FOTO | Călătorii culinare în Chișinău | Borșuri roșii, ciorbe cu salamuri, plăcinte moldovenești, beri craft și degustări de vinuri

borș rosu chisinau Borș roșu la Eli-Pili Chișinău/ Foto: G4Food

Apropierea de Moldova noastră, dar și apariția unor zboruri ieftine între București, Cluj-Napoca, Oradea și Chișinău au crescut mult, în ultima vreme, apetența românilor pentru călătorii în Republica Moldova, țara-soră de dincolo de Prut. Vezi asta cu ochiul liber, în aeroport și în avion, vezi asta când vizitezi principalele atracții turistice, vezi asta în restaurante, unde să nu ne miri dacă o să auzi clienți discutând între ei în maghiară, pentru ca apoi să apeleze la română când comandă ospătarilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Un city break la Chișinău – merită să stai măcar trei zile, ca să poți face și un tur de o zi la una dintre faimoasele crame din Republica Moldova – e, întâi de toate, o experiență multiculturală, dar și o bună ocazie de a confrunta la prima mână nu puținele stereotipuri privitoare la micul stat de care ne leagă atât de multe. Dacă ajungi prima oară în Chișinău, vei fi uimit de cât de mult se vorbește limba rusă, dacă revii după mai mulți ani, te va surprinde, dimpotrivă, cât de mult s-a occidentalizat orașul și faptul că aproape tot ce înseamnă comunicare publică se desfășoară, azi, în limba română – numită acum ca atare, după renunțarea oficială la falsul numit „limba moldovenească”.

Parte a României Mari după Primul Război Mondial, dar și a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste după Al Doilea, Chișinăul are, pe unele străzi, parfum de interbelic (neo)românesc, dar și destule mostre de arhitectură sovietică masivă, cum n-o să găsești pe la noi. Bulevardelem largi, la fel ca trotuarele, numeroasele parcuri și zone verzi, cafenele și restaurantele aflate la tot pasul fac mai mult decât agreabile plimbările între diferitele puncte de interes ale orașului.

Borș roșu, soleanca sau ocroșca, la Guvern

Vizavi de clădirea Guvernului, în Piața Marii Adunări Naționale, lângă micuțul dar accesibilul – spre deosebire de cel din București – Arc de Triumf se află Catedrala Metropolitană, o clădire sobră la exterior, ca un templu antic, dar plină de strălucire la interior, exotică chiar și pentru cei obișnuiți cu stilistica ortodoxismului. În linie cu cele două repere ale identității locale se găsește Bonjour Cafe, o terasă la rândul său tipică pentru ce oferă Chișinăul lui 2025, un loc cochet, numai bun să-ți ajustezi planurile de peste zi, fie că ești localnic, fie că ești turist. Iar dacă ești turist, atunci trebuie neapărat să bifezi zilnic una sau două variante din oferta gastronomică locală, fără exagerare una dintre principalele atracții ale capitalei Republicii Moldova.

calatorii culinare chisinau
Foto: G4Food

Din Parcul Central, în câteva minute ești la Eli-Pili: nu trebuie decât să dai un ocol clădirii Guvernului. Aflat chiar lângă Ambasada României de pe strada – evident – București, cu decorul său special, care are deja o patină aparte, Eli-Pili e unul dintre localurile „istorice” ale Chișinăului post-comunist: la cafeaua de dimineață poți fi vecin de masă cu un înalt oficial local, în timp ce seara, la un karaoke care se termină târziu în noapte, te poți pune la curent cu preferințele muzicale locale. Dacă ajungi la cină și încerci niște „cârnăței” la grătar (39 de lei în bani românești) sau niște pește retropina prăjit, atunci merge și o halbă de bere – 11 lei, la jumătate de litru, mult sub prețurile din centrul Bucureștiului.

Dacă iei prânzul la Eli-Pili, eventual după ce ai vizitat măcar unul dintre cele două muzee importante din zonă, Muzeul Național de Istorie sau Muzeul de Arte Frumoase al Moldovei, nu poți rata una dintre specialitățile de proveniență ucraineană sau rusească (ca peste tot în bucătărie, paternitatea e disputată): un borș roșu cu vițel, smântână și slănină (17 lei), o soleanca din salamuri cu smântână (21 lei) sau o ocroșca de sezon (17 lei).

Mâncare „asortată” la bere craft

Paralel cu strada București e Bulevardul Ștefan cel Mare, principala arteră a Chișinăului. Dacă faci dreapta din fața Arcului de Triumf, vei putea trece pe la statuia marelui domnitor moldav, care e chiar pe colț, la intrarea în parcul ce-i poartă numele. Dacă o ții tot înainte pe Ștefan cel Mare, vei vedea mai multe clădiri importante, între ele Parlamentul și Președinția, fiecare spectaculos în felul său, dar și vile cu aer interbelic, unele impecabil renovate, altele în paragină – Chișinăul este, și din acest punct de vedere, un oraș al contrastelor.

Pe acest traseu vei descoperi una dintre particularitățile industriei ospitalității moldovene: o serie de cafenele sau restaurante al căror concept este gândit în jurul unor făbricuțe locale de bere craft. La Wurst, pe lângă wurști suculenți, rulade delicate și wokuri picante, te vei putea delecta cu sortimentele berăriei austriaco-moldovenești artizanale Keller Holz.

Un concept și mai spectaculos e Lake House BrewPub & Dinner, unde berea craft Lake House vine însoțită de mâncare numai potrivită – un Set Crunch cu inele de ceapă și mai multe tipuri de cartofi, de texturi diferite sau un hering cu cartofi zdrobiți merg uns cu Pilsener-ul casei. Cu două beri și o gustare generoasă nu treci de 60 de lei. Prețul în bani românești e simplu de calculat: împarți la patru nota în lei moldovenești.

Seara, la întoarcerea în Centru, musai să treci pe la un La Plăcinte: dacă găsești loc, pentru că brandul exportat de moldoveni la noi în România are un succes nebun la Chișinău și printre oamenii locului, și printre turiștii români și străini. Mâncarea e excelentă – review-urile celor din România subliniază nivelul diferențele față de ce încercaseră la noi – iar chelnerii, foarte tineri, ca peste tot în Chișinău, sunt impecabili. Neapărat de încercat plăcintele cu carne și brânză!

„Valea Morilor”, mâncarea georgiană și vinul moldovenesc

Tinerețea și energia celor care servesc în pub-urile și restaurantele din Chișinău nu sunt atât o caracteristică a industriei ospitalității, cât o confirmare a ceea ce vezi pe străzi: un oraș tânăr și viu și o natalitate care sare în ochi – familii, la rându-le tinere, cu copii la tot pasul. Cei de vârsta a treia au și ei o energie aparte, dansurile în aer liber ale seniorilor fiind una dintre atracțiile de weekend din Parcul „Ștefan cel Mare”. Populația de vârstă medie, care nu se vede, e, cel mai probabil, la muncă în străinătate…

calatorii culinare chisinau
Foto: G4Food

Câteva cvartale mai departe de Parcul „Ștefan cel Mare” e Parcul „Valea Morilor”, una dintre principalele atracții ale Chișinăului: o evadare din oraș foarte la îndemână și pentru amatorii de plajă – există o plajă artificială pe una dintre laturi – și pentru amatorii de ciclism, și pentru cei care vor să facă drumeții, și pentru cei care își scot câinii la plimbare. Câteva puncte de belvedere oferă imagini superbe la apus. Una dintre zonele de acces spre parc, un șir de scări impresionant care se termină cu un scuar în care se găsește un monument emblematic pentru românismul de dincolo și dincoace de Prut, statuia artiștilor Doina și Ion Aldea Teodorovici, a fost renovat superb printr-o donație a Primăriei Sectorului 1 din București.

calatorii culinare chisinau
Foto: G4Food

La ceas de seară, la întoarcerea de pe Lacul „Valea Morilor”, găsești pe Bulevardul Ștefan cel Mare unul dintre restaurantele Saperavi, cu specific georgian. Dacă tot ai ajuns la Chișinău, merită să încerci renumita bucătărie georgiană și un vin georgian, și el cu cotă bună de piață. Gustările din meniu arată atât de apetisant că efectiv nu știi ce să alegi! N-ai cum să greșești însă cu o supă kharcho picantă, din carne de vită cu orez, usturoi și un „touch” fantastic de coriandru, sau cu o tocăniță înăbușită de vițel chashushuli cu adjică și mirodenii, lângă niște pâinici shoti. Vinul casei alb, Rkatsiteli, la 21 de lei jumătatea de litru, e excepțional, la fel ca servirea.

calatorii culinare chisinau
Chashushuli georgian/Foto: G4Food

Vinul este, desigur, unul dintre atuurile Chișinăului – și un motiv în sine să vizitezi Republica Moldova. Wine baruri cu vinuri moldovenești se găsesc la tot pasul, iar vinul casei este impecabil peste tot, mult mai bun decât cel de la noi și ca preț, și ca gust. Dar dacă ești amator de vin, cel mai bine e să faci o vizită la una dintre cramele din Republica Moldova, cu pachet degustare inclus. Pentru Crama Cricova te costă 1,5 lei biletul de autobuz și 190 de lei ghidajul prin orașul subteran în care se țin vinurile și degustarea a patru sortimente de vinuri și spumante – probabil cea mai spectaculoasă amintire cu care vei rămâne din Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *