Cafeaua Arabica, care este cultivată în Kenya încă din secolul al XIX-lea, este deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice. Un studiu din 2022, realizat de Universitatea de Științe Aplicate din Zurich, estimează că suprafața de teren cea mai potrivită pentru cultivarea cafelei va scădea cu peste 50% până în 2050, arată Eater.
Pe măsură ce producția cafelei scade, cererea crește. Conform unor estimări, consumul global, care este în prezent de 2,3 miliarde de cești pe zi, s-ar putea dubla până la mijlocul secolului. Deficitul de aprovizionare preconizat a determinat industria să caute soluții posibile, inclusiv specii de cafea non-arabica și alternative infuzate cu cafeină, realizate din substanțe precum năutul și semințele de curmale.
Îmbunătățirea adaptabilității, o soluție pentru cultivatori
Totuși, pentru cultivatorii de cafea și pentru milioane de familii de agricultori, soluția cea mai promițătoare ar putea fi un nou impuls pentru îmbunătățirea adaptabilității și a randamentelor cafelei arabica. Astfel, s-ar putea cultiva soiuri de cafea rezistente la schimbările climatice.
Aceasta este ideea din spatele Innovea, un nou proiect condus de organizația non-profit World Coffee Research, care urmărește să stimuleze creșterea soiurilor îmbunătățite de arabica – variații unice ale unei anumite specii care au fost selectate pentru anumite caracteristici. Într-o industrie care a neglijat mult timp finanțarea cercetării și dezvoltării, Innovea, o colaborare cu instituții de cercetare afiliate guvernului din nouă țări partenere, inclusiv Kenya, este considerată a fi cea mai amplă inițiativă de ameliorare a cafelei din ultimele decenii.
Potrivit lui Vern Long, CEO al World Coffee Research (WCR), care are sediul în Statele Unite și este finanțat de industria cafelei, noile soiuri reprezintă una dintre cele mai bune modalități de „îmbunătățire a productivității unei culturi și de reducere a riscurilor”. Scopul Innovea, a spus ea, este de a dezvolta arbori care sunt optimizați pentru o gamă largă de medii de producție – și, în cele din urmă, de a oferi fermierilor mai multe variante de arbori de cafea, rezistenți la schimbările climatice.