Există două tipuri principale de plăci de tăiat: plastic și lemn. Fiecare are propriile sale beneficii, dar lemnul este întotdeauna o alegere populară atât din motive estetice, cât și pentru că este blând cu cuțitele. Spre deosebire de o placă de tăiat din plastic, cele din lemn sunt de obicei mai mari, mai consistente și nu trebuie curățate în mașina de spălat vase. Deși există diferite metode de curățare a unei plăci de tăiat din lemn, cea mai bună se întâmplă să fie și cea mai simplă: folosiți doar apă și detergent de vase. Dar nu este vorba doar despre curățarea ei, ci și despre întreținerea plăcii de tăiat, pentru a-i prelungi viața, recomandă thespruceeat.com.
De ce este important să cureți placa de tăiat
Când folosești o placă de tăiat, mici particule de mâncare rămân și se depun pe suprafața plăcii, împreună cu orice suc sau lichide produse prin tocare. Curățarea plăcii te ajută să te asiguri că sucurile sau particulele unui aliment nu ajung într-un alt aliment.
Mai mult decât atât, carnea depune bacterii pe masa de tăiat, care pot fi apoi transferate în alte alimente, cum ar fi salata verde sau fructele care sunt de obicei consumate crude. Aceasta se numește contaminare încrucișată, una dintre principalele cauze ale intoxicațiilor alimentare. În cele din urmă, păstrarea plăcilor de tăiat curate le va ajuta să reziste mai mult și să prevină petele și mirosurile nedorite.
Cât de des ar trebui curățate, igienizate și unse plăcile de tăiat
Plăcile de tăiat din lemn trebuie spălate cu apă și detergent de vase după fiecare utilizare. Ungerea cu ceară, care ajută la conservarea plăcii și la împiedicarea absorbției de lichide, trebuie făcută o dată pe lună. Igienizarea ca pas separat nu este cu adevărat necesară cu plăcile de tăiat din lemn, deoarece spălarea cu apă și detergent de vase este suficientă pentru a ucide sau spăla orice bacterie.
Curățare cu detergent de vase
Spălarea cu detergent de vase și apă fierbinte este cea mai bună metodă de zi cu zi pentru curățarea plăcilor de tăiat din lemn. Spălați ambele părți, folosind un burete moale sau o perie pentru a îndepărta orice particule uscate de alimente, apoi clătiți, ștergeți excesul de apă cu un prosop curat și apoi uscați la aer.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Nu lăsați placa de lemn să se înmoaie în chiuvetă pentru o lungă perioadă de timp și nu o spălați la mașina de spălat vase, deoarece ambele practici îi pot provoca deformarea.
Nu se curăță cu înălbitor
Nu ar trebui să folosiți înălbitor pe o placă de tăiat din lemn, deoarece va decolora lemnul și îl va usca, ceea ce poate duce la crăpare. Nu este complet clar de unde a venit această idee, deoarece înălbitorul nu este ceva care este folosit în mod obișnuit pentru curățarea oricăror alte ustensile de bucătărie. La urma urmei, o placă de tăiat curățată cu înălbitor va mirosi a înălbitor (clor) și acel miros va fi transferat la orice mâncare care intră în contact cu acea placă. Dacă doriți să igienizați o placă de tăiat, detergentul de vase și apa sunt cea mai bună soluție.
Curățare cu oțet
Dacă spălați bine placa de tăiat și o lăsați să se usuce la aer, nu ar trebui să folosiți oțet pentru a o curăța. Dar uneori, în ciuda eforturilor noastre, o placă de tăiat din lemn poate lua mirosuri neplăcute, mai ales dacă a fost folosit pentru a tăia alimente cu miros puternic precum ceapa sau usturoi. Dacă da, un spray ușor cu oțet alb diluat (folosiți în părți egale oțet și apă) poate ajuta la dezodorizarea acestuia. Pulverizați-l și lăsați-l să se usuce la aer fără a-l șterge.
Curățare cu lămâie și sare
O altă modalitate de a elimina mirosurile este să o stropiți cu sare, să stoarceți sucul de la o lămâie pe sare și să folosiți lămâia tăiată pentru a freca sarea și sucul împreună pentru a forma o pastă. Lăsați amestecul să se usuce peste noapte, apoi răzuiți folosind o spatulă sau o racletă. O pastă de bicarbonat de sodiu și apă utilizată în același mod poate elimina, de asemenea, mirosurile și petele.
Întreținerea plăcilor de tăiat din lemn
Dacă doriți să treceți dincolo de curățarea de bază și să încercați să abordați o întreținere simplă, puteți ulei sau ceară placa de tăiat. Asigurați-vă că utilizați un ulei mineral de calitate alimentară sau ceară de albine pentru aceasta și urmați instrucțiunile pentru orice ulei sau ceară pe care îl utilizați.
Beneficiile folosirii cerei sau a ungerii cu ulei sunt că împiedică pătrunderea mirosurilor și a umezelii în lemn, ceea ce îl ajută să rămână mențină curat și, de asemenea, ajută la prelungirea duratei de viață. De asemenea, vă face placa de tăiat să arate frumos, deoarece plăcile care sunt spălate și uscate în mod repetat tind să se deshidrateze.
Unii entuziaști vor merge chiar atât de departe încât să-și șlefuiască plăcile de tăiat, ceea ce poate ajuta la îndepărtarea crestăturilor care se dezvoltă în timp. Netezirea suprafeței ajută, de asemenea, la menținerea curată a plăcii de tăiat.