Cele mai bune șase alimente pentru mahmureală/ O nutriționistă spune că alimentele hidratante și ușor de digerat te pot ajuta să supraviețuiești dimineții de după petrecere

Alimente ce combat mahmureala Sursa foto: Pexels

Este întotdeauna distractiv să fii sufletul petrecerii sau să sărbătorești până târziu cu prietenii. Și apoi te trezești a doua zi și îți dorești să nu fi avut parte de o distracție atât de bună. Durerea de cap și greața sunt reale. Și trebuie să-ți aduni toată voința să nu te târăști înapoi în pat și să intri în modul “silențios”.

Cum se manifestă mahmureala

Să fii mahmur e o experiență cu care se pot identifica toți cei care au băut un pic prea mult. Mahmureala apare, potrivit health.cleveland.org, din cauza consumului excesiv de alcool, care are un efect deshidratant. Te poți simți obosit, slăbit, cu dureri musculare, greață și sensibilitate la lumină și sunet. (Ca să nu mai vorbim de stânjeneala pentru deciziile pe care le-ai luat în stare de ebrietate.)

Desigur, prevenția ar fi fost o alegere mai bună. Consumul de apă între băuturile alcoolice ar fi ajutat și el. Sau ai fi putut să-ți limitezi consumul.

Dar, din păcate, e prea târziu pentru măsuri preventive.

Așadar, dacă vrei să salvezi ziua, ce poți mânca pentru a te reveni după o mahmureală?

Pentru a combate mahmureala, e bine să ții cont de două lucruri esențiale, potrivit nutriționistei Julia Zumpano:

  • Hidratează-te.
  • Fii blând cu stomacul tău. A trecut deja prin destule.

Băuturile pentru sportivi și cele îmbogățite cu electroliți, benefice în mahmureală

Drumul spre recuperare începe cu hidratarea.

„Alcoolul este un diuretic, așa că băutul excesiv te face să urinezi mai mult, ceea ce duce la deshidratare,” explică Zumpano.

Una dintre cele mai bune metode de refacere este să înlocuiești electroliții pierduți din cauza alcoolului.

Consumul unei băuturi pentru sportivi, apă de cocos sau a unei băuturi îmbogățite cu electroliți, înainte de culcare sau imediat după trezire, poate ajuta la înlocuirea acestora.

Electroliții sunt minerale care ajută la reglarea echilibrului lichidelor din corp. Caută o băutură care conține „cei trei mari” electroliți: sodiu, potasiu și magneziu.

Apa, un remediu excelent al mahmurelii

Dacă nu îți plac băuturile pentru sportivi (sau nu ai la îndemână și nici nu suporți ideea să mergi la magazin în starea ta actuală), apa simplă te poate ajuta și ea.

Bea-o încet, cu înghițituri mici. Un pahar întreg, băut dintr-o dată poate părea o idee bună, dar poate duce la reacții neplăcute din partea stomacului deja sensibil. Ia o înghițitură, fă o pauză și vezi cum reacționează stomacul înainte să bei mai mult.

Un alt sfat: „Păstrează băuturile la temperatura camerei, nu reci. Apa prea rece poate fi un șoc pentru stomac,” recomandă Zumpano.

Vitaminele din somon ajută organismul să elimine alcoolul

O noapte de băut excesiv poate reduce rezervele de vitamine din organism, inclusiv vitaminele B6 și B12. Acestea ajută la descompunerea și eliminarea alcoolului din corp.

De aceea, suplimentele împotriva mahmurelii conțin adesea aceste vitamine, dar cercetările nu au demonstrat că sunt eficiente.

Ce funcționează mai bine este să obții aceste vitamine din alimentație. Somonul este bogat în ambele. De asemenea, alcoolul poate crește inflamația în organism, iar acizii grași omega-3 din somon pot reduce această reacție inflamatorie.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Este întotdeauna mai bine să iei vitaminele din alimente. Suplimentele nu sunt reglementate la fel ca alimentele și alimentele oferă mai mulți nutrienți în același timp”, spune Zumpano.

Fructele proaspete, ideale în mahmureală

Există dovezi că zaharurile naturale din miere și fructele proaspete pot ajuta la eliminarea mai rapidă a alcoolului din organism.

Încearcă să mănânci mango, struguri, portocale, pere și banane plantain. Pepenele verde este, de asemenea, o opțiune excelentă. Fructele sunt pline de vitamine, nutrienți și apă care îți pot susține organismul și accelera rehidratarea.

Dieta BRAT, recomandată în mahmureală

Printre cele mai bune alimente pentru un stomac sensibil se numără cele bogate în carbohidrați și cu un gust foarte bland.

„Aceasta este ceea ce numim dieta BRAT. Banane, orez, piure de mere și pâine prăjită”, spune Zumpano

Aceste alimente simple sunt ușor de digerat și sunt adesea recomandate pentru greață, diaree sau dificultăți în a mânca. Dieta BRAT este bună pentru gripă și la fel de bună și pentru mahmureală.

Aceste alimente conțin și carbohidrați, care pot calma stomacul și cresc nivelul glicemiei.

Bananele, în special, sunt bogate în potasiu, unul dintre cei trei mari electroliți pierduți după o noapte de petrecere.

Ghimbirul te scapă de greața ce apare în starea de mahmureală

S-a demonstrat că ghimbirul reduce greața, așa că introducerea lui în alimentație după o noapte de băut te poate ajuta să-ți calmezi stomacul. Poți consuma ghimbir uscat, ceai de ghimbir, un shot de ghimbir sau să-l adaugi ras într-un smoothie proaspăt.

Dar atenție la băuturile carbogazoase precum ginger ale sau berea de ghimbir – acestea pot conține mult zahăr, ceea ce poate înrăutăți lucrurile. Dacă alegi totuși această variantă, caută una cu ghimbir real, nu arome artificiale, și agită-o înainte de a o bea pentru a elimina cât mai multe bule. Băuturile foarte carbogazoase pot provoca balonare, ceea ce nu ajută deloc un stomac deja deranjat.

Ce să nu mănânci când ești mahmur

Unii mizează pe burgerii grași, alături de cartofi prăjiți, cafeaua tare sau „hair of the dog” (adică mai mult alcool) pentru a scăpa de mahmureală. În realitate, acestea nu sunt cele mai bune opțiuni, spune Zumpano.

Alimentele grase pot părea reconfortante, dar o masă grea poate stresa și mai mult stomacul deja afectat.

La fel și cafeaua, care este acidă și poate agrava problemele digestive. Și, la fel ca alcoolul, cafeaua este un diuretic, deci nu ajută la hidratare. Cofeina poate da un impuls temporar, dar e foarte posibil să agraveze simptomele mahmurelii.

Cât despre vechiul „leac” cu un Bloody Mary sau un mimosa pentru mahmureală? Doar un mit.

Mai mult alcool poate părea că ajută pe moment, dar în realitate doar îți prelungește timpul de recuperare. Nu va anula efectele beției de noaptea trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *