Leguminoasele sunt esențiale pentru o alimentație sănătoasă. Proprietățile și beneficiile lor pentru sănătate permit menținerea unei bune stări de sănătate și atingerea obiectivelor noastre. Nu doar pentru pierderea în greutate, ci și pentru creșterea masei musculare, deoarece conțin o cantitate mare de proteine vegetale. De fapt, unul dintre aceste alimente are mai multe proteine decât oul sau puiul, iar nutriționiștii recomandă includerea sa în dietă și consumarea frecventă, susține La Razon.
Soia provine din China, unde a fost cultivată acum aproximativ 5.000 de ani. În Extremul Orient, această plantă a fost considerată unul dintre cele cinci grâne sacre alături de orez, orz, grâu și mei. Astăzi, Statele Unite, Argentina și Brazilia sunt principalii săi producători, dar este prezentă în toată lumea. În Europa, nu a devenit populară decât la mijlocul secolului XX.
Acestea sunt beneficiile și proprietățile superalimentului soia
Soia are o serie de calități, printre care se numără adaptabilitatea sa ușoară și compoziția chimică și nutrițională excelentă, care o face cea mai bună dintre leguminoase. Este un aliment cu valoare nutritivă ridicată, remarcându-se în special prin procentul ridicat de proteine de calitate bună: din fiecare 100 de grame, aproximativ 35 sunt proteine.
Potrivit nutriționiștilor, consumul zilnic sau frecvent de soia aduce numeroase beneficii organismului, de la protecția inimii și reducerea colesterolului, până la îmbunătățirea sănătății oaselor și stării de bine după menopauză. Proteinele din soia conțin o proporție bună de aminoacizi esențiali și sunt ușor de digerat.
Acest aliment conține compuși fenolici, care sunt asociați cu prevenirea tulburărilor menopauzei, datorită similarității lor cu estrogenii feminini. De asemenea, conține vitaminele A, E și B, și lipide, printre care se evidențiază fosfolipidele (lecitina de soia) și acizii grași polinesaturați, ce sunt corelați cu prevenirea bolilor cardiovasculare.
Această leguminoasă oferă, de asemenea, beneficii unice pentru reducerea riscurilor cardiovasculare, deoarece îmbunătățește funcția vaselor sanguine în general și previne formarea cheagurilor. Consumul de soia este benefic și pentru pacienții diabetici, deoarece este unul dintre alimentele cu indice glicemic scăzut, având un efect antihiperglicemic, evitând astfel creșterea nivelului de glucoză în sânge.
Pe de altă parte, soia furnizează fibre alimentare care, prin proprietățile lor, facilitează digestia și contribuie la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Acest aliment funcțional, cu proprietăți preventive în diferite etape ale vieții, contribuie, de asemenea, la reducerea pierderii de masă osoasă, ceea ce înseamnă că un consum frecvent ajută la prevenirea și tratamentul osteoporozei.
Soia scade potența cu 50%. Degeaba impresionezi cu mușchii dacă nu poți rezolva ”problema”…