Cârnatul cu ou și bătaia cu bezea, două obiceiuri gastronomice din Joia Grasă/ Este ziua care anunță începerea Carnavalului în Spania

carnat cu ou, bataie cu bezele, joia grasa, carnaval Foto: Instagram/ AyuntamentVNV @ambideraimon

Așa cum vedem în filmele americane că Mardi Gras (marțea grasă) este pre-ziua începerii Carnavalui din New Orleans, Jueves Lardero (joia grasă) este echivalentul său în Spania. În această joi (de 27 februarie în 2025) se mănâncă tot felul de lucruri grase, dând startul pentru excesele din timpul Carnavalului, care la rândul său, precede Postul Paștelui Catolic.

Ce se mănâncă de Jueves Lardero în diferite regiuni ale Spaniei

În Aragon, tradiția spune: “Jueves Lardero, longaniza en el puchero” (Joia Grasă, cârnat în oală), iar acest faimos cârnat este nelipsit de pe mese. Totuși, nu în toate regiunile Spaniei se consumă longaniza. În unele locuri, se mănâncă chorizo (un cârnat uscat cu multă boia), torreznos (șorici prăjit) sau tortilla (omleta spaniolă cu cartofi), scrie Heraldo.

Jueves Lardero în Catalonia

În afară de longaniza, care este specifică Aragonului, în Catalonia, de exemplu, se consumă tortilla cu butifarra de huevo (omletă cu un cârnat special din ou), servită cu pâine prăjită cu roșii sau ulei de măsline (pan con tomate).

Un alt preparat tradițional este “coca de chicharrones” sau, în catalană, “coca de llardons“, o plăcintă din foietaj umplută cu muguri de pin și jumări (grăsime de porc prăjită).

Ce se mănâncă de Jueves Lardero în Andaluzia

Dacă ne îndreptăm spre sudul Spaniei, descoperim că în Andaluzia, de Jueves Lardero, se consumă “hornazo“. Acesta seamănă cu o tartă, fiind un brioche cu un ou fiert în mijloc.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Se poate compara cu mona de Pascua, un desert tradițional de Paște. În unele zone din Andaluzia, cum ar fi Córdoba, hornazo conține carne de porc, zahăr și untură, ceea ce îi conferă un gust unic.

Ce este butifarra cu ou

Butifarra de huevo se prepară din carne de porc slabă și ou.

carnat cu pu, batalie cu bezea, Carnaval, Joia Grasa
Foto: G4Food

Originea acestui cârnat

Preparatul datează din secolul al XVII-lea și pare să fie originar din Barcelona. Inițial, se prepara exclusiv pentru a fi consumat în Joi Grasă (Jueves Lardero) și în zilele de dinaintea Postului Mare. Din acest motiv, putea fi găsit doar în această perioadă a anului.

În zilele noastre, butifarra de huevo a devenit atât de apreciată încât este comercializată și consumată pe tot parcursul anului, deși în afara sezonului de Carnaval poate fi mai greu de găsit în magazinele obișnuite.

Rețetă de butifarra de huevo

Ingrediente:

Carne de porc (slănină, spată, gușă, burtă)

Mațe de porc curățate

Grăsime de porc

Ouă (8 ouă la fiecare kilogram de carne)

Sare, piper negru și nucșoară

Mod de preparare:

Tocăm carnea de porc și o asezonăm cu sare și piper.

Într-un bol separat, batem ouăle și adaugăm un praf de sare și nucșoară.

Amestecăm ouăle bătute cu carnea de porc tocată, apoi umplem mațele subțiri de porc cu această compoziție, având să nu le umplem prea tare, deoarece ouăle se vor dilata în timpul gătirii.

Fierbem butifarra în apă timp de o oră și un sfert. După ce a fiert, legăm capetele cârnaților cu ață și le lăsăm la uscat.

Cum se consumă butifarra de huevo?

Butifarra de huevo poate fi servită ca atare, alături de alte preparate sau folosită ca ingredient în diverse rețete. Un exemplu clasic este tortilla de butifarra de huevo, o omletă tradițională consumată de Joi Grasă.

Carnavalul și tradiția „bătăliei cu bezea”

Unele obiceiuri de Carnaval sunt dulci și agitate, precum tradiția începută în 1972 de a se aduna în Joia Grasă într-o piață și de a începe o adevărată bătălie cu bezea, împroșcând cu spumă de albuș de ou bătut cu zahăr pe oricine le iese în cale. Această tradiție își are originea într-o cofetărie din Vilanova i la Geltrú, din Catalonia, notează El Pais.

Cum a început totul?

Jaume Blanch, proprietarul patiseriei, pregătea în fiecare an bezele de diferite forme și dimensiuni pentru zilele de Carnaval. Într-un an, însă, a avut ideea de a crea un bezea uriașă pentru șase persoane. Așezat în vitrina magazinului, acest desert trebuia să fie o atracție pentru copiii de la școala din apropiere.

Așa cum și-a imaginat, elevii au început să-l roage să le dea puțină bezea. Până la urmă, Jaume a scos desertul afară, fără să știe că acest gest va da naștere unei adevărate bătălii între școlari. Astăzi, acea joacă nevinovată s-a transformat într-un eveniment tradițional cunoscut sub numele de merengada (bătălia cu bezea).

O luptă dulce și murdară, la propriu și la figurat

Blanch explică: „Acum începem la ora 17:30, scoțând în vitrină un bezea uriașă de aproximativ 40 de kilograme, iar oamenii își cumpără pungi de patiserie umplute cu câte 250 de grame de bezea, pe post de ‘muniție’ pentru bătălie.”

Momentul culminant al evenimentului este aruncarea bezelei uriașe peste mulțimea adunată în piață, folosindu-se cârlige speciale. Din acest motiv, participanții trebuie să fie bine echipați cu pelerine de ploaie și mult simț al umorului, pentru că nimeni nu scapă neatins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *