Cel mai rapid om din lume preferă puiul cu orez, pizza, dar și ciocolata neagră/Sportivul italian Marcell Jacobs își apără la Paris titlul câștigat la Tokyo, în 2021

Marcell Jacobs, Italia, Olimpiada de la Paris, pui cu carne foto: Corriere de la Sera

Marcell Jacobs, medaliatul cu aur la proba de 100 de metri de la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021, urmează o dietă echilibrată și diversificată. Mic-dejunul său include două variante: una clasică italiană, adică dulce, și una sărată. Dieta lui se bazează pe proteine din carne și pește, precum și pe carbohidrați complecși. În plus, Marcell Jacobs include în dieta sa și pizza, dar și ciocolată neagră, transmite publicația Corriere de la Sera.

Duminică, 4 august, la ora 20:00, Jacobs va reveni pe pistă pentru semifinalele probei de 100 de metri la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, având ca obiectiv calificarea în finala care va avea loc, în aceeași zi, la ora 21:40.

Dieta și Pregătirea pentru Olimpiada de la Paris 2024

Marcell Jacobs, care a fost încoronat „cel mai rapid om din lume” la proba de 100 de metri la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021, se pregătește acum să își repete performanța la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Pregătirea sa s-a desfășurat în Statele Unite, unde se antrenează cei mai performanți sprinteri. Pe lângă antrenamente, un factor important în succesul său este și stilul de viață, în special alimentația.

Într-un interviu acordat publicației Cook, Jacobs a dezvăluit câteva dintre secretele care l-au ajutat să ajungă în elita alergătorilor. Unul dintre aceste secrete este o dietă echilibrată, dezvoltată de-a lungul anilor cu ajutorul mamei sale, Viviana Masini. Un alt aspect important al dietei sale este consumul de paste, în special integrale și cu puține condimente: doar un strop de ulei de măsline extravirgin, roșii sau ton. „Îmi plac rețetele simple. Reușesc chiar să le gătesc. Pentru preparatele mai complexe, mă bazez pe abilitățile culinare ale soției mele, Nicole Daza,” spune Jacobs.

Mic-dejunul sportivului italian

Jacobs are două opțiuni pentru micul dejun. Prima variantă este clasică, constând în lapte vegetal sau parțial degresat, câteva linguri de cereale integrale, fructe de pădure sau un suc de portocale. A doua variantă include pâine integrală prăjită, carne slabă de curcan, brânză tartinabilă și suc de portocale. O altă opțiune poate fi o omletă din albușuri, două-trei felii de pâine prăjită cu gem și o mână de fructe uscate, care fac parte și din gustările sale.

Ce mănâncă la prânz 

Pentru prânz, Jacobs are mai multe opțiuni: piept de pui cu orez, filet de vită, biban de mare cu orez și, uneori, somon, alături de legume. Ca gustare, preferă un smoothie de fructe, de obicei de banane, cu migdale și alune. Alternativ, consumă un iaurt slab, un fruct proaspăt și fructe uscate.

Cina lui Marcell Jacobs

Cina include opțiuni similare cu cele de la prânz. Jacobs are și o masă pe săptămână unde poate mânca ce dorește. Apreciază pastele, în special cele integrale și bogate în fibre. Preferata sa este Amatriciana, dar adesea optează pentru paste simple, cu roșii proaspete sau ton. Un alt „fel de mâncare-joker” pe care îl iubește este pizza, pe care o consumă ocazional. Dieta sa variată include și ciocolată neagră, una dintre pasiunile sale. În ceea ce privește condimentele, Jacobs folosește sare de mare iodată, diverse condimente (curry, turmeric, rozmarin, piper, paprika, ghimbir și șofran), mult oțet și suc de lămâie. Bea multă apă și câteva cafele pe zi.

Opinia nutriționistului

„Dieta lui Jacobs pare una standard, adecvată în special pentru perioadele de antrenament mai ușoare, departe de competiții,” explică Annalisa Caravaggi, nutriționist specializat în nutriție clinică. „Alimentația unui sportiv de acest nivel se schimbă constant, mai ales înainte și în timpul competițiilor, când se consumă carbohidrați complecși și se fac rezerve.” 

În opinia sa, dieta lui Jacobs este echilibrată calitativ și ar putea fi adaptată și pentru cei care se antrenează mai puțin sau deloc. 

„Totul depinde de cantitatea de calorii, micronutrienți și macronutrienți, de numărul meselor pe zi și de starea de sănătate. Cine se antrenează patru ore pe zi are un consum energetic mai mare decât cineva care stă toată ziua la birou.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: Corriere de la Sera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *