Cum să reușim să ne menținem o alimentație sănătoasă și echilibrată chiar și atunci când fiecare minut contează? O bună perspectivă, ca posibil răspuns, o poate furniza cea ce obișnuiesc să mănânce nutriționiștii în situația dată: ce optează să mănânce un nutriționist când e pe fugă și nu are timp de gătit dar ține, oricum, să mănânce sănătos? Revista gastronomică italiană La Cucina italiana a pus aceasstă întrebare mai multor specialiști italieni în domeniu și iată răspunsurile și sfaturile lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
În loc de sandviș sau o pizza
„Atunci când avem puțin timp pentru a găti, riscul este, de multe ori, să alegem o felie de pizza mâncată pe fugă sau un sandviș cu diverse umpluturi”, explică Simona Santini, biolog nutriționist și doctor în genetică și biologie celulară, autoarea cărții La dieta delle stagioni. Ceea ce nu e tocmai ideal, sau, în orice caz, nu ca regulă de fiecare zi.
„Dacă avem puține minute la dispoziție, este important să avem, în schimb, idei clare și să ne amintim că, de la o masă nu trebuie să lipsească alimente care oferă carbohidrați, grăsimi, proteine și fibre — toate acestea putând fi consumate și fără să gătim”, amintește ea.
De exemplu, peste o bază de salată verde mixtă putem adăuga mozzarella sau ton în suc propriu și o putem servi cu pâine integrală de secară sau din alte cereale. Dacă nu suntem acasă și trebuie să preparăm rapid ceva de luat la pachet, un sandviș cu omletă din două ouă și dovlecei, care poate fi pregătită și cu o seară înainte, este o opțiune foarte bună, explică Santini.
În loc de brânzeturi sau mezeluri
Din experiență, am observat că primele alimente la care se recurgem atunci când nu avem timp sunt brânzeturile sau mezelurile, spune Sofia Bronzato, medic specialist în nutriție și medicină estetică. Ce putem alege în locul lor?
„Un aliment super versatil și nutritiv, care ar trebui să existe mereu în cămară, sunt leguminoasele – perfecte pentru un prim fel rapid, o salată, sau sub formă de cremă pentru sandvișuri și lipii preparate sănătos. Fasolea, năutul, lintea sunt surse proteice foarte sățioase datorită raportului bun între fibre și proteine, având un conținut scăzut de grăsimi. Din acest motiv, sunt o opțiune mai sănătoasă și care conferă mai multă sațietate decât multe surse de origine animală”, amintește experta.
La prânz sau cină, de exemplu, se poate alege o porție de orez, ideal integral, și oricare dintre leguminoasele amintite, care se găsesc și sub formă de conserve gata de consum. Completând cu orice fel de legume crude: roșii, castraveți, ardei, rădăcinoase etc.
În timp ce, spune ea, pentru un micul dejun pe fugă opțiunea ideală rămâne un iaurt cu căpșuni sau alte fructe proaspete și pâine de secară pe care putem adăuga o cremă tartinabilă la alegere: unt de arahide, hummus, sos de avocado etc.
O soluție universală: cerealele boabe fierte, răcite, păstrate la frigider, unde rezistă 4-5 zile
Cei care nu pot renunța la un fel principal dar nu au timp să pregătească paste sau orez la moment au două posibilități:
-cereale gata preparate, ambalate în vid, de obicei fierte la vapori, pe care e suficient să le încălzim câteva minute în tigaie sau la microunde pentru a fi gata de consum
-cereale fierte acasă, răcite și păstrate la frigider timp de 4-5 zile, adică exact cât durează săptămâna de lucru – este sfatul nutriționistei specializate în educație alimentară Federica Patrinicola.
Și aceeași metodă o recomandă ea și în legătură cu legumele, gătite și ținute câteva zile în frigider în caserole, urmând metoda batch cooking: legume și zarzavaturi precum cartofi, dovleac, morcovi, broccoli, fenicul, dovlecei, praz, amintește ea, pot fi coapte în cuptor și apoi combinate cu cereale și leguminoase la moment.
Ea mai dă un exemplu de masă rapidă și completă fără a fi nevoie să gătim nimic și care poate fi consumată oriunde: năut în combinație cu orice fel de fasole, mazăre, avocado și roșii cherry, asezonând totul cu lămâie și oregano. Servit, eventual, și cu crutoane de pâine.
