Uleiul de măsline, folosit intens în dieta de tip mediteranean, este tot mai des folosit în bucătăria occidentală, având renumele unui produs sănătos. Fie că e folosit ca dressinguri pentru salate (cel extravirgin), fie la sotarea legumelor (cel din turtă), uleiul de măsline este tot mai folosit în lume.
Dar ce se întâmplă cu el dacă nu îl folosești imediat? Cât rezistă după ce ai deschis sticla? Cum să-l depozitezi ca să reziste mai mult? Toate acestea sunt întrebări la care au răspuns specialiștii pentru The Spruce Eats. Mary Mori, vicepreședinte al departamentului de calitate și produse la California Olive Ranch a explicat unde este cel mai bun loc pentru a păstra uleiul de măsline.
Cel mai bun mod de a depozita uleiul de măsline
La fel ca multe alte produse din cămară, uleiul de măsline poate deveni rânced și inutilizabil dacă este expus la lumină, căldură sau oxigen. De aceea, cel mai bine este să fie păstrat într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi cămara sau dulapul cu condimente. Dacă este nedeschis și depozitat corect, uleiul de măsline rămâne bun până la data expirării – de obicei între 18 luni și doi ani, în funcție de producător.
„Deși nu există un risc pentru siguranța alimentară dacă este consumat după acea dată, calitatea nu mai este garantată. De aceea, recomand întotdeauna utilizarea lui cât mai rapidă,” explică Mori.
Ce se întâmplă cu sticlele deschise
Odată deschisă, o sticlă de ulei de măsline nu își păstrează prospețimea la fel de mult timp din cauza expunerii la oxigen. Mori spune că California Olive Ranch a testat uleiul de măsline păstrat în sticle de sticlă deschise și a descoperit că acesta poate rezista aproximativ două-trei luni înainte de a deveni rânced.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Uleiurile de măsline ambalate în cutii cu pungi interioare pot rezista până la șase luni, chiar și după deschidere. „Din acest motiv, recomand întotdeauna să cumpărați o cantitate pe care o puteți consuma într-o lună sau două,” spune Mori.
Uleiul de măsline extravirgin (EVOO) este mai delicat, deoarece este produs din măsline mai proaspete. Cu toate acestea, Mori explică faptul că EVOO conține compuși numiți fenoli, care îi oferă stabilitate pe raft până la data expirării.
Uleiurile mai ieftine pot conține mai puțini fenoli, deoarece sunt produse uneori din măsline mai vechi. Acest lucru le face să devină râncede mai repede decât produsele premium. În cele din urmă, toate uleiurile se degradează dacă nu sunt păstrate corect.
Cum NU ar trebui să depozitezi uleiul de măsline
Cum NU ar trebui să păstrezi uleiul de măsline? Mori recomandă să nu îl ții lângă aragaz, deoarece expunerea la căldură îl poate degrada rapid și îl poate face rânced.
Expunerea la lumină și oxigen are același efect, motiv pentru care Mori nu recomandă utilizarea capetelor cu dozator, decât dacă știi sigur că vei consuma uleiul foarte repede.
Dacă ai găsit o ofertă bună la supermarket sau preferi să cumperi în cantități mari, Mori sugerează să alegi ulei de măsline ambalat în cutii cu pungi interioare, deoarece acestea oferă cea mai bună protecție împotriva luminii și oxigenului.
„Mecanismul bag-in-box împiedică uleiul să fie expus la lumină sau aer, ceea ce îl face una dintre cele mai bune opțiuni de ambalare,” explică ea.
Pentru o utilizare mai ușoară, poți transfera uleiul treptat într-o sticlă mai mică. Dacă preferi să cumperi ulei îmbuteliat, depozitează-l într-un loc răcoros și întunecat și nu deschide sticla decât atunci când ai nevoie de ea.