Bloomberg: Inteligența artificială ajută la automatizarea uneia dintre cele mai neplăcute meserii din lume: tranșarea cărnii în fabricile reci și umede / Roboții nu sunt foarte buni la dezosarea cărnii albe

inteligenta artificiala, procesare carne, roboti, carne de pui

Progresele în domeniul tehnologiei le permit roboților să îndeplinească unele dintre sarcinile de mare precizie necesare pentru a tranșa carnea de vită, porc și de pui, transmite Bloomberg. Acest lucru este făcut astăzi în cea mai mare parte de oameni, dar nu oricine este dispus să învețe această meserie considerată de multe persoane ca fiind „neplăcută” sau chiar „îngrozitoare”, din cauza condițiilor dificile de lucru.

Roboții nu sunt încă foarte populari în domeniul prelucrării cărnii deoarece în această activitate chiar și o bucată mică de carne care rămâne pe os sau este pierdută poate eroda marjele de profit în timp.

„Provocarea noastră este că nu putem implementa automatizarea în locuri de muncă care ar compromite randamentul, deoarece, având în vedere volumul pe care îl producem, eficiența noastră operațională scade cu adevărat dacă facem acest lucru”, spune Chetan Kapoor, care supraveghează automatizarea la Tyson Foods, companie care procesează aproape 40 de milioane de pui pe săptămână.

Acest lucru ar putea fi pe cale să se schimbe. Datorită progreselor recente în domeniul machine learning, al viziunii computerizate și al inteligenței artificiale, cele mai greu de automatizat sarcini, cum ar fi tăierea pieptului de pui perfect sau dezmembrarea meticuloasă a porcilor sau vacilor, sunt în sfârșit la îndemână. Dacă va fi aplicată la scară comercială, tehnologia are potențialul de a atenua vulnerabilitatea de lungă durată a industriei în ceea ce privește forța de muncă.

Tyson a anunțat că a dezvoltat un robot echipat cu senzori și camere de luat vederi pentru dezosarea pieptului de pui, care este mai eficient decât un muncitor obișnuit care își folosește mâinile; este o sarcină cu marjă mare de profit pe care industria a avut anterior dificultăți în a o încredința în totalitate roboților.

Mașina, care se află în dezvoltare din 2015, este „mult dincolo de faza de testare”, spune Kapoor, arătând un videoclip cu ea în acțiune.

Automatizarea se află de mult timp pe lista de dorințe a procesatorilor de carne. Fabricile lor sunt reci și umede, ceea ce face ca angajarea personalului să fie o provocare permanentă. Dar creșterea productivității a devenit deosebit de importantă în timpul pandemiei, când industria a fost lovită de un deficit sever de lucrători, mulți dintre aceștia îmbolnăvindu-se la locul de muncă în timp ce lucrau în spații închise. Mai recent, sectorul american a fost afectat de o criză de aprovizionare și de costurile ridicate ale hranei pentru animale, care au evidențiat necesitatea de a reduce cheltuielile și de a crește marjele de profit.

Citește și: Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă și cât costă

La Wayne-Sanderson Farms, un joint-venture în domeniul avicol între Cargill și Continental Grain Co, roboții realizează în prezent aproape două treimi din dezosarea puilor, de peste două ori mai mult decât înainte de pandemie, spune directorul operațional Kevin McDaniel. „Când Covid a lovit și nu am putut face rost de forță de muncă, am fost forțați să o facem doar pentru a satisface cererea clienților”, spune el. Mașinile sunt acum „egale, dacă nu chiar mai bune” decât munca manuală la dezosarea cărnii de pui închise la culoare, cum ar fi coapsele, deoarece „tehnologia a devenit din ce în ce mai bună”. Cu toate acestea, când vine vorba de dezosarea cărnii albe, McDaniel spune că „nu poți învinge oamenii care o fac manual, încă”.

Companiile spun că automatizarea nu înseamnă neapărat o reducere mare a numărului de angajați; în schimb, pot redistribui lucrătorii în alte roluri, cum ar fi inspecția. Smithfield Foods, cel mai mare producător de carne de porc din SUA, se așteaptă ca anul acesta să cheltuiască mai mult decât dublu față de cât a investit în automatizare în 2021. Smithfield și-a redus forța de muncă operațională din fabrici cu 6% în ultimii trei ani, ceea ce a ajutat compania să facă față ratelor ridicate de fluctuație a personalului, spune Keller Watts, directorul său de afaceri. Unul dintre noile instrumente lansate de Smithfield a fost un robot capabil să scaneze carcasele și să scoată cu abilitate coasta din spinare, una dintre cele mai obositoare sarcini pentru lucrătorii umani.

Automatizarea a fost mult mai lentă în procesarea cărnii de porc și de vită, unde dimensiunea animalelor poate varia cu zeci sau sute de kilograme, ceea ce face ca tranșarea să fie aproape de natură chirurgicală. Spre deosebire de producția de automobile, unde aproape fiecare produs care iese de pe linia de producție este identic, „fiecare animal este puțin diferit, așa că nu se poate standardiza procesul de dezasamblare”, spune Hans Kabat, președintele diviziei de proteine din America de Nord a Cargill. „Trebuie să aveți senzori – inclusiv de vedere, de pipăit și degete flexibile – pe roboți pentru a putea simți unde trebuie să se facă lucrurile și apoi pentru a muta efectiv produsul.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *