Ce conține, de fapt, mult criticata reformă a Politicii Agricole Comune / De la tăieri bugetare la sprijin pentru tineri și revizuirea ajutoarelor pe hectar

Comisia Europeană menține subventiile agricole. Sursa foro: pixabay.com

Comisia Europeană, care a prezentat, joia trecută, propunerea de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC), își propune să ajute tinerii fermieri, să introducă ajutoare în cadrul PAC pentru fermele mari și să modifice calculul pachetului bugetar, notează Le Nouvel Observateur.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Uniunea Europeană (UE) a detaliat propunerea sa de reformare a viitoarei Politici Agricole Comune din 2028 până în 2034, stârnind furia acestui sector. Ca și în cazul restului bugetului, vor începe doi ani de negocieri tensionate cu statele membre și Parlamentul European înainte de finalizarea textului.

Modificarea pachetului bugetar

Uniunea Europeană a promis că va „garanta” 300 de miliarde de euro sub formă de sprijin pentru venitul fermierilor în viitorul buget. Până acum, Politica Agricolă Comună (PAC) a oferit 387 de miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani, între 2021 și 2027, din care 270 de miliarde de euro sub formă de sprijin direct pentru ferme, și a reprezentat cea mai mare cheltuială a UE.

Sindicatele agricole și parlamentarii europeni denunță, așadar, o reducere de 20% a bugetului general, o “provocare” și o zi “neagră” pentru agricultură. Comisia contestă acest lucru și prezintă cele 300 de miliarde drept un “minim”, pe care statele îl vor putea completa cu alte fonduri europene. Bruxelles-ul propune o revizuire vastă a arhitecturii bugetare, integrând PAC într-un mare fond de “parteneriat regional și național” și transferând anumite sume – sprijin pentru regiunile rurale defavorizate și inovarea agricolă – către politica de coeziune.

Cele 300 de miliarde vor fi o bază cu o parte suplimentară flexibilă, susține și un diplomat european, anonim, negând reducerea bugetară de 20%. Doar că guvernele ar trebui să decidă dacă suma suplimentară merge către fermieri sau este alocată altor priorități.

Înlocuirea concediului

Fără a intra în detalii, Comisia face presiuni asupra statelor membre pentru a finanța, din fonduri europene, un serviciu de “ajutor agricol” care ar permite înlocuirea fermierilor în caz de boală, naștere, concediu sau formare profesională.

Reforma ajutorului pe hectar

Comisia Europeană dorește să reformeze plățile PAC pentru a viza mai bine fermierii care au cea mai mare nevoie de ele, așa cum s-a recomandat într-un raport din septembrie. Executivul speră să schimbe metoda actuală de calcul, care se bazează în mare măsură pe dimensiunea fermei.

Comisia propune ca „ajutorul pe hectar” să devină degresiv, cu un plafon maxim de 100.000 de euro. De asemenea, subliniază sprijinul suplimentar pe care dorește să îl ofere pentru stabilirea tinerilor fermieri. Ajutorul pe hectar este contestat de ani de zile de organizațiile de mediu, care îl consideră un cadou pentru „fermele industriale”. În Parlamentul European, stânga și Verzii insistă, de asemenea, pentru un sistem de plafonare.

Însă problema rămâne un subiect fierbinte. Și un oficial european recunoaște că va fi dificil să se ducă la bun sfârșit această reformă, din cauza opoziției statelor membre și a celor mai mari fermieri. Principalele sindicate agricole subliniază în mod regulat că subvențiile pe hectar oferă previzibilitate fermierilor, pe baza sumelor fixe pe care PAC le poate garanta.

Simplificarea condiţiilor de plăți

În urma concesiilor acordate fermierilor în timpul protestelor agricole din 2024, Bruxelles-ul promite, de asemenea, să simplifice condiționarea plăților PAC de respectarea normelor de mediu. Fără a abandona condiționalitățile de mediu, unele dintre acestea ar urma să fie transformate în stimulente, pentru a recompensa comportamentele virtuoase, mai degrabă decât pentru a le pedepsi, potrivit unui diplomat european. Comisia explică faptul că învață lecții din protestele de acum un an și jumătate.

Rămâne de văzut dacă reforma bugetului PAC va stârni noi proteste, având în vedere dezbaterea din jurul pachetului de ajutor de 300 de miliarde de euro și „naționalizarea” unei părți din plăți.

„Nimeni nu are niciun interes să conteste fermierii europeni. Dacă acest mesaj nu este auzit, ne vom întoarce”, a avertizat Arnaud Rousseau, șeful FNSEA – principalul sindicat agricol din Franța – la un miting de miercuri la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *