Cele mai bune (și cele mai rele) băuturi pentru sănătatea inimii – Heart Foundation

bauturi, inima, sanatatea inimii, kombucha Sursa foto: Pexels/Dreamstime (colaj G4Food)

Apa este cea mai sănătoasă băutură pentru inimă, esențială pentru numeroase funcții ale corpului, inclusiv menținerea proceselor celulare și transportul nutrienților. Este recomandat să bei apă simplă de la robinet (pentru a evita microplasticele), deși apa carbogazoasă cu adaos de fructe poate fi o alternativă sănătoasă la alte băuturi, potrivit organizației Heart Foundation din Australia.

Alte băuturi benefice pentru inimă includ laptele neîndulcit, care este bogat în calciu și proteine și nu crește riscul de boli de inimă. Totuși, cei cu colesterol ridicat ar trebui să opteze pentru versiuni cu conținut redus de grăsimi.

Tipuri de lapte pe bază de plante, cum ar fi laptele de soia, migdale, orez și ovăz, pot fi, de asemenea, sănătoase pentru inimă, dar este important să fie alese varietăți fortificate cu calciu și cu un conținut redus de zaharuri adăugate.

Ceaiul și cafeaua, consumate cu moderație, pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă. Ceaiul verde conține mai puțină cofeină decât ceaiul negru, iar sensibilitatea la cofeină variază de la o persoană la alta.

Kombucha, o băutură fermentată, poate fi o alternativă cu mai puțin zahăr la băuturile îndulcite, dar beneficiile sale pentru sănătate nu sunt bine stabilite.

Pentru cafea, se recomandă evitarea adăugării de zahăr, frișcă sau siropuri, deoarece acestea pot crește aportul caloric. Consumul zilnic recomandat de cofeină pentru adulți este de până la 400 mg, echivalentul a aproximativ patru espresso sau șapte căni de ceai.

Un pahar mic (125 ml) de suc 100% din fructe sau legume este acceptabil ocazional, deși este preferabil consumul de fructe și legume întregi.

Ce băuturi trebuie să eviți:

Băuturile îndulcite, inclusiv băuturile răcoritoare, sucurile din fructe, băuturile sportive și energizantele, sunt bogate în calorii și oferă puțină valoare nutritivă, fiind nepotrivite pentru o dietă sănătoasă pentru inimă.

Îndulcitorii alternativi, cum ar fi ștevia sau aspartamul, au efecte pe termen lung incerte asupra sănătății și nu sunt recomandați.

Consumul de alcool ar trebui să fie limitat, deoarece crește riscul de boli de inimă. Recomandarea este de cel mult 10 băuturi standard pe săptămână, cu un maximum de patru într-o singură zi. Alcoolul nu este recomandat pentru sănătatea inimii, iar cei care nu beau nu ar trebui să înceapă.

Citește și Cardiologi: Eliminarea acestor 3 alimente din dietă poate îmbunătăți semnificativ sănătatea inimii / Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces în România / Ce poți mânca în locul lor

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels/Dreamstime (colaj G4Food)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *