Ciocolata face viața mai dulce. Este apreciată atât pentru gustul său delicios, cât și pentru beneficiile aduse minții și corpului. O poți mușca, topi, bea sau coace prăjituri delicioase cu ea. Potrivit today.com, nutriționiștii au decis care este cel mai sănătos tip de ciocolată, pe care o putem mânca fără a ne teme că ne va face rău.
Oamenii din întreaga lume iubesc ciocolata pe tot parcursul anului, nu doar cu prilejul unor sărbători, când se înregistrează vânzări record. De exemplu, conform Forbes, americanul mediu consumă aproape 4,5 kg de ciocolată pe an.
Mulți poate nu știu că ciocolata provine dintr-un pom fructifer și este făcută dintr-o sămânță — boaba de cacao.
Care este ciocolata cea mai sănătoasă?
Dintre cele trei tipuri de ciocolată – neagră, cu lapte și albă – ciocolata neagră este cea mai sănătoasă, spun experții în nutriție.
„Beneficiile pentru sănătate ale produselor din ciocolată se datorează boabelor de cacao, care conțin numeroase fitonutriente dovedite a avea proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene și antihipertensive. Cu cât un produs conține mai multă cacao, cu atât este mai nutritiv. Ciocolata neagră cea mai multă cacao și, prin urmare, este cea mai densă în nutrienți”, spune Whitney English, nutritionist.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ciocolata neagră conține, de asemenea, mai mulți flavonoizi decât ciocolata cu lapte sau albă, spune Elisabetta Politi, nutriționist la Duke Lifestyle and Weight Management Center, din Durham, Carolina de Nord.
Flavonoizii acționează ca antioxidanți pentru a bloca efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, care au fost legați de creșterea riscului de boli de inimă și cancer, subliniază ea.
„În plus, flavonolii, un tip de flavonoizi din ciocolata neagră, pot influența funcționarea sistemului imunitar prin reducerea inflamației”, spune Politi.
Este ciocolata neagră, cu 70% cacao, cea mai sănătoasă?
Nutriționiștii recomandă alegerea ciocolatei cu cel puțin 70% conținut de cacao, deoarece aceasta va avea mai puțin zahăr adăugat și mai mulți fitonutrienți decât ciocolata cu mai puțină cacao.
Un baton de ciocolată de 70% va lista boabele de cacao sau unul dintre derivatele sale ca primul ingredient, spune Politi. Dacă zahărul este listat primul, înseamnă că procentul de cacao reprezintă mai puțin de 50% din batonul de ciocolată, adaugă ea.
Beneficiile ciocolatei negre
Boabele de cacao conțin proteine și sunt o sursă excelentă de minerale precum fierul și magneziul, plus mangan, cupru, zinc și fosfor. De asemenea, conțin o cantitate mică de fibre – aproximativ 3 grame la 28 de grame de ciocolată neagră, conform Departamentului de Agricultură al SUA.
Ciocolata este bogată în polifenoli, compuși benefici produși de plante.
Un consum mai mare de ciocolată este asociat cu un risc mai mic de probleme cardiace viitoare, au raportat cercetătorii, potrivit Heart Journal.
Revizuirea studiilor a constatat că un consum de ciocolată „reduce semnificativ” trigliceridele – un tip de grăsime din sânge – și poate scădea moderat tensiunea arterială.
Persoanele care consumă cel puțin cinci porții de 28 de grame de ciocolată neagră pe săptămână au un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu cei care nu consumă sau consumă rar ciocolată neagră, a constatat un studiu din 2024. Cei care preferă ciocolata cu lapte nu beneficiază de acest efect protector și tind să câștige în greutate, au descoperit cercetătorii. Consumul de ciocolată neagră nu a fost asociat cu creșterea în greutate, deși rezultatele pot să nu se aplice persoanelor cu un consum foarte mare de ciocolată, au menționat ei.
„Chiar dacă ciocolata neagră și ciocolata cu lapte au niveluri similare de calorii și grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate și zahărului asupra câștigului în greutate și diabetului“, a declarat dr. Qi Sun, profesor asociat la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
De asemenea, flavonoizii din cacao protejează împotriva bolilor vasculare și par să îmbunătățească fluxul sanguin către creier, potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports.
Efectele secundare ale ciocolatei negre
Când Consumer Reports a testat 28 de batoane de ciocolată neagră de la diverse mărci, în 2022, a găsit cadmiu și plumb în toate acestea – două metale grele dăunătoare pentru sănătate. Nivelurile nu erau extrem de ridicate, dar erau detectabile, a spus organizația când a publicat rezultatele testului.
Asociația Națională a Producătorilor de Ciocolată din SUA a contracarat afirmația, spunând că ciocolata este sigură pentru consum și toate produsele testate „respectă cerințele stricte de calitate și siguranță”.
Oricare ar fi efectele negative ale metalelor grele, se pare că acestea sunt compensate de alți compuși cu efect pozitiv pentru sănătate, prezenți în din ciocolata neagră, potrivit English Journal.
Dacă metalele grele reprezintă o problemă, Politi sugerează alegerea ciocolatei cu lapte sau alternarea între ciocolată cu lapte și neagră.
Ciocolata neagră conține cofeină – aproximativ 23 de miligrame într-o bucată de 28 de grame, conform Departamentului de Agricultură al SUA. Dacă mănânci patru pătrățele, aceasta echivalează cu o ceașcă de cafea.
Și totuși, este un desert – conține grăsimi și zahăr, cu 170 de calorii pe 28 g, așa că un consum excesiv poate duce la creșterea în greutate.
Câtă ciocolată este indicat să mâncăm, pe zi?
Politi recomandă să te limitezi la 28 de grame pe zi, sau ceva similar cu dimensiunea unui ambalaj de ață dentară.
English Journal spune că doar câteva pătrățele de ciocolată pe zi sunt o cantitate rezonabilă pentru majoritatea oamenilor.
Cum să mănânci ciocolată neagră dacă nu îți place?
Dacă este prea amară, încearcă să pui două bucățele mici în gură și lasă-le să se topească pe limbă, ceea ce ajută la descoperirea complexității gustului ciocolatei negre, sugerează Politi.
Un baton de ciocolată neagră care conține sare de mare sau fructe uscate poate să nu fie la fel de amar ca ciocolata neagră simplă, chiar dacă va conține aceeași cantitate de cacao, adaugă ea. Politi spune că ea, de exemplu, adoră ciocolata neagră cu aromă de portocală.
Iaurtul cu fructe proaspete și câțiva fulgi de ciocolată neagră presărați deasupra poate fi o altă opțiune, delicioasă și sănătoasă potrivit English Journal.
Este sănătos să mâncăm ciocolată sau nu?
Ciocolata neagră conține componente nutritive și beneficiile sale probabil că depășesc orice posibile efecte negative atâta timp cât este consumată cu moderație, potrivit English Journal.
Dacă cineva își dorește o gustare dulce seara, alegerea câtorva pătrățele de ciocolată neagră, în loc de o cupă de înghețată, de exemplu, este mai benefică, dar este probabil mai puțin sănătoasă decât un castron de afine, explică Politi.
„Dacă cineva iubește o gustare la finalul unei mese, cred că o cantitate mică de ciocolată neagră este o alegere fără vinovăție, care s-a dovedit a oferi beneficii pentru sănătate. Dar, totuși, nu aș spune că ciocolata este un aliment sănătos”, adaugă Politi.