Caesar’s salad în versiune și mai interesantă, de iarnă, cu adaos de mere și boabe de rodie. Cu sau fără piept de pui

Caesar's salad cu pui și rodie reteta de Caesar's salad de iarna Caesar's salad modificata idei de cina Caesar's salad cu mere și rodie Caesar's salad cu pui și mere foto: freepik.com

Caesar’s salad, am descoperit cu toții această combinație, înseamnă la origine un mix de parmezan, crutoane de pâine și salată verde, căreia îi conferă multă valoare adăugată dressingul ei special în perfect echilibru, plin de gust și savoare. Sosul practic face din această salată aparent simplă un adaos mereu interesant în orice meniu, inclusiv pentru că are o consistență care reușește să lege foarte bine ingredientele și să vehiculeze aromele, fiind ușor cremoasă, dar nu prea mult.

Dar putem considera rețeta clasică de salată Caesar și un simplu punct de plecare, un template pe care mai putem adăuga ceva, după propria inspirație. Adaosul clasic, de cele mai multe ori, este pieptul de pui, gătit separat după bunul plac și adăugat la restul componentelor salatei, în bucățele mici. Un adaos proteic ce se potrivește bine și ca gust.

Dar în afară de pui, ce mai putem adăuga într-o Caesar’s salad? O idee foarte reușită este combinația de măr cu boabe de rodie: sunt amândouă fructe specifice iernii, înseamnă un aport în plus de alimente vegetale în stare proaspătă și întregesc tabloul. Reusesc să dea și mai multă valoare adăugată combinației.

Iar dacă e iarnă și avem nevoie de ceva cald, e tipul de salată pe lângă care stă foarte bine un ceai aromat și călduț. Iar pentru un plus de „cald”, putem adăuga în salată crutoanele la final, după ce le-am încălzit ușor.

Ingrediente pentru 4 porții de Caesar’s salad cu mere și rodie

150 g pâine care începe să se usuce

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


50 g parmezan

200 g salată verde, oricare tip de mix preferat

2 mere

1 rodie

opțional, 200 g piept de pui

pentru dressing:

50 g ulei, ideal de măsline

sare, piper

1 gălbenuș de ou

1 lămâie, sucul și coaja

1 lingură muștar, ideal de Dijon

3 fileuri de anșoa (se folosește ca potențiator de gust în multe preparate)

1 lingurită sos Worchestershire/sos de soia, în lipsă

Procedeu

În caz că folosim salată provenită dintr-o căpățână, o spălăm, scurgem bine, tăiem și pregătim pentru a fi amestecată cu restul ingredientelor. Dacă folosim un mix din comerț, e deja și mai simplu, e deja gata de a fi folosită.

Pregătim crutoanele tăind pâinea cuburi de circa 1m latura, le trecem rapid prin puțin ulei sau unt într-o tigaie antiaderentă, până devin ușor crocante și capătă puțină culoare. Le putem deja da puțin gust în plus cu un strop de sare și piper. Le lăsăm momentan deoparte când sunt gata.

În aceeași tigaie, trecem rapid folosind puțin ulei fâșiile de piept de pui tăiate foarte subțiri. Asezonăm cu sare și piper, eventual și un strop de sos de soia. Într-un minut, două, sunt gata, atunci când încep să prindă culoare.  Lăsăm deoparte tigaia cu puiul în ea.

Tăiem mărul – curățat de coajă sau nu – în felii foarte subțiri, și desprindem și boabele de rodie din structura vegetală albă care le ține unite, după ce am dat la o parte coaja.

Tăiem brânza parmezan în ceea ce italienii numesc „fulgi”: adică felii extrem de subțiri, folosind un simplu cuțit de curățat coaja cartofilor. Sub această formă, aroma se transferă mult mai bine la restul componentelor salatei. Lăsăm deoparte și aceste felii aproape transparente de parmezan și pregătim dressingul, toate componentele salatei sunt gata. Le vom adăuga pe toate într-un bol mare după ce preparăm întâi în el sosul.

Cum pregătim dressingul

  1. Într-un bol mare, în care vom servi salata, transferăm fileurile de anșoa, sarea, piperul și coaja rasă de lămâie.
  2. Adăugăm muștarul și zdrobim totul bine cu o furculiță.
  3. Adăugăm și gălbenușul de ou și sucul de lămâie, amalgamând bine.
  4. Folosind un tel, adăugăm uleiul în fir subțire, ca la maioneză, amestecând constinuu pentru a emulsiona compoziția.
  5. La final, adăugăm sosul Worcestershire și amestecăm din nou.

Cum asamblăm salata

Adăugăm peste dressingul astfel obținut întâi frunzele de salată și merele, apoi pieptul de pui, crutoanele de pâine și fulgii de parmezan. Amalgamăm puțin și completăm la final și cu boabele de rodie, terminând acum de amalgamat totul cât mai bine. Se lasă boabele la final pentru a nu risca să se zdrobească.

Se servește imediat, fiind un fel de mâncare complet și echilibrat, dar plin de gust și arome. Dacă preferăm să o preparăm în variantă vegetariană, e suficient să eliminăm carnea de pui, eventual și fileurile de anșoa.

Nu se poate conserva pentru a doua zi, odată ce a fost completată cu dressingul. Dar putem păstra ingredientele separat în frigider și pune la un loc la moment. Merge foarte bine și pentru un prânz de lucru ușor, nu doar la cină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *