Black Ivory, cea mai rară cafea din lume, recoltată a doua oară după ce trece prin stomacul elefanților

cea mai scumpa cafea excremente de elefanti cafea Black Ivory cafea Kopi Luwak foto: https://blackivorycoffee.com

Black Ivory este cea mai rară și mai costisitoare cafea din lume trece tot prin aparatul digestiv al unui animal. Costă practic dublu decât o alta similară, Kopi Luwak tocmai pentru că este mai rară. Inițial Kopi Luwak era cea mai scumpă cafea, dar asta când nu apăruse Black Ivory.

O cafea numită nu întâmplător și fildeș negru, în traducere, pentru că are legătură cu elefanții, de la care se obține fildeșul alb. Din fericire, așa zisul fildeș negru, cafeaua, nu presupune prin definiție niciun fel de tratament violent: boabele de cafea arabica trec prin aparatul digestiv al unor elefanți dintr-o regiune din Tailanda, Surin. Apoi boabele care rămân întregi sunt adunate din excremente și prelucrate ca orice cafea.

Este mai puțin amară și mai aromată

Este scumpă și pentru că este mai puțin amară, în urma transformărilor pe care le suferă boabele în stomacul elefanților – enzimele descompun o parte din proteinele din cafea. Boabele rămân în procesul de digestie între 15 și 70 de ore, timp în care înglobează mai multe arome specifice. Mai exact, capătă note de cacao, tutun, cireșe, alte condimente.

1 kg de Black Ivory se obține din 30 kg de boabe crude

Dar este cea mai scumpă cafea din lume și pentru faptul că producția ei este limitată la acest areal al Tailandei. Producția este extrem de limitată de pofta de mâncare a elefanților dar nu numai. Ea depinde și de capacitatea așa zișilor mahou de a recupera boabele din excrementele animalelor. Așa se numesc persoanele care se ocupă de turmele de animale. Este nevoie de peste 30 kg de cafea în stare naturală pentru a produce un singur kilogram de Black Ivory. Puține boabe rămân întregi, pentru că sunt mestecate înainte de a ajunge în stomac și apoi mai departe.

Compania care o produce se numește Black Ivory Coffee Company Ltd. și opereză într-un refugiu pentru elefanți administrat de Golden Traingle Asian Elephant Foundation. Cafeaua costă peste 1000 de euro pe kg și este distribuită în hotelurile și localurile de lux – ajunge să fie vândută cu circa 50 de euro ceașca. O parte din încasări sunt folosite de fundația care se ocupă de îngrijirea elefanților în zonă.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *