Cât de sănătos este tonul la conservă/Lucruri mai puțin știute despre peștele conservat

Tonul la conservă poate fi și periculos, dar are și beneficii pentru sănătate Foto: Pixabay

Peștele este bogat în vitamine și substanțe nutritive, în general. Dar când vine vorba despre tonul la conservă, sunt prea puține informații făcute publice până acum.

Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, oferind proteine, grăsimi sănătoase și o gamă largă de substanțe nutritive bogate. Fileurile de somon la cuptor sau o friptură de ton prăjită pot fi modalități delicioase de a vă bucura de acest aliment sănătos, transmite Eat This, Not That!. Însă uneori e greu să găsești peștele proaspăt, mai ales în zonele geografice care sunt la distanțe mari de mări sau oceane. Din această cauză, mulți oameni apelează la conservele de ton. Aceasta este o modalitate accesibilă și convenabilă de a mânca pește. Dar cât de sănătos este tonul conservat și ce riscuri presupune un astfel de aliment?

„Tonul la conservă este o sursă nutritivă, săracă în grăsimi, bogată în proteine slabe și acizi grași omega-3, bogată în vitamine și minerale, iar versatilitatea sa îi permite să fie folosit în salate, sandvișuri, mâncăruri cu paste și diverse alte mese, ceea ce îl face un aliment de bază convenabil și sănătos în cămară”, spune Lisa Young, specialistă în nutriție. Cu toate acestea, câteva riscuri vin, de asemenea, cu consumul de ton la conservă. Este vorba despre consumul de prea mult sodiu sau expunerea la mercur. Astfel, mulți oameni se întreabă dacă merită riscul să consume tonul la conservă.

Lucruri neștiute despre tonul la conservă

VALORI NUTRITIVE (PER PORȚIE):

  • CALORII: 98
  • GRĂSIME: <1 g (grăsimi saturate: 0 g)
  • SODIU: 43 mg
  • CARBOHIDRAȚI: 0 g (Fibre: 0 g, Zahăr: 0 g)
  • PROTEINE: 22 g

În plus, tonul furnizează fier, seleniu, iod, niacină (vitamina B3), acid folic (vitamina B9) și vitamina B12 și vom discuta beneficiile specifice ale unora dintre aceste vitamine în detaliu în acest articol.

Beneficii uimitoare ale consumului de pește

  • Vei obține un boost de proteine.
  • Conține acizi grași omega-3.
  • Este scăzut în calorii.
  • Este bogat în vitamine și minerale.
  • Este convenabil și rentabil.

Efecte secundare potențiale

  • S-ar putea să mănânci prea mult sodiu

Consumul unor cantități mari de sodiu din când în când nu ar trebui să aibă un efect prea mare asupra sănătății, dar consumul constant de prea mult sodiu poate duce la hipertensiune arterială și probleme cardiovasculare.

  • Puteți consuma multe grăsimi într-o singură ședință

Conservele de ton sunt prezentate în apă sau în ulei și, deși varietățile cu ulei au o aromă mai pronunțată și o textură mai umedă, ele pot conține adesea prea multe grăsimi pentru o singură gustare.

  • Prezența mercurului este posibilă

Da, există, în cazul anumitor produse, un risc de expunere la mercur atunci când este consumat ton la conservă.

  • Este posibil să consumați și alți contaminanți și aditivi

Pe lângă îngrijorarea legată de potențiala expunere la mercur, este, de asemenea, important să rețineți că puteți consuma contaminanți precum BPA atunci când consumați ton la conservă. BPA (Bisfenol A) este un material prezent în multe conserve și sticle de plastic care protejează recipientul de rupere. Unii oameni cred că acest material este destul de inofensiv, dar unele cercetări au arătat, de asemenea, că expunerea la BPA poate prezenta riscuri potențiale, cum ar fi un risc crescut de boli endocrine.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *