Ceva dulce/Cozonac de post, fără ouă, unt sau lapte/Nici nu-ți vei da seama că nu e un cozonac obișnuit

Cozonac de post, rețetă ușoară ca de pâine Foto: G4Food

Și ce dacă suntem în post. Dacă nu mâncăm „de dulce”, nu înseamnă că ne abținem și de la dulciuri. Mai ales că avem o rețetă de cozonac de post. Pare greu de crezut, dar chiar se poate.

Pe vremuri, bunicile noastre le făceau copiilor acest cozonac folosind doar făină, apă călduță și drojdie, exact ca și pâinea, doar că puneau puțin zahăr în aluat. Dar pentru a-l face chiar mai pufos, puteți încerca apă minerală sau un suc sifonat. Atunci veți folosi și mai puțin zahăr.

Avem nevoie de:

  • 500 g făină
  • 200 ml apă călduță (sau minerală sau suc sifonat)
  • 100 ml ulei
  • 150 g zahăr (sau 100 g sau chiar mai puțin, dacă folosiți suc dulce)
  • 1 pliculeț de drojdie uscată (7 grame)
  • 60-70 ml ulei
  • 3-4 linguri de cacao
  • Puţină sare
  • Opţional se pot folosi stafide, rahat sau scorţişoară
  • Tot după gust se pot folosi arome diferite: coajă de lămâie, vanilie etc.

Cum procedăm:

Acest aluat pentru cozonac de post îl facem ca și pe cel de pâine, de fapt. Cernem făina într-un vas mai mare, încăpător, iar în mijloc facem un loc unde punem puțină apă călduță și puțin din cantitatea de zahăr. Dacă folosim apă minerală, ar trebui să fie la temperatura camerei, în niciun caz mai rece. Lăsăm câteva minute la loc călduț, ferit de curent, până se activează drojdia și face acea spumă pe deasupra. Cam 10-15 minute.

Apoi începem să frământăm și adăugăm restul ingredientelor (mai puțin cacaua), restul de apă (sau suc), de zahăr, arome (vanilie, coajă de lămâie etc.), uleiul, dar nu tot. Păstrați o parte din cantitatea de ulei pentru a mai pune din când în când în palme, în timp ce frământați aluatul. Se va frământa mai ușor și va ieși mai pufos.

Apoi se lasă la dospit cam o jumătate de oră sau până își dublează volumul. Pentru asta îl așezăm acoperit cu o folie, tot așa, într-un loc ferit de curenți și de răcoare.

După ce a crescut suficient, aluatul este frământat din nou, iar coca se împarte în două. O jumătate se rulează cu făcălețul o foaie cu grosimea cam de 1 cm, iar cealaltă jumătate se amestecă cu cacao și se frământă bune, după care se rulează, la fel, o foaie la fel de groasă.

Se așază prima foaie, peste ea se poate pune la alegere nucă, stafide, rahat, scorțișoară etc., apoi se așază și cealaltă foaie peste și se rulează cozonacul.

Puteți alege să nu folosiți cacao, atunci veți rula o singură foaie ceva mai groasă.

Se pune într-o tavă care a fost tapetată cu hârtie de copt, iar pe deasupra se unge cu un gălbenuș de ou bătut și se mai lasă la dospit cam o oră, în același loc, călduț și ferit de curenți.

Se dă apoi la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 40-50 de minute sau cât e nevoie, până când se rumenește frumos.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *