O cafea alternativă față de cea pe care o bem zi de zi, altfel decât alte cafele cu arome. Ideea de a folosi alunele de pădure în cafea se naște din combinația acestor arome în preparatele de patiserie, cafeau și alunele sunt pur și simplu două arome care se potențează reciproc. Nu se acoperă una pe alta, sunt complementare.
Este un trend recent din industria HoReCa dar se poate face foarte ușor și acasă. Eventual într-o zi de weekend, ca să o putem savura mai pe îndelete. Eventual, cu un fursec umplut cu ciocolată cu alune, aromele se reflectă de la una la alta.
O cafea cu aromă de alune se poate face fie folosind pastă din alune de pădure, nu foarte disponibilă, dar și folosind pur și simplu alune. Prăjite și măcinate, exact ca și boabele de cafea. Alunele de pădure sunt în general disponibile în rețelele de mare distribuție.
Cum se prepară cafeaua cu alune
Iată cum se prepară cafeaua cu alune, cu mențiunea că fiecare alege cantitatea pe care să o adauge. În exemplul de mai jos, rețeta este pentru 4 persoane și prevede o cantitate de 50 g cafea, iar cafea, după preferințe.
Se prăjesc alunele în cuptor până capătă puțină culoare. Se macină foarte fin cu o râșniță de cafea sau un mixer. Peste 40 g de alune pregătite astfel se toarnă apă fierbinte și se lasă în infuzie circa 15 minute.
Se strecoară și apa astfel infuzată se folosește în locul simplei ape pe care o folosim în mod normal pentru cafea. Dar nu e tot.
Se amestecă alte 10 g de alune măcinate cu cafeaua pe care urmează să o folosim.
În continuare, se folosește cafeaua amestecată cu alunele măcinate și se prepară cafeau în maniera cu care fiecare e obișnuit. Fie espresso, fie la filtru, fie în caffettiera tip moka, fie în ibric.
O cafea cu alune la care se poate adăuga zahăr și/sau lapte dar îi simțim mai bine dubla aromă fără adaosuri.