„Caravana sarmalelor” pornește la drum: lansări de carte în Făgăraș, Brașov și Sibiu / „Sarmale și serotonină”, un volum inedit semnat de Camelia Burghele, explorează legătura dintre gust și identitate

Caravana „Sarmale și serotonină” de Camelia Burghele pornește prin Transilvania FOTO: Camelia Bughele (Arhiva personală)

În iulie, Transilvania devine scena unei caravane culinare inedite: „Caravana sarmalelor”. Nu e vorba de un food truck, ci de un volum care îmbină antropologia culturală cu savoarea gastronomiei tradiționale. Cartea „Sarmale și serotonină. Despre un mainstream gastro-cultural” de Camelia Burghele va fi lansată în Făgăraș, Brașov și Sibiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Primul eveniment va avea loc pe 12 iulie, la Cetatea Făgărașului. Urmează Brașovul, pe 14 iulie, la Librăria Cărturești din Piața Sfatului. În Sibiu, lansarea are loc în două etape: pe 17 iulie, la Muzeul ASTRA, și pe 18 iulie, la Casa Artelor din Piața Mică.

Sarmalele, ca patrimoniu cultural

Cartea semnată de Camelia Burghele este o incursiune în cultura culinară românească, având ca punct central sarmalele – poate cel mai recognoscibil preparat tradițional. Însă, dincolo de rețete, autoarea explorează semnificațiile sociale, culturale și chiar identitare pe care le poartă acest preparat în societatea românească.

„Sarmaua este un simbol. Un martor între sat și oraș, între trecut și prezent”, explică autoarea, care a documentat rețete din satele sălăjene și le-a însoțit cu relatări savuroase culese din teren.

Un volum între știință și storytelling

Sarmale și serotonină
FOTO: Coperta volumului „Sarmale și serotonină”

Cu o experiență solidă în etnologie și antropologie culturală, Camelia Burghele semnează nu doar o colecție de rețete, ci o adevărată analiză asupra felului în care tradiționalul a devenit parte din discursul contemporan. Scriitura este vie, marcată de umor și sensibilitate. Termeni ca „saft”, „zoft” și „geometria sarmalelor” adaugă savoare și expresivitate unei cărți greu de încadrat într-o categorie fixă.

Antropologia se întâlnește cu literatura, iar limbajul științific se împletește cu povești din popor. În paginile volumului apar nu doar rețete, ci și observații privind transformările satului românesc, tendințele gastro-identitare și mitologiile din jurul sarmalei ca „brand național”.

Lansări cu invitați speciali

La fiecare lansare, Camelia Burghele va fi însoțită de invitați din domeniul cultural și gastronomic. La Făgăraș vor vorbi Alina Zară, Dana Graura și Marlene Herbert. La Brașov, autoarea va fi prezentată de jurnalistul Cosmin Dragomir, fondatorul editurii GastroArt, și de chef Oana Irina Coantă. În Sibiu, la Muzeul ASTRA vor fi prezenți Ciprian Ștefan și Mirela Crețu, iar la Casa Artelor, evenimentul va fi moderat de scriitorul Radu Vancu.

Cartea este disponibilă în rețeaua Cărturești, în unele băcănii și restaurante, dar și online.

Sarmalele, din farfurie în discursul public

Volumul aduce în discuție teme relevante în epoca globalizării: autenticitatea, adaptarea rețetelor, migrarea gusturilor și chiar gastro-diplomația. Cu peste 60 de rețete și zeci de interviuri realizate în teren, autoarea trasează o hartă sentimentală și istorică a sarmalelor – de la ritualuri și obiceiuri, până la influențele internaționale.

„O carte care se citește ca o poveste, dar care fundamentează un patrimoniu cultural al gustului”, spune Adriana Babeți. Iar Cosmin Dragomir notează că volumul „întreține vie parte din identitatea națională, demonstrând că patrimoniul gastronomic nu are doar valoare muzeală”.

Un antropolog cu gust pentru poveste

Camelia Burghele este una dintre cele mai active voci din noua generație de antropologi români. Cu studii doctorale și postdoctorale, dar și cu zeci de volume publicate, autoarea s-a remarcat prin abordarea interdisciplinară a fenomenelor culturale – de la magia tradițională la identitățile alimentare moderne.

Cu „Sarmale și serotonină”, Burghele reușește o performanță rară: transformă o oală cu sarmale într-un obiect de studiu serios, dar și într-un simbol poetic.

Așadar, între gust, poveste și știință, cartea e un festin pentru toți cei interesați de trecutul, prezentul și viitorul tradițiilor românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *