Ce mânca Dogele de la Veneția la sărbători. Orez cu mazăre sau risi e bisi, o rețetă rapidă, simplă și gustoasă din ce avem deja prin frigider și cămară

Sursa foto: Wikimedia Commons/

Cine știe dacă ideea de ghicitori gastronomice ar putea fi o bună idee, însă dacă ar fi, rețeta de mai jos poate intra pe lista scurtă. E cam ca o supă dar e mai puțin lichidă, e ca un risotto dar nu atât de concentrat, e ca un fel de stew dar e mult mai rapid. E cam ceea ce ar fi numit bunica o „mâncare de”: orez cu mazăre proaspătă de sezon, merge și congelată sau de la borcan, aromatizate cu  ceapă, bucățele mici de bacon și un strop de parmezan ras direct în farfurie.

Risi e bisi, o mâncare care vine direct de la Veneția, unde se consumă în mari cantități în toate anotimpurile dar în special când apare mazărea proaspătă. Pare un nume curios, riso vine de la orez, e mai simplu, în timp ce bisi e o formă dialectală care provine de la piselli/mazăre. Este un fel unic de mâncare cu care venețienii se mândresc mult și care are o  valoare simbolică importantă: însuși Dogelui venețian i se oferea un platou de risi e bisi când se sărbătorea patronul spiritual al orașului, San Marco, pe 25 aprilie. Dogele nu mai e, dar mâncare a rămas.

O rețetă comodă, pentru toate zilele săptămânii

Este practic o rețetă perfectă pentru zilele săptămânii, mai ales că se poate și încălzi. Dar la fel de bună și pentru un prânz de sâmbătă liniștit, mai ales că se poate face cu alimente de cămară/frigider și nu trebuie musai să ieșim la cumpărături după unele proaspete. Rapid și simplu de preparat – circa 30 de minute și o singură oală, conține toți nutrienții importanți, adică are proteine, vegetale și animale, carbohidrați, fibre, vitamine și săruri, grăsimi în cantitate limitată. Pe scurt, un concentrat de gust, savoare și sănătate, o rețetă care se poate replica oricând și oriunde avem la îndemână ingredientele lui simple. O mâncare onestă și pe gustul general, fără false așteptări dar și fără surprize neplăcute. Și argumentele ar putea continua.

Ingrediente pentru 8 porții

Am ilustrat mai jos procedura și ingredientele pentru 8 porții, gătim o dată și mâncăm de mai multe ori. Rețetele sunt nenumărate, fiecare familie cu așa zisele ei mici secrete; eu am urmat-o pe cea a unei figuri simbol a gastronomiei domestice din Italia, Petronilla. În viața reală era medic, mai exact a fost a treia femeie medic din Italia, dar totodată o deschizătoare de drumuri și în ce privește mâncarea de zi cu zi: a scos sub acest pseudonim mai multe cărți de rețete, prin care încerca să-i educe pe italieni să mănânce sănătos dar și să învețe să nu risipească (era epoca premergătoare celui de al doilea război mondial).

1 kg mazăre proaspătă, sau congelată sau din conservă

400 g orez din categoria celui cu bob mic

2 linguri de ulei

2 linguri de unt

1 ceapă

100 g bacon

100 g slănină (opțional, reducând cantitatea de ulei și unt)

parmezan ras, de încercat și cu alte brânzeturi

sare, piper

Cum procedăm și în ce ordine folosim ingredientele

Baconul și eventual slănina tăiate bucățele mici se călesc în puțin ulei și unt până prind puțină culoare, după care se adaugă ceapa tăiată mărunt și se continuă împreună.

Când și ceapa a început să devină translucidă, fără să se rumenească, se adaugă mazărea și un pahar cu apă. Se lasă să fiarbă la foc mic circa un sfert de oră, sub capac.

Când mazărea e aproape gata adăugăm orezul și completăm cu încă un pahar cu apă. Dat fiind că ne dorim o consistență nu prea lichidă, dar nici prea densă, cantitatea de apă pe care o adăugăm este importantă. Ca să nu greșim, cea mai bună metodă este de a o adăuga treptat pe măsură ce orezul o absoarbe. Potrivim în această fază de sare, însă pe principiul mai bine mai puțin și mai completăm la final.

Mâncarea este gata când mazărea și orezul sunt suficient de fierte, fără a începe să se dezintegreze. Nu este un detaliu lipsit de importanță, pentru că fierberea excesivă transformă carbohidrații într-o manieră care îi face să își piardă calitatea nutrițională.

Se servește cald dar nu foarte fierbinte, cu un strop de parmezan ras direct în farfurie sau altă brânză uscată, rasă. Se poate și fără. Completează bine aromele și puțin pătrunjel proaspăt tăiat mărunt, tot direct în farfurie.

Se pot experimenta și versiuni de post: eliminând untul, baconul, slănina, branzeturile. Putem însă compensa completând în faza de fierbere cu sos de roșii și direct în farfurie fulgi de drojdie alimentară sau o lingură de fistic măcinat. O altă idee de reținut, cantitățile din oricare ingredient pot fi diferite, iar în loc de bacon putem folosi orice resturi de carne sau preparate de calitate, în lipsa celor indicate. De post sau nu, puțin piper proaspăt ras e ca cireașa de pe tort.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *