Ce înseamnă tiroidita Hashimoto și care sunt cele mai potrivite diete pentru a ține în frâu boala

Daniela Arnăutu 13 iunie 0 comentarii 52422 vizualizări
toroida, tiroida, hashimoto, diete Sursa foto: Andrey Popov | Dreamstime.com

 

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună, cronică, care poate provoca hipotiroidism. Nu există o dietă anume care să poată trata afecțiunea, dar, potrivit MedicalNewsToday, un nutriționist vă poate recomanda un plan individualizat, menit să țină în frâu boala.

Glanda tiroidă este mică și are forma unui fluture, dar ea joacă un rol foarte important în metabolism, asigurând reglarea hormonală și temperatura corpului. O persoană diagnosticată cu tiroidită Hashimoto înseamnă că are tiroida inflamată, ceea ce o împiedică să funcționeze normal. Tiroidita Hashimoto este o boală cu evoluție lentă, deseori, simptomele ei trecând neobservate. Ea apare pentru că sistemul imunitar al organismului atacă glanda tiroidă, determinând hipotiroidism. Tiroidita Hashimoto este cel mai întâlnit tip de tiroidită și cea mai comună cauză de hipotiroidism.

Simptomele tiroiditei Hashimoto

  • Oboseală și slăbiciune musculară
  • Constipație
  • Unghii casante
  • Piele uscată
  • Căderea părului
  • Creștere inexplicabilă în greutate
  • Dureri musculare și articulare
  • Depresii
  • Pierderi de memorie

În afară de tratament, iată la ce alimente trebuie să fii atent

Pe lângă tratamentul medicamentos, medicul endocrinolog este cel care îți va explica la ce alimente să fii atent. Ca reguli de bază, în principal, trebuie să eviți excesul de iod și de alimente foarte procesate.

De exemplu, alimentele bogate în iod, precum fructele de mare, lactatele, ouăle, trebuie consumate cu moderație pentru că sunt o sabie cu două tăișuri: un deficit de iod în organism favorizează apariția gușei, în timp ce excesul de iod poate agrava hipotiroidismul.

Glanda tiroidă are cel mai mare conținut de seleniu din întreg organismul. Prin urmare, mâncați ouă, ton, sardine, carne de porc, de vită și de pui, pentru a vă ajuta glanda tiroidă să lupte împotriva anticorpilor care o atacă.

De asemenea, zincul este un mineral esențial pentru producerea hormonilor tiroidieni. Ca surse naturale de zinc sunt recomandate câteva alimente precum stridiile, carnea de pui și vită dar și fasolea boabe, lintea și laptele de vacă.

Dieta Paleo

Se pare că dieta Paleo este eficientă pentru persoanele cu tiroidită Hashimoto, având efect antiinflamator, pentru că ea presupune eliminarea alimentelor cu potențial de a declanșa o reacție autoimună, precum cerealele, lactatele și alimentele procesate. În dieta Paleo puteți mânca pește, carne slabă, nuci, semințe, fructe și legume fără amidon, deci aveți interdicție la cartofi.

Dieta bazată pe alimente bogate în acizi grași Omega 3

Recunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii, acizii grași Omega 3 pot contribui la reducerea inflamației din glanda tiroidă, deci, implicit, ajută și în afecțiuni precum tiroidita Hashimoto. Dintre alimentele bogate în acizi grași Omega 3, peștele este cel mai important, el aducând organismului și un aport important de seleniu, ceea ce înseamnă că ajută la reducerea inflamației glandei tiroide. Așadar, mănâncă somon, cod, biban și sardine.

Dieta fără gluten

În unele cazuri, glutenul din alimente poate declanșa un răspuns imun al organismului și poate contribui la apariția tiroiditei Hashimoto. Prin urmare, orice persoană care suferă de această afecțiune ar fi bine să renunțe la alimente ce conțin grâu și orz, precum pâinea, pizza, produsele de patiserie, dar și la prăjituri și torturi. Este posibil ca după ce adopți o vreme o dietă fără gluten, simptomele tiroiditei Hashimoto să se diminueze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *