Care este cel mai sănătos măr? Cinci soiuri care ies în evidență, potrivit studiilor

mere, sanatate, soiuri de mere, studii Sursa foto: G4Food

Merele sunt o alegere alimentară nutritivă și gustoasă, plină de compuși vegetali benefici și fibre alimentare. Fiecare soi are propria combinație unică de antioxidanți, ceea ce le face diverse, transmite Healthline.

Deși zicala „un măr pe zi ține doctorul departe” s-ar putea să nu fie corectă din punct de vedere medical, există totuși o mulțime de motive pentru a vă bucura de mere în mod regulat.

Merele se numără printre cele mai populare și mai consumate fructe din lume. Pe lângă faptul că sunt ușor de accesat și se pot lăuda cu un termen de valabilitate de până la un an, ele sunt, de asemenea, foarte nutritive.

Sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și polifenoli. Polifenolii sunt un grup de antioxidanți, molecule care luptă împotriva radicalilor liberi din corpul tău. Printre numeroasele lor beneficii pentru sănătate, antioxidanții pot ajuta la prevenirea cancerului, a inflamațiilor, a bolilor de inimă și a creșterii în greutate.

Dacă ați parcurs vreodată raionul de produse din supermarket întrebându-vă dacă beneficiile nutriționale variază în funcție de soiurile de mere, să știți că răspunsul scurt este da – și că acest lucru are mult de-a face cu acești antioxidanți polifenoli.

Polifenolii sunt o parte din motivul pentru care merele diferite au culorile și aromele lor caracteristice. De fapt, diferite soiuri de mere prezintă cantități și tipuri de polifenoli care variază semnificativ, ceea ce afectează beneficiile lor pentru sănătate.

Iată 5 dintre cele mai sănătoase soiuri de mere:

1. Delicios Roșu/Red Delicious

Cercetările sugerează că merele cu coajă roșie au mai multe antocianidine decât alte soiuri. Antocianidinele sunt pigmenții responsabili de nuanțele roșii, albastre și purpurii din fructe și legume. De asemenea, se întâmplă să fie antioxidanți care aparțin grupului polifenolilor.

Pe lângă antocianidine, merele din soiul Delicios Roșu conțin niveluri ridicate de polifenoli numiți epicatechină, flavonoide, flavonoli și phloridzin.

Studiile au stabilit că antioxidanții se găsesc în cantitate mai mare în coajă decât în pulpă, deși acest lucru este valabil pentru toate soiurile de mere.

Pe lângă acești numeroși polifenoli, merele Red Delicious conțin cel puțin 28 de compuși bioactivi suplimentari, care contribuie la beneficiile lor pentru sănătate.

Un studiu care a comparat conținutul de minerale a cinci soiuri de mere cultivate în Pakistan, printre care Kashmiri Amri, Sky Spur, Kala Kulu, Golden Delicious și Red Delicious, a stabilit că Red Delicious are cel mai mult calciu atât în coajă, cât și în pulpă.

Calciul este cel mai abundent mineral din corpul dumneavoastră. Acesta vă susține oasele și dinții, reglând în același timp funcția nervoasă și musculară.

2. Granny Smith

Poți recunoaște cu ușurință merele Granny Smith după culoarea lor verde strălucitoare și aroma ușor acrișoară.

Cercetările arată că acestea nu conțin antocianidine, după cum demonstrează lipsa lor de culoare roșie, albastră sau violet. Cu toate acestea, au alte beneficii de oferit.

Un studiu pe animale a constatat că fibrele din merele Granny Smith ar putea modifica profilurile microbiotei intestinale la șoarecii cu obezitate pentru a se asemăna cu cele ale șoarecilor slabi, sugerând o potențială capacitate de control al greutății.

Acest lucru se întâmplă deoarece compoziția microbiotei intestinale – bacteriile prietenoase din intestin – vă poate influența greutatea.

Fibrele din merele Granny Smith vă pot îmbunătăți microbiota intestinală pentru a vă ajuta la controlul greutății. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la om pentru a confirma acest beneficiu.

3. Golden Delicious

După cum sugerează și numele, merele Golden Delicious au coaja galbenă. Acest lucru se datorează conținutului lor de carotenoizi, pigmenții responsabili pentru culorile galben și portocaliu din fructe și legume.

Ca și polifenolii, carotenoizii sunt un grup de antioxidanți. În afară de activitatea lor antioxidantă, carotenoizii sunt, de asemenea, benefici pentru sănătatea ochilor și a inimii și îmbunătățesc funcția creierului.

Se crede că factorii de mediu, cum ar fi zona geografică, altitudinea, precipitațiile și temperatura, afectează conținutul de antioxidanți al merelor. Cercetările asupra merelor Golden Delicious sunt un exemplu perfect în acest sens. De exemplu, două studii au constatat că, în comparație cu anumite soiuri de mere italiene și chinezești, merele Golden Delicious aveau cel mai mic conținut de aproape toți compușii fenolici.

În plus, alte două studii care au analizat soiuri din Himalaya și din Brazilia au constatat că merele Golden Delicious aveau cel mai mare conținut de anumiți fenoli – și anume epicatechină și acid clorogenic.

Astfel, beneficiile legate de antioxidanți ale merelor Golden Delicious pot varia în funcție de originea lor.

Indiferent, atât coaja, cât și pulpa acestui soi gustos conțin o anumită cantitate de minerale fier, zinc și potasiu. Deficitul de potasiu poate duce la crampe musculare, contracții și bătăi neregulate ale inimii.

4. Fuji

Merele Fuji au o aromă dulce, o coajă galbenă și roșie și o textură suculentă și crocantă. În mai multe studii, merele Fuji prezintă în mod constant un conținut mai mare de polifenoli decât alte soiuri de mere.

Un studiu pe animale a determinat că polifenolii din merele Fuji pot ajuta la prevenirea leziunilor cardiace și hepatice prin scăderea nivelului de colesterol din sânge și îmbunătățirea markerilor enzimelor hepatice.

Un studiu a constatat, de asemenea, că extractul de mere Fuji a afectat celulele hepatice pentru a îmbunătăți metabolismul glucozei. Acest lucru sugerează că merele Fuji ar putea îmbunătăți rezistența la insulină, simptomul principal al diabetului de tip 2, deși sunt necesare cercetări la om.

5. Gala

Merele Gala sunt un alt tip de măr roșu și dulce. Cercetările sugerează că acestea conțin niveluri ridicate de polifenoli de-a lungul etapelor de coacere, catechina fiind tipul predominant.

Mai mult, se pare că aceste mere protejează împotriva bolilor de inimă prin scăderea principalilor factori de risc.

Un studiu de 6 săptămâni efectuat pe 46 de persoane a observat că consumul a trei mere Gala pe zi a redus inflamația asociată obezității, care este direct legată de creșterea riscului de boli de inimă.

Un studiu de 13 zile efectuat pe șoareci a constatat că sucul de mere Gala a redus semnificativ nivelul colesterolului total, al trigliceridelor și al colesterolului LDL (rău), crescând în același timp nivelul colesterolului HDL.

Sursa foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *