Carnea unei rase de ovine din Franța, salvată de la dispariție, este acum delicatesă pe masa de Paște a credincioșilor catolici

Paste catolic, oaie, carne de miel, religie foto: Frédéric Chambert

O cunoști pe Noire du Velay, oaia asta de carnea căreia ne bucurăm cu ocazia sărbătorilor de Paște?”, își întreabă cititorii site-ul france3-regions.francetvinfo.fr, astăzi, 30 Martie, în Sâmbăta Paștelui catolic.

Această rasă de oaie de culoare neagră este specifică zonei Velay, din estul departamentului Haute-Loire. Rasa aceasta de ovine aproape că dispăruse înainte de anul 1970. Carnea de miel este, acum, apreciată de clienți, fiind foarte căutată pentru a fi preparată și consumată cu ocazia Paștelui catolic.

Rasa este recunoscută după lâna cu nuanțe maronii, pielea neagră și două pete albe, pe cap și la vârful cozii. Noire du Velay este o rasă de ovine specifică din Auvergne și, totuși, aproape că dispăruse în secolul trecut. Istoria sa începe cu introducerea pe teritoriul Franței a strămoșului său „la Noire des Bains”. Două ipoteze au fost formulate în privința originii acesteia: ar fi fost o rasă adusă de celți sau ar fi venit  cu o populație sosită din Orientul Mijlociu.

Vezi detalii

În 1914, a fost desemnată drept „rasă de oi a platourilor vulcanice Velay”. „Abia în 1931, un anumit număr de crescători au decis să diferențieze ceea ce avea să devină Noire de Velay”, explică Daniel Babo, în cartea Rase franceze de ovine și caprine. În acel an a fost creată Uniunea de Creștere a Oilor Negre Bains.

Dar în urma încrucișării pentru creșterea producției de carne, „rasa pură aproape că nu a mai existat”, precizează autorul. În anii 1970, a fost pus în aplicare un program de selecție pentru a păstra moștenirea genetică a lui Noire de Velay. Apoi, în 1976, a fost înființat un centru de creștere a berbecilor tineri pentru a disemina rasa, urmate de campanii de însămânțare artificială care au fost ulterior întrerupte, după cum se rezumă pe site-ul Races Ovines des Massifs.

„Este o specie robustă și are un mers excelent”, explică Jérémy Masson, crescător de oi în Le Monastier-sur-Gazeille, în Haute-Loire. În ferma sa, înființată în 2012, sunt 350 de oi mame. Crescătorul se află în fruntea asociației de crescători Agneau Noir du Velay care reunește în tot departamentul 26 de fermieri profesioniști.

Această rasă de ovine este acum foarte căutată de consumatori. „Rasa este cunoscută și, desigur, se crează o nebunie aparte pe piață, în timpul sărbătorilor de Paște”. Crescătorul a vândut în jur de 150 de miei pentru această perioadă festivă. Noire du Velay are particularitatea de a putea avea miel pe tot parcursul anului, „poate făta de două până la trei ori pe an”, explică Jérémy Masson.

Potrivit celui mai recent Recensământ General Agricol (RGA), au fost numărate 22.000 de oi. Efectivul majoritar se află în Haute-Loire, unde se află originile sale ancestrale. Dar se dezvoltă și în Ardèche, Loire, Rhône, dar și Jura, Puy-de-Dôme și chiar în străinătate. Această rasă se adaptează bine condițiilor de viață în aer liber și este uneori folosită la pășunat în fermele de cereale, oferind în același timp îngrășământ natural.

Pentru a face și mai cunoscută această rasă, asociația organizează un festival anual pe 8 mai, la o fermă din Puy-en-Velay. Participanților li se oferă ocazia de a face drumeții, de a cumpăra produse locale, de a urmări programe de divertisment și, desigur, de a consuma produse locale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *