Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău anunţă că cele unsprezece focare de pestă porcină africană identificate la nivelul a trei comune au fost stinse, rămânând active 191 de focare în mediul silvatic, transmite Agerpres.
Zeci de porci au fost ucişi recent în trei comune din judeţul Buzău, după ce inspectorii sanitar veterinari au identificat 11 focare de pestă porcină africană, datele anchetei evidenţiind ca principal vector de îmbolnăvire prezenţa porcilor mistreţi.
Potrivit DSVSA, focarele au fost identificate în mai multe gospodării din comunele Cernăteşti, Zărneşti şi Puieşti. La acest moment, focarele identificate au fost stinse, neexistând alte suspiciuni cu privire la prezenţa bolii în alte exploataţii.
DSVSA face un apel către crescătorii de animale
„Astăzi, 20 septembrie, au fost stinse toate focarele de pestă porcină de pe raza judeţului Buzău, prin urmare pesta porcină nu mai evoluează în nicio exploataţie profesională şi neprofesională, fiind însă active focarele din mediul silvatic, respectiv 191 de cazuri”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.
DSVSA face un apel către crescătorii de animale, în contextul focarelor de pestă porcină africană identificate în mediul silvatic la populaţiile de porci mistreţi, să respecte măsurile de biosecuritate, astfel încât să preîntâmpine apariţia unor noi îmbolnăviri.
„Focarele au fost stinse ca urmare a îndeplinirii condiţiilor impuse de legislaţia naţională şi comunitară în vigoare, respectiv au fost examinaţi clinic toţi porcii din exploataţiile nonprofesioale, s-au recoltat probe de sânge. Facem un apel către toţi crescătorii de animale să respecte cu stricteţe măsurile de biosecuritate şi numai împreună putem ajunge la un rezultat pozitiv în ceea ce priveşte gestionarea focarelor de pestă la nivel judeţean”, a precizat Iulian Moca.