Bivolii de apă, „tractoarele vii” gigantice care readuc natura în peisaje post-industriale dezolante – BBC

bivoli de apa, tractoare, biodiversitate, broaste, insecte, turcia Sursa foto: Wikimedia Commons/Steve Garvie

Bivolii de apă joacă un rol crucial în creșterea biodiversității prin crearea de habitate pentru diverse specii, transmite BBC. În Delta Kizilirmak din Turcia, sosirea broaștelor de mlaștină în fiecare toamnă coincide cu prezența acestor animale, deoarece amfibienii exploatează muștele atrase de mamiferele masive.

Această relație unică marchează primul caz observat în care broaștele se hrănesc de pe urma unui animal mare, demonstrând modul în care bivolii ajută o gamă variată de viețuitoare, de la lilieci la plante acvatice.

Domesticit acum peste 3.000 de ani, bivolul de apă există în prezent în peste 200 de milioane de exemplare, în 77 de țări. Apreciate inițial pentru puterea lor și pentru producția de lapte, aceste animale sunt recunoscute din ce în ce mai mult ca ingineri vitali ai ecosistemelor.

Evoluând în medii umede, aceste animale posedă adaptări unice, inclusiv copite largi și depărtate, care le permit să navigheze eficient prin mlaștini. Obiceiurile lor de pășunat contribuie la sănătatea ecosistemelor zonelor umede prin prevenirea creșterii excesive a vegetației și prin încurajarea dezvoltării diverselor specii de plante.

Cercetările indică faptul că bivolii de apă pot avea un impact semnificativ asupra mediului înconjurător. În Hong Kong, bivolii liberi contribuie la creșterea biodiversității în zonele dominate anterior de orezării. Comportamentul lor, inclusiv săparea de vâlcele care creează habitate pentru insecte și amfibieni, sprijină o gamă largă de animale sălbatice. Cu toate acestea, populațiile sălbatice necontrolate pot perturba ecosistemele, așa cum s-a văzut în Teritoriile de Nord din Australia.

Specialiștii în conservarea naturii folosesc bivolii ca „tractoare vii” pentru a reface habitatele naturale. În Marea Britanie și Ucraina, proiectele au reintrodus cu succes bivoli pentru a gestiona peisajele acoperite de vegetație, permițând florei și faunei native să înflorească.

În Turcia, impactul bivolului este amenințat de dezvoltarea urbană și de proiectele de infrastructură planificate. În această țară, animalele au fost folosite pentru a reabilita peisaje post-industriale.

Citește și Ajutoarele necunoscute ale solului: Un studiu arată cum sprijină nevertebratele descompunerea plantelor

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *