Durerea de dinți, cunoscută și sub denumirea de odontalgie, este un simptom dureros și greu de suportat, manifestat prin junghiuri intense și spasme. De obicei, durerea de dinți provine de la un singur dinte, însă se poate extinde treptat la gingii și la dinții învecinați. Ea poate avea diverse cauze, cele mai frecvente fiind de natură infecțioasă, cum ar fi: abces dentar, chist dentar, gingivită, parodontită, granulor, pulpită etc.
De asemenea, pot provoca durere dinții fracturați sau ciobiți, mai ales dacă rădăcina dentară este expusă în urma unui traumatism. O igienă orală neadecvată poate duce și ea la sensibilitate dentară și, implicit, la apariția durerilor de dinți.
Există o plantă care reușește în bună măsură să ajute în cazul oricărui tip de durere, indiferent de cauză? În trecut, se credea că mestecând frunze de salcie trece durerea de dinți. Ceea ce poate fi adevărat într-o oarecare măsură, pentru că salcia conține acid acetilsalicilic, iar acesta are și efect anestetic.
Dar potrivit sitului italian topfarmacia.it, cea mai eficientă plantă în caz de durere de dinți este ceaiul de mușețel. Mai exact, sub formă de ceai.
Mușețelul face parte din familia Asteraceae și este o plantă bogată în terpene, cumarine și azulene. Toate aceste substanțe contribuie la formarea unui ulei esențial cu proprietăți antiseptice, antiinflamatoare și calmante.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Datorită acestui conținut ridicat de terpene, uleiul esențial de mușețel este un remediu natural eficient pentru durerea de dinți, ajutând la calmarea inflamațiilor care provoacă durerea dentară. În plus, flavonoidele pe care le conține pot contribui la atenuarea durerii dentare.
Atenție la interacțiunea cu unele medicamente
Însă ceaiul de poate interfera cu medicamentele anticoagulante, crescând riscul de sângerare. De asemenea, poate potența efectul benzodiazepinelor sau al altor medicamente sedative. Totodată, atenție la potențialele efecte de tip alergic: este recomandat să se evite administrarea mușețelului în cazul unei sensibilități cunoscute sau suspectate la această plantă sau la alte plante din aceeași familie.
Exceptând contraindicații de mai sus, infuzia sau ceaiul de mușețel poate fi consumate încă de la apariția simptomelor sau ori de câte ori este necesar. De ținut cont și de faptul că dacă este consumat înainte de culcare, mușețelul poate favoriza somnul, iar după mese poate facilita digestia.
Alte ceaiuri care ajută în cazul durerilor dentare
Potrivit aceleiași surse, alte două infuzii din plante pot ajuta la ameliorarea durerilor de dinți. Prima dintre ele este menta, care poate fi eficace în special dacă durerea de dinți este cauzată de gingivită.
O a doua infuzie care de multe ori ajută este cea din cuișoare. Ele pot calma durerea de dinți prin prezența conținutului ridicat de eugenol, cunoscut ca având proprietăți antiinflamatoare și antioxidante.
Un alt posibil ajutor mai poate fi și gargara cu apă sărată. Sarea are un efect dezinfectant care poate duce la reducerea inflamației.