capăt războiului comercial dintre SUA și China, printr-o promisiune din partea Beijingului de a crește achizițiile de bunuri și servicii americane, inclusiv carne, cu 200 de miliarde de dolari pe parcursul a doi ani. China nu a atins această țintă, care fusese convenită cu puțin timp înainte ca pandemia de COVID-19 să lovească.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
China a impus recent taxe vamale de 10% la importul de carne de porc, vită și lactate din SUA
Departamentul de Agricultură al SUA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Anterior, agenția declarase că autoritățile chineze nu a răspuns la cererile repetate de reînnoire a înregistrărilor fabricilor, ceea ce ar putea constitui o încălcare a acordului „Faza 1”.
„Suntem încântați să vedem progrese în cazul unităților de procesare a cărnii de porc și sperăm la vești similare pentru carnea de vită cât mai curând posibil”, a declarat Joe Schuele, purtător de cuvânt al Federației pentru Exportul de Carne din SUA.
Nerenoirea înregistrărilor pentru fabricile de carne de vită are loc în contextul în care Beijingul încearcă să limiteze importurile de carne de vită, pe fondul unei piețe suprasaturate.
Luna aceasta, Beijingul a impus tarife vamale de represalii asupra unor produse agricole americane în valoare de aproximativ 21 de miliarde de dolari, inclusiv taxe de 10% pe carnea de porc, vită și produsele lactate din SUA.
Rezerva Federală a SUA este așteptată să mențină ratele dobânzilor neschimbate la finalul reuniunii sale de politică monetară de două zile, care se încheie miercuri, potrivit instrumentului FedWatch al CME.
Un grafic arată că Brazilia a fost cel mai mare exportator de carne în China în 2024, cu exporturi de peste 8,3 miliarde de dolari, urmată de SUA, cu 2,5 miliarde de dolari, iar Argentina, Australia și Noua Zeelandă au contribuit fiecare cu peste 1,3 miliarde de dolari.
„Avem nevoie ca această piață să rămână deschisă”
În 2024, SUA a fost al treilea cel mai mare furnizor de carne al Chinei după volum, fiind depășită de Brazilia și Argentina, și a reprezentat 9% din totalul importurilor chinezești de carne. Livrările de carne din SUA către China au atins 2,5 miliarde de dolari anul trecut, ceea ce face din SUA al doilea cel mai mare exportator după valoare.
Exporturile de produse avicole din SUA au fost afectate de focarele de gripă aviară, dar China rămâne o piață importantă, a declarat Tyler.
„Aveam nevoie ca această piață să rămână deschisă, iar aceste reînnoiri au fost foarte importante în acest sens”, a adăugat el.