Care țări oferă mâncare gratis la cantina școlii. Modele foarte diferite în Europa

cantine scolare, mese gratis, mese subventionate pentru copiii saraci sursa foto: freepik.com

Cinci țări UE oferă mese școlare universale gratuite, cel puțin pentru anumite vârste, în timp ce alte țări oferă mese gratuite numai studenților ale căror familii beneficiază de ajutoare sociale, relevă o anchetă publicată de ediția italiană a Euronews.

Circa un sfert dintre copiii din UE sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială, în condițiile scăderii nivelului salarial și a creșterii inflației din ultimii ani. În acest context, mesele școlare gratuite sau subvenționate pot ajuta la asigurarea unei nutriții adecvate a copiilor – pot asigura cel puțin o masă pe zi echilibrată și hrănitoare.  Dar furnizarea de mese gratuite la școală în UE variază mult de la o țară la alta. Nu peste tot sunt gratis, unele sunt parțial subvenționate, iar restul sunt pe bani, după cum scoate la iveală ancheta citată.

Marea Britanie, masă gratis pentru toți copiii săraci

„Pentru mine și frații mei mesele gratuite de la școală au fost baza”, a scris Sadiq Khan, primarul Londrei, pe o rețea de socializare.

Aproape 300.000 de elevi din ciclul primar din Londra vor primi mese gratuite pe tot parcursul anului universitar 2023/24. În anul universitar 2022/23, 2,16 milioane de elevi au fost eligibili pentru mese școlare gratuite în Regatul unit, reprezentând aproape 24% din totalul elevilor, în timp ce 1,6 milioane de preșcolari au fost înregistrați ca beneficiari ai meselor școlare gratuite în ianuarie 2023.

În Marea Britanie, copiii au dreptul la o masă școlară gratuită dacă aparțin unei familii care are dreptul la mai multe forme de ajutor social și are un venit anual sub nivelul de 7.400 lire sterline.

Care este situația în UE

Potrivit unui recent articol academic intitulat „Mesele școlare gratuite pentru toți copiii săraci din Europa: un obiectiv important și accesibil?” al Institutului de Cercetări Socio-economice din Luxemburg analizat, prioritatea politică acordată furnizării de mese școlare gratuite copiilor aflați în nevoie variază semnificativ în UE. Unele țări acordă prioritate în mod clar tuturor copiilor sau majorității lor, în timp ce altele urmăresc să ofere acest suport  copiilor aflați în situații vulnerabile sau în școlile din comunități sărace.

Există, de asemenea, unele programe pilot în unele țări în care mesele școlare nu sunt oferite la scară largă. O masă înseamnă o masă completă și nu se referă la micul dejun, fructe, lapte sau sandvișuri.

Începând cu 2021, modele pot fi grupate în 4 categorii, ținând cont de faptul că o masă nu înseamnă fructe, lactate sau sandwich-uri:

1.Mese universale gratuite pentru cei mici

Sunt oferite în Finlanda, Suedia și Estonia la toate grupele de vârstă. Letonia și Lituania oferă mese gratuite la anumite niveluri de vârstă. O masă completă pe zi este oferită elevilor din clasa I până la a IV-a și, în unele municipalități, elevilor mai mari. În 2020, Lituania a început să ofere mese gratuite elevilor de grădiniță și de clasa întâi.

2.Mese gratuite direcționate în toată țara pentru anumite categorii

Există 10 state membre ale UE care oferă mese gratuite copiilor cu venituri mici și altor grupuri de copii care pot fi dezavantajate, cum ar fi copiii aflați în îngrijirea publică și copiii de refugiați. Criteriile de eligibilitate în acest grup variază.

Cipru, de exemplu, oferă mese gratuite în școlile primare pentru elevii care trăiesc în familii cu venit minim, pentru copiii solicitanților de azil, pentru copiii imigranți neînsoțiți, pentru copiii aflați în îngrijirea statului și pentru copiii familiilor în care un membru are un handicap grav sau altă problemă gravă de sănătate.

Cehia: oferă mese gratuite pentru copiii cu venituri mici, cu vârsta cuprinsă între 3 și 15 ani (din familii cu venit minim), dacă școlile participă la programul de finanțare.

Germania: masa de prânz este oferită numai în școlile cu program continuu și este în mare parte subvenționată. Finanțarea acestor mese este parte a subvențiilor pentru educație și inclusivitate pentru familiile cu venituri mici, cu copii care beneficiază de o alocație pentru a atinge venitul minim, pentru familiile ai căror membri sunt în căutarea unui loc de muncă.

Ungaria: masa este gratuită în clasele primară și cu o reducere de 50% în cele gimnaziale pentru copiii care beneficiază de programe de protecție a copilului sau care se află în plasament.

Luxemburg: prețul prânzului școlar depinde de venitul familiei. Este gratuit pentru copiii din familiile cu venit minim sau pentru copiii identificați de asistența socială ca fiind în condiții de precaritate sau excluziune socială.

Malta: masă gratis în școlile de stat pentru copiii cu părinți cu venit modest, pentru cei care au un părinte sau un frate cu afecțiuni importante, pentru copiii aflați în stare de abandon, violență, abuz, copiii de refugiați sau de persoane care au cerut azil.

Portugalia: prețul mesei depinde de venitul oficial al familiei. Gratis pentru copiii din familii cu venituri mici sau cu membri cu dizabilități.

Slovacia: gratis pentru copii din clasele primare care provin din familii cu venit mic și pentru preșcolari.

Slovenia: gratis pentru copiii din familii cu venit mic.

Spania: fiind un sistem cu autonomie locală, modelele variază de la o regiune la alta. În unele din ele, au o masă gratuită copiii din familii modeste, cei aflați în încredințare, cei din familii care au suferit violențe în context gender, victime ale terorismului, minori fără părinți și minori cu dizabilități.

3.Mese subvenționate care sunt oferite doar în anumite școli

Unele state oferă mese gratuite doar în zonele defavorizate, iar printre ele ancheta situează și România. Alături de Austria, Belgia, Bulgaria, Grecia, Franța, Croația, Irlanda, Italia, Polonia.

În Franța, de exemplu, mesele sunt gratis în circa 50 de municipalități din 35.000. În rest, prețul mesei depinde de nivelul de venit al familiei.

În Belgia este în desfășurare un proiect pilot în comunitatea francofonă, care se adresează unităților mai dezavantajate doar la nivel preșcolar.

4.Niciun fel de gratuități

În acestă categorie se regăsesc Danemarca și Olanda, care nu oferă niciun fel de gratuități la niciun nivel.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *