Un caz de rabie a fost confirmat la o bovină adultă dintr-o exploataţie din comuna Oşeşti, au informat, miercuri, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui, transmite Agerpres.
Potrivit conducerii instituţiei, animalul a prezentat simptome neurologice severe, printre care agitaţie, salivare excesivă şi tulburări de comportament, orbire şi paralizie faringiană, după confirmarea rezultatului în urma analizelor de laborator fiind luate o serie de măsuri.
“După confirmarea oficială a bolii, a fost informată Instituţia Prefectului, unde, la solicitarea DSVSA Vaslui, s-a întrunit în şedinţă Comitetul Local de Combatere a Bolilor . A fost notificată Direcţia de Sănătate Publică Vaslui pentru a continua ancheta epidemiologică în vederea stabilirii tuturor persoanelor care au fost în contact direct sau indirect cu animalul infectat şi dirijarea acestora către Centru Antirabic Vaslui pentru vaccinare. Cadavrul animalului infectat cu virusul antirabic a fost îngropat pe raza comunei Oşeşti, cu respectarea condiţiilor de biosecuritate. S-a dispus vaccinarea antirabică de necesitate a tuturor speciilor receptive din exploataţia în care a fost depistată bovina infectată şi supravegherea clinică a întregului efectiv de bovine existente, pentru depistarea precoce a unor eventuale noi cazuri”, a precizat directorul executiv al DSVSA Vaslui, Mihai Ponea.
Conform anchetei epidemiologice s-a identificat sursa bolii ca fiind vulpile existente în pădurea aflată in proximitatea taberei de vară unde sunt cazate bovinele.
Potrivit DSVSA Vaslui, rabia, cunoscută sub denumirea populară de turbare, este o boală virală fatală, provocată de virusul rabic, care infectează sistemul nervos central – creierul şi măduva spinării. Virusul rabic, găsit în saliva animalelor infectate, se poate răspândi la mamifere, dacă sunt zgâriate sau muşcate de un alt animal cu rabie. Pentru că boala se poate transmite la oameni, autorităţile trag un semnal de alarmă şi transmit cetăţenilor că trebuie să anunţe imediat medicul veterinar pentru examinarea animalelor şi stabilirea diagnosticului. Perioada de incubaţie a rabiei la om variază între una şi trei luni, în medie 45 de zile şi, în mod excepţional, între 10 şi 12 zile.