Cu un miez moale și o crustă crocantă, sunt perfecte pentru a fi servite la micul dejun sau după-amiaza, alături de o ceașcă de ceai. E vorba de prăjiturile franțuzești canelé, care trăiesc o a doua tinerețe și au umplut rețelele de socializare, grație în primul rând formei lor interesante. Seamănă întrucâtva cu mult mai celebrele babà napoletane, dar doar până la un punct.
Sunt niște dulciuri din aluat sub formă de cupolă, cu interior moale și exterior crocant, preparate din lapte, unt și făină, apărute încă din anii 1500 în inima Franței, la Bordeaux. La fel ca în cazul multor alte deserturi, se pare că rețeta originală provine dintr-o mănăstire de călugărițe, iar numele provine de la formele speciale din cupru, striate, în care aluatul era copt.
Rețeta originală necesită un timp destul de îndelungat pentru preparare: laptele trebuie lăsat să stea cu o păstaie de vanilie timp de o noapte, iar apoi întregul aluat trebuie să stea la frigider 24 de ore înainte de a fi copt. Dar, pentru cine are timp și răbdare, merită tot efortul, pentru că rezultatul este spectaculos.
A încercat revista italiană La Cucina Italiana să meargă înapoi pe firul poveștii prăjiturilor canelé. Iată rețeta despre care spune că se apropie cel mai mult de original, dat fiind că nu au rămas mărturii scrise la momentul apariției lor.
Ingrediente
500 ml lapte integral
150 g zahăr pudră
100 g făină albă (tip 00)
50 g unt
1 păstaie de vanilie
2 ouă și 1 gălbenuș
15 ml esență de rhum
unt și zahăr pentru forme
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Procedeu
Mai întâi, încălzim laptele câteva minute, adăugăm păstaia de vanilie și lăsăm să se infuzeze peste noapte, în frigider, la rece.
A doua zi, mixăm ouăle cu zahărul pudră într-un bol. Adăugăm apoi făina și esența de rhum.
Într-o oală, încălzim laptele împreună cu untul (după ce scoatem păstaia de vanilie) și, când amestecul e cald, îl adăugăm treptat peste amestecul de ouă, amestecând continuu cu un tel pentru a evita formarea cocoloașelor.
Lăsăm compoziția să se răcească, apoi acoperim cu folie alimentară și dăm la frigider pentru 24 de ore.
După acest timp, turnăm compoziția în formele unse cu unt și presărate cu zahăr și coacem în cuptor la 180°C timp de 55-60 de minute, până când suprafața devine aurie.
Lăsăm prăjiturile canelé să se răcească oarecum înainte de a le scoate din forme.
Pentru cine ar putea fi interesat să experimenteze, dat fiind că e un aluat foarte interesant, dar nu are forma specifică, poate face o încercare folosind forme de muffin sau de briosce.