Cele trei tipuri de dietă care reduc riscul de boli cronice, de la cardiopatie la diabet și boli neurodegenerative. Toate au la bază principiile dietei mediteraneene, dar cu ceva în plus

cele-trei-tipuri-de-dieta-care-reduc-riscul-de-boli-cronice-de-la-cardiopatie-la-diabet foto: freepik.com

Descoperim zi de zi că îmbătrânirea se combate și la masă dar uneori informațiile legate de diete sunt neclare. Pornind de la această constatare, o cercetare a Karolinska Institutet din Solna, Suedia, publicată în Nature Aging,  a analizat ce obiceiuri alimentare influențează, apoi și care reduc reduc riscul de boli cronice la vârstnici, precum afecțiuni cardiace, artrită, boală pulmonară obstructivă cronică, demență și diabet.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În total, cercetătorii au identificat trei tipuri de diete capabile să reducă riscul de boli cronice: la finalul studiului, care a durat 15 ani, participanții care au urmat aceste diete nu doar că au dezvoltat în medie cu două boli cronice mai puțin față de ceilalți, dar au înregistrat și o progresie mai lentă a patologiilor deja existente, în special a celor neuropsihiatrice.

În schimb, cei care consumau mai multă carne roșie, alimente procesate și băuturi îndulcite aveau o probabilitate mai mare de a dezvolta, în timp, mai multe boli cronice. Iată care sunt cele trei tipuri de diete identificate de studiu pentru combaterea bolilor cronice, potrivit studiului, preluat de gazzetta.it:

Dieta MIND

Pe numele ei complet dieta Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay combină principiile dietei mediteraneene clasice cu cele ale dietei DASH, creată special pentru combaterea hipertensiunii, având ca obiectiv întârzierea apariției bolilor neurodegenerative.

Dieta MIND pune accent pe fructe și legume cu frunze verzi (spanac, varză, sfeclă elvețiană), fructe de pădure (afine, căpșuni, zmeură), cereale integrale, leguminoase, pește și carne de pasăre, ulei de măsline extravirgin și fructe oleaginoase. În schimb, limitează dulciurile, untul, brânzeturile grase și mai ales carnea roșie și procesată. Punctul ei forte este susținerea sănătății creierului: mai multe studii leagă dieta MIND de reducerea riscului de demență și declin cognitiv.

Dieta AHEI

Acronim de la Alternative Healthy Eating Index – a fost dezvoltată de cercetătorii de la Harvard și evaluează calitatea dietei pe baza consumului de alimente asociate științific cu un risc mai mic de boli cronice. Dieta AHEI se bazează pe abundența de fructe, legume și cereale integrale, pe consumul regulat de pește și surse proteice slabe, pe aportul de grăsimi bune, adică nesaturate (ulei de măsline, semințe, fructe oleaginoase) și pe reducerea sodiului, zaharurilor adăugate și a cărnii roșii și procesate. Conform unui studiu publicat în Journal of Nutrition, această dietă reduce riscul general de boli cronice cu 19%, riscul de boli coronariene cu 31% și riscul de a dezvolta diabet cu 33%.

Dieta AMED

Are ca punct de plecare dieta mediteraneană tradițională, bazată pe alimente vegetale, leguminoase, pește și ulei de măsline, dar introduce câteva modificări: reduce și mai mult consumul de carne roșie și produse animale procesate, încurajează folosirea cerealelor integrale în locul celor rafinate și recomandă un aport mai mare de fructe oleaginoase, leguminoase și legume. Este asociată cu o stare generală de sănătate mai bună și cu o progresie mai lentă a mai multor boli cronice, inclusiv a afecțiunilor cardiovasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *