Caramele, deserturi, gumă de mestecat, înghețată, creme, pastă de dinți, săpunuri… Acestea sunt doar câteva dintre produsele în care putem găsi aroma, mirosul sau extractul de mentă. Această plantă perenă are denumirea științifică Mentha spicata și face parte din familia Lamiaceae, conform informațiilor oferite de Fundația Spaniolă de Nutriție, citată de ABC.
Aceeași sursă menționează că menta este folosită în gastronomie și parfumerie datorită aromei sale intense și proaspete, explicând că romanii o utilizau în bucătărie, iar arabii „beau ceai de mentă pentru a-și întări apărarea împotriva insectelor purtătoare de boli și ca afrodisiac”.
Infuzia de mentă și beneficiile sale
Menta a fost folosită de-a lungul timpului ca plantă comestibilă și medicinală, iar în acest articol ne concentrăm pe prezența sa sub formă de infuzie sau ceai. O putem găsi în orice supermarket, în magazinele naturiste sau în cele specializate în băuturi similare.
Pe lângă aroma și mirosul său, infuzia de mentă are proprietăți benefice pentru organism, în special pentru sistemul digestiv.
Beneficiile consumului de infuzie de mentă
Conform site-ului comercial de ceaiuri Pompadour, menta are proprietăți medicinale, nutriționale și cosmetice. În ceea ce privește cele medicinale, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat că uleiul de mentă ajută la ameliorarea spasmelor abdominale ușoare, a balonării și a durerilor abdominale, în special la persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil (cu vârsta de peste 8 ani).
Când este consumată sub formă de ceai, menta:
-
Îmbunătățește funcționarea sistemului nervos
-
Întărește sistemul imunitar, având efecte antiseptice, antiinflamatoare și antioxidante
-
Ajută la decongestionarea căilor respiratorii
-
Reduce pofta de mâncare, contribuind la pierderea în greutate
-
Ameliorează durerile menstruale
-
Îmbunătățește sănătatea orală, datorită proprietăților sale antibacteriene
-
Poate preveni apariția unor tipuri de cancer, precum cel de colon, de sân sau pulmonar, dar și leucemia
Un studiu realizat de Universitatea Semnan din Iran arată că, deși testele au fost realizate pe rozătoare, menta ar putea îmbunătăți simptomele diabetului și ar putea susține funcționarea ficatului.
De ce să consumăm infuzie de mentă în fiecare săptămână?
După cum am menționat, infuzia de mentă oferă numeroase beneficii pentru sănătate, ceea ce reprezintă un motiv suficient pentru a o include în rutina noastră alimentară săptămânală.
Unul dintre cele mai importante beneficii este capacitatea sa de a ajuta digestia, facilitând absorbția nutrienților. Este deosebit de utilă pentru persoanele care suferă de gaze, dureri abdominale, diaree sau constipație. Motiv pentru care este, de facto, considerat unul dintre cele mai recomandate ceaiuri digestive
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
De asemenea, un studiu publicat în 2019 în BMC Complementary and Alternative Medicine afirmă că menta este un tratament sigur și eficient pentru sindromul colonului iritabil. Mai mult, există dovezi că poate ajuta și în cazul ulcerelor gastrice. Totuși, este important să subliniem că infuziile, inclusiv cea de mentă, nu înlocuiesc tratamentele medicale prescrise de specialiști.
O altă utilizare interesantă a mentei este rolul său în pierderea în greutate. Se pare că mirosul de mentă acționează ca un inhibitor al apetitului, deoarece stimulii olfactivi ajung la hipotalamus, controlând senzația de foame. Acest efect a fost confirmat de Universitatea din Liverpool (Marea Britanie) și de un studiu realizat de Baylor College of Medicine (Houston, SUA).
În plus, ceaiul de mentă are efecte relaxante, fiind utilă pentru reducerea stresului și a stărilor de nervozitate, datorită compușilor săi cu acțiune calmantă și sedativă.
Contraindicații ale consumului excesiv de mentă
Deși consumul de mentă este considerat sigur, în cazul excesului, pot apărea unele efecte adverse, atât sub formă de infuzie, cât și în alimente.
Abuzul de infuzie de mentă poate provoca:
-
Creșterea urinării, ceea ce poate duce la insomnie, din cauza întreruperii somnului pentru a merge la toaletă
-
Scaune moi sau greață
În plus, ceaiul de mentă nu se recomandă consumul de mentă la copiii sub 2 ani.
