Beneficii și mituri despre lămâi/Este adevărat că purifică și ajută la slăbit? Câtă vitamina C au, în realitate

Mituri despre lămâi Foto: Flickr

Sărac în calorii, cu proprietăți antioxidante și bogat în vitamina C, acest fruct acid și răcoritor a fost întotdeauna înconjurat de mituri în jurul utilizării sale pentru pierderea în greutate, arată ABC. Mituri despre lămâi găsim la tot pasul, însă cât de multe sunt reale și câte sunt invenții?

Se spune e lămâia e utilă pentru a absorbi mirosurile neplăcute din frigider, pentru a purifica organismul, pentru a slăbi, pentru a îndepărta petele de pe față, pentru a îndepărta grăsimea de pe blat… Utilizările multiple și populare ale lămâii nu au întotdeauna un caracter științific. Fructul apare adesea pe lista falselor mituri nutriționale, în special tot ceea ce are de-a face cu presupusele sale proprietăți de slăbire sau detoxifiere. Nu s-a dovedit că prin consumul de lămâi am ajunge la kilograme mai puține și nici că are o capacitate specifică de purificare. Ceea ce este dovezi este faptul că lămâia este bogată în vitamina C, are puține calorii (22 kcal la 100 de grame) și este un antioxidant.

La fiecare 100 de grame de lămâie avem aproximativ 50 mg de vitamina C, un micronutrient care ajută la funcționarea normală a sistemului nervos, protejează celulele împotriva daunelor oxidative și îmbunătățește absorbția fierului. În plus, este esențială pentru formarea colagenului, o componentă fundamentală a țesuturilor conjunctive care ajută la menținerea în stare bună a vaselor de sânge, oaselor, cartilajelor, gingiilor, pielii și dinților. Ajută chiar la reducerea oboselii, deoarece contribuie la regenerarea vitaminei E și optimizează absorbția fierului, care influențează bunăstarea fizică și psihică.

Contribuie la absorbția fierului

Deși contribuția vitaminei C la capacitatea de absorbție a fierului este importantă, este important să știm cum să consumăm lămâia sau cum să o combinăm, pentru a îndeplini acea funcție. Un exemplu pentru a maximiza absorbția fierului ar fi să o folosim într-o salată de linte sau un preparat cu spanac cu suc de lămâie, deoarece acest lucru va crește absorbția fierului „non-hem” din acele legume. O altă opțiune poate fi să consumăm alimente bogate în fier, însoțite de o băutură pe bază de apă cu lămâie.

Desigur, pentru a pune în context aportul de vitamina C, trebuie menționat că o lămâie medie poate cântări între 100 și 200 de grame și că acele 50 mg de vitamina C pe care le-ar furniza lămâia la 100 de grame ar însemna atingerea la jumătate din consumul zilnic recomandat de vitamina C. Potrivit unui raport recent al Comitetului Științific al Agenției Spaniole pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN), recomandarea pentru adulți este între 95 și 110 mg pe zi, cu acea cantitate crescută la 105 mg pentru femeile gravide și 155 mg pentru mamele care alăptează.

Pe lângă vitamina C, lămâia oferă vitamina A, fibre și minerale precum calciu, fosfor, magneziu și potasiu. Aceasta înseamnă, de asemenea, că are calități diuretice și ajută la întărirea sistemului imunitar și nervos.

Prin urmare, nu este vorba despre faptul că lămâia are calități miraculoase, toate acestea sunt doar mituri despre lămâi. Este vorba mai degrabă despre faptul că este unul dintre cele mai nutritive alimente, de care să beneficiem în cadrul unei diete echilibrate.

Conține mai mulți acizi organici

Potrivit experților de la FEN (Federația Spaniolă de Nutriție), pulpa conține acizi organici precum acidul citric, acidul malic, acidul acetic și acidul formic. De asemenea, compuși fenolici, cum ar fi acizii cafeic și ferulic, care sunt antioxidanți puternici. Deși, în realitate, cele mai interesante componente ale lămâii sunt fitonutrienții, în special limonoizii, care se găsesc în coajă. Prin urmare, nu este surprinzător că înțelepciunea populară a inclus coaja de lămâie în numeroase rețete, atât dulci, cât și sărate.

În plus, atât stratul interior alb, spongios, care se găsește sub coajă (care furnizează carbohidrați și fibre solubile sub formă de pectină), cât și pulpa conțin flavonoide (citroflavonoide), dintre care se remarcă hesperidina, diosminul, naringenina și eriocitrina. Aceștia sunt compuși antiinflamatori care contribuie la prevenirea bolilor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *