Începe sezonul lor și durează practic până se termină de prin beciuri și cămări: dovleacul, alimentul vedetă al toamnei, alături de ciuperci. Nutriționiștii îl recomandă pentru totalitatea calităților sale nutritive, scrie parade.com.
„Este bogat în vitamine, printre care vitamina A, C, E și unele vitamine din grupa B, dar aduce și un bun aport de minerale precum potasiu, magneziu, mangan. De asemenea, dovleacul este și o bună sursă de fibe, care ajută digestia”, explică Sherie Nelson, un dietetician american chestionat pe subiect. Pe lângă ele, dovleacul mai este bogat și în antioxidanți, printre care beta-caroten, care protejeză organismul împotriva radicalilor liberi și reduce stresul oxidativ care provoacă îmbătrânirea celulară, mai adaugă ea.
În afară de pulpa de dovleac, la fel de bune din punct de vedere nutrițional sunt și semințele sale, amintește Jennifer House, un dietetician specializat pe familie din Statele Unite. „Circa 30 de grame de semințe conțin 9 grame de proteine, 2 grame de fibre și 40% din necesarul zilnic de magneziu”, clarifică ea. De asemenea, recomandă și făina din semințe de dovleac dar și uleiul de dovleac.
Ambele nutriționiste spun că nu există contraindicații, ba chiar dimpotrivă, este sănătos consumul zilnic de dovleac în fiecare zi. Iată care poate fi impactul acestui consum cotidian pe termen scurt și pe termen lung.
1.Poate îmbunătăți digestia
Serena Benali, un alt dietetician, spune că unul dintre efectele pe termen scurt pe care le putem observa este îmbunătățirea digestiei. Aceasta, pentru că pulpa de dovleac conține fibre, care ajută alimentele să se deplaseze în tractul intestinal, împiedicând astfel digestia. De asemenea, explică ea, prevenirea constipației ajută pe termen mediu și la menținerea florei intestinale în parametri.
2.Poate îmbunătăți imunitatea
Între 70% și 80% din celulele imunitare sunt localizate în intestin, ceea ce înseamnă că mâncând alimente care ajută intestinal, precum dovleacul, ajutăm imunitatea. ”Consumând dovleac în mod regulat întărim imunitatea, întărind capacitatea corpului de a lupta cu infecțiile, spune una dintre nutriționiste. Cealaltă amintește de faptul că antioxidanții din structura dovleacului, vitamina A și vitamina C, ajută și ei sistemul imunitar.
3.Poate aduce mai multă energie și o stare de bine
Dacă observați de-a lungul zilei că în anumite momente nu aveți energie sau experimentați o stare proastă, introducând dovleac în alimentație poate ajuta la restabilirea echilibrului. „Dovleacul are o încărcătură glicemică mică, ceea ce îl recomandă pentru a ține sub control glicemia, explică una dintre nutriționistele chestionate. Ceea ce nu este valabil și în cazul produselor de patiserie sau deserturilor care conțin dovleac dar și au zahăr adăugat.
4.Ajută sănătatea ochilor
Dovleacul conține luteină și zeaxantină, doi nutrienți esențiali pentru ochi. Aceștia pot preveni cataracta și degenerescența maculară senilă și ajută sănătatea ochilor, spune una dintre nutriționiste. Așa că încorporarea dovleacului în alimentație contribuie la menținerea sănătății oculare la orice vârstă.
5.Scade riscul de boli cornice
Dat fiind că este atât de plin de nutrienți și de antioxidanți, toate cele trei nutriționiste au fost de părere că mâncând regulat dovleac poate ajuta la scăderea riscului de boli cornice, printre care bolile cardiace, diferite forme tumorale sau sindromul Alzheimer.
În caz de hipertensiune arterială, una dintre nutriționiste este de părere că gătind cu ulei de dovleac sau un integrator pe bază de același ulei poate ajuta, protejând împotriva bolilor cardiovasculare. În plus, fibrele și potasiul ajută la gestionarea mai eficientă a colesterolului și tensiunii arteriale.
Daca dovleacul se gaseste numai toamna cum pot sa mananc dovleac in fiecare zi?