Câștigătorii primului Concurs Național de Brânzeturi Semi maturate și maturate / Marea Medalie de Aur, primită de Brânza Gran Sârbova / Ce sfat are președinta juriului pentru producători

concurs, branzeturi, romania, castigatori Sursa foto: Neillangan | Dreamstime.com

Federația Națională a Degustătorilor Autorizați (FNDA) din România a organizat primul Concurs Național de Brânzeturi Semi Maturate și Maturate din România. Luni au fost anunțați câștigătorii.

Competiția nu a avut caracter exhaustiv, iar brânzeturile jurizate au fost fie trimise de către producători, fie alese de la raft în urma unor preselecții făcute de experții în degustarea de brânzeturi. „Cred cu tărie că avem nevoie de asemenea competiții, cât mai curate și mai convingătoare, atât pentru producători, cât și pentru consumatori. Ceea ce doresc să comunic tuturor producătorilor este faptul că jurizarea în țara noastră implică o atenție mult mai mare din partea celor care desfășoară această misiune, deoarece nu avem acele DOC-uri, IGP-uri, acele denumiri de origine europene care ne-ar fi ajutat să apreciem pozitiv sau să eliminăm din start produsele care respectă sau nu regulamentele de ordine interioară ale DOC-ului din care fac parte”, a declarat Marian Timofti, președinte FNDA.

Dana Pop, dr. ing. în biotehnologii alimentare, președinta juriului, i-a sfătuit pe producători să aibă răbdare și să matureze mai mult brânzeturile pentru a adăuga valoare produsului.

concurs, branzeturi, romania, castigatori
Sursa foto: G4Food

Notarea produselor a fost făcută după o grilă de punctaj europeană și o singură brânză a depășit 88 de puncte, valoare de la care se acordă Marea Medalie de Aur: Brânza Gran Sârbova produsă de Asociația Curtea Culorilor din Timiș.

Medalii de aur au câștigat:

  • Cașcaval cu schinduf, Cașcaval cu piper – Brânză cinstită (ZADA)
  • Brânză maturată natur și Brânză maturată cremoasă de la Hochland
  • Horezu Reserve – Five Continents
  • Brânză maturată cu levănțică – Torokoi de Colțești
  • Brânză maturată Traian – Fraher

Lista premiilor acordate:

Juriul a fost format din membri FNDA, experți și degustători autorizați de brânzeturi: Dana Pop, dr. ing. chimie alimentară, degustător expert brânzeturi (președinte); Marian Timofti, ing., analist senzorial, degustător expert de brânzeturi, președinte FNDA; Răzvan Cruceanu, ing., chef, degustător de brânzeturi; Alexandru Cîrîc, ing., prof. univ., director ICA (Institutul de Cercetări Alimentare); Gabriela Teodorescu, prof. universitar de enologie (Univ. Valahia Târgoviște), degustător de brânzeturi; Cristina Dumitrescu, ing. chimie alimentară, degustător de brânzeturi; Elena Popa Cetățeanu, ing., economist, degustător de brânzeturi.

Sursa foto: Neillangan | Dreamstime.com

Comentarii

  1. Salutare,

    Poate organizatorii citesc aceste gânduri și reflectează la viitoarele ediții.

    Din juriu a lipsit un specialist, un inginer din industria alimentară, poate din mediul academic, nu din industrie, să nu fie părtinitor. Un inginer specializat ar fi contat în selecția de brânzeturi. Pentru că brânzeturile sunt amestecate, nu arată coerență, iar denumirea competiției nu reflectă tipurile de brânzeturi.

    Observații
    – Cam incomparabile ca mod de producție. Producători industriali, majoritatea, la un loc cu artizani ai brânzei. Mâine, poimâine intră și Delaco, și retailul cu mărci private, etc.
    – Fără diferențiere în funcție de materia primă, de exemplu lapte pasteurizat-nepasteurizat?
    – De la ce rase este laptele? Lapte de vacă, lapte de oaie, lapte de capră, amestecuri? Diferențele astea sunt importante, gustul va fi diferit.
    – Cum au fost hrănite animalele ? Pășunat natural? Cât din dieta lor este și cu furaje? Modul de hrănire are impact asupra gustului.
    – Deasemenea nu se compară brânza construită cu cheag industrial vs. cu cea care a fost pornită cu cheag natural.
    – De ce? Cam amestecate tipurile de brânză, se poate compara brânza maturată cu cea semi-maturată și cu cele cu pastă opărită (cașcaval, caș) cu brînzeturile în saramură (telemea)? Ce caută brânza de tip raclette în competiție?
    – De ce au fost incluse în selecție și brânzeturi cu ingrediente la un loc cu cele fără ingrediente? Cu piper? Cu schinduf? Cu negrilică? Cu nucă?

    Recomand oricui să consulte lucrări de specialitate despre clasificare, precum cele publicate în sec. trecut de ing. George Chintescu.

    • Draga Tiberiu, dacă tot te pricepi la toate, afla te rog de la mine, ca din cei 7 membri ai juriului, 3 suntem absolvenți de industrie alimentara (tehnologi care am invatat din cartile Dlui Chintescu), din care 2 au doctorat chiar în industria laptelui, 2 sunt profesori universitari, toți am absolvit cursuri de degustare profesionala a branzeturilor organizate de ONAF Italia și 2 dintre noi chiar suntem admiși ca jurați în concursurile internaționale de branzeturi de la Lyon și de la Frankfurt. Având în vedere pregătirea noastră, consider ca putem avea un cuvânt de spus în acest domeniu, nu-i asa? Din punctul meu de vedere eu studiez si incerc sa ajut dezvoltarea pietei brânzeturilor maturate din România inca de acum 10 ani, de cand vindeam culturi selecționate și acum sunt mandra ca producătorii romani de branzeturi au ajuns la acest nivel. Nu stau sa-ti demontez aici toate comentariile, fiindcă mi se pare ca sunt făcute doar de dragul comentariilor venite din partea cuiva, care a citit ceva, dar nu stie multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *