Ce pot face doar patru zile de mâncare nesănătoasă memoriei tale/ Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord explică în ce mod creierul poate fi bulversat de mâncarea de tip junk-food și cum se poate remedia această situație, prin dietă

Alimentele de tip junk food pot afecta memoria Colaj foto: G4Food

Răsfățul cu cheeseburgeri, cartofi prăjiți și alte alimente nesănătoase ar putea face mai mult decât să adauge centimetri în talie – ar putea, de asemenea, să afecteze rapid și memoria, potrivit sciencedaily.com. Acesta este avertismentul unui nou studiu realizat de cercetători de la Școala de Medicină a Universității din Carolina de Nord (UNC), care au descoperit, potrivit newsweek.com, că o dietă bogată în grăsimi poate modifica „centrul memoriei” din creier – hipocampul – în moduri care cresc riscul de probleme cognitive pe termen lung, inclusiv demență și boala Alzheimer.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În studiul lor, Song și colegii au efectuat experimente în care au hrănit șoarecii cu o dietă echivalentă cu cea tipică occidentală – bogată în grăsimi saturate.

În doar patru zile, oamenii de știință au observat schimbări majore: un grup de celule din hipocamp, numite interneuroni CCK, au devenit anormal de activi. Acest lucru s-a întâmplat deoarece creierul avea dificultăți în a procesa glucoza – zahărul de care are nevoie pentru energie. Această hiperactivitate a perturbat procesarea memoriei, chiar înainte de apariția creșterii în greutate sau a diabetului.

Alimentele grase suprasolicită neuronii și apar pierderi de memorie

„Știam că dieta și metabolismul pot afecta sănătatea creierului, dar nu ne-am așteptat să găsim un grup atât de specific și vulnerabil de celule cerebrale – interneuronii CCK din hipocamp – care sunt afectați direct de expunerea pe termen scurt la o dietă bogată în grăsimi.”, a spus autorul principal al studiului, profesor farmacolog Juan Song, care a explicat modul în care mâncarea de tip junk food poate să vă bulverseze creierul în doar patru zile.

Când nivelul de glucoză se restabilește, daunele asupra creierului pot fi inversate

Studiul a evidențiat, de asemenea, o proteină numită PKM2, care ajută la controlul modului în care celulele cerebrale utilizează energia. Când această proteină este afectată de alimentele grase, neuronii intră într-o stare de suprasolicitare, ceea ce duce la probleme de memorie.

Atunci când cercetătorii au restabilit nivelul de glucoză, celulele cerebrale s-au calmat, iar memoria s-a îmbunătățit. Acest lucru sugerează că intervenții relativ simple – cum ar fi ajustarea dietei sau tratamente țintite – ar putea inversa daunele.

Rezultatele subliniază cât de sensibil este circuitul memoriei din creier la dietă. Mesele bogate în grăsimi și junk food ar putea începe să afecteze sănătatea creierului cu mult înainte de a apărea semnele vizibile, precum creșterea în greutate.

Și mai promițător, echipa a descoperit că postul intermitent, după o dietă bogată în grăsimi, a ajutat la normalizarea activității cerebrale și la îmbunătățirea memoriei la șoareci. Asta înseamnă că modificări simple ale stilului de viață ar putea face o diferență semnificativă.

„Experimentele noastre arată că livrarea deficitară a glucozei către creier este un factor cheie în afectarea memoriei ca răspuns la o dietă bogată în grăsimi pe termen scurt. Prin urmare, strategii pentru a crește livrarea de glucoză către creier – cum ar fi consumul unei mese (chiar dacă aceasta conține grăsimi) după o perioadă de post – pot fi benefice pentru îmbunătățirea funcției hipocampului și a performanței memoriei”, a explicat Song.

Postul intermitent ar putea proteja memoria?

Profesor Song a menționat că, deși studiul lor nu a analizat efectele pe termen lung ale postului intermitent asupra sănătății creierului, studii anterioare sugerează că acesta poate avea efecte protectoare.

Ce arată însă clar concluziile lor este că chiar și o perioadă scurtă de post, urmată de o masă, a fost suficientă pentru a inversa afectările memoriei cauzate de câteva zile de alimentație nesănătoasă – oferind astfel o posibilă strategie dietetică pentru protejarea funcției cognitive.

Cercetările continuă, iar oamenii de știință investighează acum dacă aceste efecte se aplică și la oameni. Ei plănuiesc, de asemenea, să testeze dacă intervențiile bazate pe stilul de viață – cum ar fi dietele care stabilizează glucoza cerebrală – ar putea reduce riscul de boli neurodegenerative.

Dacă rezultatele se confirmă și la oameni, aceste descoperiri ar putea schimba modul în care medicii abordează boala Alzheimer și declinul cognitiv legat de obezitate, oferind o îngrijire mai holistică – care vizează atât corpul, cât și creierul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *