Carne sintetică. Noul regulament cadru pentru producția în UE aprobat de EFSA intră în vigoare din februarie

CARNEA SINTETICĂ: Austria, susținută de mai multe state membre, printre care și România, cere Comisiei Europene o dezbatere amplă pe acest subiect CARNEA SINTETICĂ: Austria, susținută de mai multe state membre, printre care și România, cere Comisiei Europene o dezbatere amplă pe acest subiect

Începând cu februarie anul următor intră în vigoare normativa cadru UE privind producția de carne și alte produse obținute prin procese de sinteză în laborator. Conform cotidianului italian cu profil economic Il Sole 24 ore, în cererea pe care un producător trebuie să o depună pentru autorizarea producției va trebui specificat în detalii procesul de producție și compoziția alimentului supus aprobării. În plus, vor trebui atașate la dosar și care este destinația de utilizare a produsului, valorile nutriționale și potențialii alergeni.

Documentul Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) urmează indicațiile comisarului UE pentru siguranță alimentară, Stella Kyriakides, în contextul unei dezbateri aprinse de anul trecut pe subiect între statele care susțin produsele de sinteză și cele care se opun lor. Printre acestea din urmă se numără Italia, singura țară din UE care în care este în vigoare o lege care interzice alimentele de laborator.

„Industria noilor alimente se dezvoltă rapid și este important ca procesele noastre de evaluare a siguranței lor să țină pasul cu această evoluție. Am căpătat multă experiență din evaluarea cererilor de aprobare a noilor alimente de când a intrat în vigoare regulamentul din 2018. Această experiență ne-a ajutat să clarificăm definirea și setul de criterii privind datele care trebuie furnizate, astfel încât cine depune cerere să poată depune o documentație de calitate mai bună și ca procesul de evaluare a riscului să fie mai eficient”, a explicat Ermolaos Ververis, un responsabil din cadrul departamentului Nutriție și inovație al EFSA.

Norme mai clare pentru timpi de rezolvare a dosarelor mai rapizi

Noul regulament cadru oferă mai multe detalii în special în ce privește clarificările științifice legate de produsele supuse evaluării, pe care EFSA le-a considerat lacunare în ultimii ani. Această actualizare a cadrului normativ se așteaptă să scurteze durata perioadei de evaluare. Aprobarea finală și regulile de comercializare sunt în competența Comisiei Europene și a statelor membre.

„Pentru evaluarea completă a riscurilor avem un termen de nouă luni, dar dacă avem nevoie de informații suplimentare din partea cui a depus cererea, întrerupem procesul. Necesitatea de a avea date complete este pe primul loc ca importanță: siguranța consumatorilor este prima noastră prioritate, iar timpul necesar pentru evaluare depinde de complexitatea și calitatea datelor de la dosar”, a mai completat Ververis.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *