Bulgari din mai multe comunități etnice din România (Izvoarele (Teleorman), Băleni Sârbi (Dâmbovița), Brănești (Ilfov) și cartierul Cioplea din București) au participat la evenimentul „Craiova – Capitala gastronomica est-europeană”, inițiat de Liceul de Industrie Alimentară împreună cu Primăria Craiova, potrivit Rador Radio România.
La propriul stand, aceștia au expus preparate tipice precum crapul umplut învelit în aluat (Ribnic), un preparat cu prune și legume (Gozba sas slivi- Slivnic), papară (popara), terci de brânză (Siriniava Casha), zacuscă (liutică), a transmis, pentru BTA București, Bianca Vasile, unul dintre fondatorii asociației minorității bulgare din Izvoarele de Teleroman – „Izvoare Bulgărești”.
Oaspeților li s-a servit țuică și vin producție autohtonă. Pe lângă mâncărurile gătite, participanții bulgari au promovat și produse precum plăcintă cu brânză și dulceață de ardei iute de la Băleni Sârbi, marmeladă de pepene verde de la Brănești. Ei au distribuit materiale informative despre rețetele bulgarilor catolici din București (Cioplea) și le-au propus vizitatorilor să încerce mirodenii precum piper negru și schinduf.
„Mă bucur foarte mult că împreună am reușit să facem această acțiune comună. Diversitatea noastră culinară este frumoasă și ar trebui promovată”, a spus Bianca Vasile pentru BTA. Ea a declarat că în prezent lucrează la realizarea unei cărți de bucate – o carte de rețete specifice comunității bulgare din Izvoarele.
„Prezentarea rețetelor conservate și moștenite de la bunicii noștri a atras atenția, reprezentând un amestec unic de influențe bulgare autentice și gastronomice din Muntenia și Oltenia. Preparatele noastre au fost apreciate cu atât mai mult cu cât în Bulgaria, în majoritatea zonelor, nu se mai gătesc, iar doamnele noastre au fost felicitate că le-au păstrat în comunitate. Sunt simple, dar foarte gustoase și noi le dăm mai departe, ca să nu se piardă. Străbunicile noastre au fost cărțile de bucate cele mai prețuite, bunicile noastre le-au transmis și prin viu grai. Acum vrem să rămână consemnate”, a spus Bianca Vasile.
După cum informează BTA, Bulgaria a participat la eveniment împreună cu Azerbaidjan, Croația, Georgia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia și Ungaria. În cadrul proiectului, 11 restaurante din oraș au oferit localnicilor și turiștilor preparate și băuturi specifice din 11 țări est-europene. Kebab bulgăresc, șnitel de Zagreb, ouă turcești, prajitură Doboș, burger, creveți saganaki – iată doar câteva dintre delicatesele din meniu.
În ultimii ani, Craiova a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în rândul turiștilor cu târgul său de Crăciun, care a câștigat pentru al doilea an consecutiv locul doi în clasamentul celor mai frumoase târguri de Crăciun, organizat anual de European Best Destinations, un site turistic – partener oficial al Comisiei Europene. Acesta este vizitat de tot mai mulți bulgari. La Craiova învață și studenți bulgari.