Cel mai bun ceai pentru un somn liniștit, potrivit Cleveland Clinic. Combate anxietatea, gândurile nedorite și induce somnolența

o femeie bea ceai

Insomnia, adesea cauzată de gânduri nedorite, neplăcute sau disconfort, poate afecta semnificativ atât sănătatea fizică, cât și pe cea mentală. Stabilirea unei rutine sănătoase înainte de culcare și a unui mediu propice somnului este crucială, iar pentru unii, încorporarea ceaiurilor care induc somnul poate fi o parte eficientă a acestei rutine, transmite Cleveland Clinic.

Dieteticianul Beth Czerwony evidențiază câteva dintre cele mai bune ceaiuri pentru promovarea odihnei și relaxării.

Mușețelul este recunoscut pe scară largă pentru efectele sale sedative ușoare, atribuite flavonoidului apigenin, care se leagă de receptorii creierului care reduc anxietatea și induc somnolența. S-a demonstrat că aceasta diminuează simptomele de oboseală și depresie, în special la femeile care suferă de depresie postpartum. Cu toate acestea, cele care sunt însărcinate sau alergice la anumite plante ar trebui să îl evite.

ceai, cel mai bun ceai pentru un somn linistit, somn linistit, somn, ceai de musetel, ceai de lavanda
Mușețelul poate fi cules direct din natură, în perioada mai – iulie. Momentul optim pentru recoltarea mușețelului este dimineața, pana în ora prânzului. (Sursa foto: Pixabay)

Alte opțiuni

Ceaiul de lavandă, derivat din florile și tulpinile sale, este cunoscut pentru faptul că ajută la reducerea anxietății, depresiei și favorizează somnul. Efectele sale calmante pot fi deosebit de benefice pentru cei afectați de gânduri înainte de culcare. Administrația pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA consideră lavanda sigură, iar cercetările sugerează că aceasta îmbunătățește calitatea somnului, în special pentru proaspetele mame.

Ceaiul de rădăcină de valeriană, preparat din rădăcinile uscate ale plantei, este o altă opțiune populară pentru îmbunătățirea calității somnului și reducerea anxietății. Cu toate acestea, cercetările privind eficacitatea sa sunt limitate și se știe că această băutură poate provoca efecte secundare precum vise vii sau somnolență matinală.

Consumul de ceaiuri din plante înainte de culcare poate ajuta la reglarea neurotransmițătorilor precum GABA (acid gama-aminobutiric), care reduc anxietatea și stresul.

În concluzie, stabilirea unei rutine consistente înainte de culcare, care include practici de relaxare și alimentare, cum ar fi consumul de ceai, poate îmbunătăți semnificativ calitatea somnului și bunăstarea generală. Nutriționistul G4Food, Tania Fântână, recomandă să nu fie consumate alimente timp de 2-3 ore înainte de somn.

Sursa foto: Syda Productions | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *