Boxty, clătita tradițională irlandeză din cartofi, propusă pentru recunoaștere ca produs cu Indicație Geografică Protejată / Vezi rețeta în articol

Irlanda, cartofi, clătite, IGP foto: delish.com

Ministerul Agriculturii din Irlanda examinează, în prezent, o propunere care vizează obținerea statutului de Indicație Geografică Protejată (IGP) pentru boxty, clătita irlandeză pe bază de cartofi, notează publicația agriland.ie.

Boxty este asociată geografic, în mare parte, cu nordul regiunilor Midlands și Connacht și cu sudul regiunii Ulster, în special cu comitatele Leitrim, Mayo, Sligo, Fermanagh, Longford și Cavan. 

Rețetele pentru prepararea acestei clătite pot varia, dar toate conțin cartofi cruzi rași mărunt și toate presupun prăjirea în tigaie a conținutului.

Boxty a fost preparată pentru prima oară în Irlanda, în jurul anului 1700. Clătita este un amestec de cartofi fierți făcuți piure, cartofi cruzi rași, făină și zer și a fost creată în cadrul unui efort economic de a valorifica mai bine recolta de cartofi, de care irlandezii au depins, în acele vremuri, pentru a se hrăni de-a lungul întregului an. Deși nu mai este chiar o mâncare de zi cu zi, ca în trecut, boxty este încă preferată și astăzi, în Irlanda.

Un motiv temeinic pentru locuitorii și gastronomii irlandezi să facă demersuri pentru a înscrie clătita lor tradițională pe lista produselor protejate la Bruxelles, cu Indicație Geografică Protejată.

În procesul de recunoaștere, destul de laborios, care presupune, mai întâi, potrivit legislației europene, o decizie a autorităților de profil naționale, s-a implicat, de peste un deceniu, și un deputat independent, doamna Marian Harkin, care a fost și europarlamentar, în perioada 2004 – 2009. 

În cadrul unei interpelări în Parlamentul irlandez, deputatul din circumscripția Sligo – Leitrim a solicitat, recent, ministrului Agriculturii, Alimentației și Marinei, Charlie McConalogue, să prezinte o actualizare cu privire la cererea de obținere a statutului de IGP pentru acest produs.

Ministrul a răspuns că solicitarea este în curs de examinare. Noi nu trebuie să așteptăm recunoașterea ca produs cu IGP a clătitei irlandeze din cartofi pentru a-i cunoaște gustul ( ar mai putea dura câțiva ani buni ). Putem prepara boxty acum, optând pentru una dintre numeroasele rețete disponibile on line.

G4Food s-a oprit asupra unei rețete publicate de site-ul delish.com, care promite o rețetă pentru a obține ”cea mai bună boxty”.

Ingrediente: 

  • 2 cartofi mari cu amidon (aproximativ 450 g în total), cum ar fi cartofii russet sau Idaho/(putem adapta rețeta, folosind 4 cartofi albi, de mărime medie )
  • 2 lingurițe sare kosher, separate ( sarea Kosher este o sare cu granulatie mare, grunjoasă, nerafinată, dacă nu o avem, folosim sare de bucătărie iodată );
  • 1 cană (120 g) făină de grâu;
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță piper negru măcinat proaspăt
  • 3/4 cană (180 ml ) zer ( este ingredient principal, prezent în rețetele originale )
  • 6 lingurițe unt nesărat, separate;
  • 6 lingurițe ulei vegetal, separate;
  • ceapă verde tocată și smântână, pentru servire.

Pașii de urmat:

  • luați doi cartofi, îi curățați, îi tăiați cubulețe de 2,5 cm, pe care le puneți la fiert în apa în care ați presărat 1 linguriță de sare. Mai întâi, focul trebuie să fie iute, apoi îl domoliți. Lăsați să fiarbă până când cartofii se moaie, cam 10 – 12 minute. Scurgeți apa, pasați cartofii și îi lăsați să se răcească complet, vreo 40 – 60 de min.
  • între timp, curățați ceilalți doi cartofi și îi dați pe răzătoare, pe găurile mari. Înfășurați cartofii rași într-un prosop de bucătărie și, deasupra chiuvetei sau a unui vas mare, stoarceți cât mai multă zeamă posibilă, pe care o aruncați. 
  • într-un castron mare, amestecați făina, bicarbonatul de sodiu, piperul negru și cealaltă linguriță de sare. Adăugați cartofii pisați și pe cei rași și amestecați până când se omogenizează, apoi adăugați zerul, câte 1/4 cană pe rând, până când se formează un aluat gros.
  • într-o tigaie mare pusă la foc mediu-ridicat, încălziți 2 lingurițe de unt și 2 lingurițe de ulei până când untul se topește și începe să facă spumă. Puneți 4 porții de aluat în tigaie și le lăsați până când se rumenesc pe partea de jos, vreo 3 până la 4 minute, apoi întoarceți-le să devină crocante și pe partea cealaltă, vreo 2-3 minute. Procedați la fel cu restul de aluat.
  • boxties sunt gata pentru pus în farfurii. Presărați deasupra ceapa verde tocată. Serviți cu smântână.

Delish.com oferă câteva sfaturi: evită oxidarea cartofilor cruzi rași, prin pregătirea acestora fix înainte să prepari aluatul; nu amesteca aluatul prea mult, ca să nu devină prea dens, te oprești după ce bulgării de făină dispar; gestionează bine căldura, ca să nu arzi aluatul în tigaie. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *