Mulți bucătari ar putea fi tentați să se limiteze la folosirea unui singur tip de tavă de copt pentru toate rețetele, atât dulci cât și sărate. Însă profesioniștii din domeniul alimentar, inclusiv editorul senior din domeniul alimentar, Makinze Gore, ne-ar sfătui să ne gândim mai atent la vasele noastre de copt, potrivit Delish. Uneori sunt indicate tăvile din sticlă (sau ceramică), în timp ce alteori sunt mai recomandate cele din metal.
Există o mare diferență între cele două tipuri de tăvi tăvile, iar alegerea pe care o faceți poate schimba rezultatul preparatului. Iată ce trebuie să știți despre alegerea tăvilor, pentru a garanta succesul în bucătărie.
Când să folosești tăvile din metal
Tăvile metalice sunt cea mai bună alegere pentru majoritatea preparatelor coapte, dulci. Gore spune că acest lucru se datorează faptului că acestea conduc căldura mai bine decât tăvile din sticlă. Acestea se încălzesc și se răcesc rapid, ceea ce înseamnă că prăjiturile, negresele și batoanele vor fi coapte uniform, atât în centru, cât și pe margini, iar plăcintele sunt șanse mai mari să facă crustă și deasupra, și dedesubt.
Brutarii profesioniști preferă, de asemenea, tăvile din metal deoarece sunt ușoare și durabile, ceea ce le face mai ușor de transportat, depozitat și înlocuit. Colțurile dreptunghiulare facilitează tăierea produselor de patiserie în porții uniforme.
Dacă coaceți într-o tavă din metal, ar fi bine să luați în considerare de cât de deschisă sau închisă la culoare este tava dvs. specifică. Tăvile din metal vin într-o varietate de finisaje, de la aluminiu gri deschis la cele antiaderente, gri închis, iar cele cu un strat de antiaderent de culoare închisă tind să se rumenească mult mai repede în jurul marginilor și pe fund, decât cele cu finisaj de aluminiu gri deschis. Din acest motiv sunt de preferat tăvile cu un finisaj mai deschis.
Dacă aveți doar tăvi din metal închis la culoare, nu vă îngrijorați. Fiți doar conștienți de faptul că produsele de patiserie ar putea fi puțin mai închise la culoare pe margini. Atunci când este posibil, tapetați tava cu folie de copt pentru a o proteja și a preveni rumenirea în exces.
Deși tăvile metalice sunt o alegere fantastică pentru coacerea celor mai multe dulciuri, ele nu sunt întotdeauna cea mai bună alegere pentru rețetele sărate. Metalul poate reacționa cu ingredientele acide în timpul coacerii îndelungate și, de asemenea, nu reține deloc căldura, ceea ce îl face mai puțin ideal pentru preparate precum paste coapte.
Când să folosești tăvile din sticlă?
Tăvile din sticlă pot arăta frumos pe o masă, dar nu sunt cea mai bună alegere pentru coacere. Sticla nu este un bun conductor de căldură, iar tăvile din sticlă se încălzesc mai greu în cuptor. Gore spune că în acestea vom obține prăjituri cu margini mai rumenite sau crocante. De asemenea, vor avea miezul insuficient copt, care se prăbușesc odată scoase din cuptor. Tăvile din sticlă sunt, de asemenea, grele și fragile. La nivel practic, nu sunt la fel de convenabile pentru depozitarea sau transportul produselor de patiserie dintr-un loc în altul.
Tăvile din sticlă s-ar putea să nu fie ideale pentru coacerea dulciurilor. Dar, așa cum spune Gore, ,,nu le aruncați”. Capacitatea unei tăvi de a se încălzi mai încet și de a păstra căldura poate fi de fapt un avantaj. Dacă veți coace ceva precum lasagna sau macaroane cu brânză, acestea sunt ideale. În aceste cazuri, probabil doriți ca tava să rămână fierbinte, iar marginile crocante sunt doar un bonus.
Sticlă sau metal? Aici este vorba despre știință. Dar nu trebuie să fiți un expert în chimie pentru a coace mai inteligent și a vă asigura că produsele de patiserie își ating potențialul maxim. Când aveți îndoieli, urmați cuvintele înțelepte ale lui Gore: ,,Coaceți în metal și gătiți în sticlă.”