Ideale pentru o masa festivă cu bufet suedez, unde lumea stă mai mult în picioare, se dansează, sunt așa-numitele canapés, aperitive în miniatură, care se pot consuma cu mâna, dintr-o înghițitură. Se servesc pe platouri, iar musafirii nu au nevoie de tacâmuri și farfurii, nici nu trebuie să stea așezați, gospodărește, cum se spune pe la noi, la masă.
Iată câteva exemple de astfel de aperitive, pe care le putem prepara rapid pentru cina de Revelion:
Ruladă de tortilla cu șuncă/ salam de Sibiu și cremă de brânză. Tăiem foarte fin salamul sau șunca. Ungem tortilla cu crema de brânză, o presărăm cu semințe de susan negru, trase puțin la tigaie. Tăiem tortilla în felii de lățimea mezelului, așezăm feliile de salam sau șuncă deasupra și rulăm toată fâșia. Închidem cu o scobitoare decorativă și așezăm pe platou.
Curmale umplute cu brânză proaspătă/ricotta și fistic. Pentru acest preparat este preferabil să folosim curmale proaspete, pe care le curățăm de sâmburi, fără a separa complet cele două jumătăți. În locul din care am extras miezul, umplem cu brânză și presărăm cu fistic tras la tigaie cu sare și tocat lejer.
Blinii (clătite mici) sau bucățele de pâine toast cu somon afumat și unt. Blinii-le se găsesc de cumpărat în magazinele rusești sau le putem face din aluat de clătite americane (pancakes). Nu greșim nici dacă le înlocuim cu felii mici de pâine prăjită. Ungem pâinea cu unt la temperatura camerei, împachetăm sau rulăm felia de somon afumat pentru a avea un aspect frumos și decorăm cu o măslină și/sau caperă.
Voile au vent umplute cu icre sau orice salată cu maioneză. Sunt mici „coșulețe” de aluat de foietaj, în interiorul cărora se pun orice fel de umpluturi. Pentru un preparat deosebit puneți o linguriță de salată de icre de crap și decorați cu câteva icre roșii sau negre. Ori alegeți să preparați o salată cu maioneză, de boeuf, pui, creveți, homar sau ciuperci. Varianta cu guacamole și creveți trași la tigaie în ulei de măsline cu usturoi este delicioasă.
Minipateuri din foietaj. Se pot umple cu carne, brânză, legume, ciuperci, dar cel mai bine este să optați pentru o variantă sofisticată, de pildă o brânză brie și dulceață de portocale.
Pentru un aperitiv ultrarafinat alegem scoicile. De preferință unele de dimensiuni mai mari, pe care le vom prepara într-un sos de vin și muștar. Preparăm sosul dintr-o linguriță de unt sau o lingură de ulei de măsline, în care punem o lingură de făină, amestecând pentru a nu face cocoloașe. Adăugăm un pahar de vin alb, ghimbir, o șalotă și un cățel de usturoi tocate mărunt, sucul și coaja de la jumătate de lămâie. Punem și scoicile și acoperim totul cu un capac până când scoicile s-au deschis. Păstrăm scoicile în jumătate de cochilie, aliniate frumos pe un platou și turnăm sosul peste ele. Presărăm puțin pătrunjel tocat.
Clasicele chifteluțe sau crochete de cașcaval. Sunt perfecte calde sau reci. Trebuie preparate în format mic, cât să poată fi consumate dintr-o îmbucătură. Le decorăm cu rondele de murături sau un sos picant de sriracha și înfigem în fiecare o scobitoare decorativă.
Ouă umplute. Nu dăm greș niciodată cu ele. Tăiem oul în două cu grijă, pentru ca albușul să rămână în două jumătăți perfecte. Preparăm din gălbenuș diverse combinații: pastă cu maioneză și mici cubulețe de castravete murat; pastă cu sardine; pastă cu avocado, ulei de măsline picant, ceapă și roșii cherry mărunt tăiate.