În România în acest an, legislativul a aprobat interzicerea vânzării către minori a băuturilor energizante. Nu este permisă comercializarea lor nici în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate. Totul sub sancțiunea unei amenzi de 30.000 de lei sau suspendarea activității unității economice. Citește aici.
În Spania, jumătate dintre adolescenții între 14 și 18 ani le consumă zilnic, susține ElMundo. Poziționarea medicilor față de aceste băuturi oscilează între faptul că sunt „o bombă de cofeină, zahăr și alte componente despre care încă nu știm ce efecte vor avea pe termen lung asupra organismelor în plină dezvoltare” și „avem o problemă de subdiagnosticare în serviciile medicale pentru că nu întrebăm copilul dacă a consumat o băutură energizantă când ne confruntăm cu anumite cazuri de aritmii și convulsii”.
Guillermo Burillo, purtător de cuvânt al grupului de Toxicologie al Societății Spaniole de Medicină de Urgență și Situații de Urgență (SEMES), citat de El Mundo, avertizează asupra problemei consumului de produse stimulante. „Declanșează reacții care aduc pacientul la medic, afirmă el. „Dar este adevărat că trebuie să fim mai vigilenți pentru că la triaj se întreabă rar despre acest lucru. Nu avem percepția că acest consum ar fi riscant. Și totuși, este”.
Îngrijorarea sa este împărtășită de Esther López-García, din grupul de Endocrinologie și Nutriție al Societății Spaniole de Epidemiologie (SEE): „Trebuie să studiem în profunzime consumul continuu și pe termen lung al acestor substanțe”. În timp ce așteptăm aceste cercetări, ea este de părere că „trebuie reglementat accesul la ele”: „Să fie etichetate corespunzător: să se avertizeze asupra riscurilor, cine poate și cine nu le poate consuma, să se descurajeze utilizarea lor. Nu ar trebui să se găsească la vânzare în zonele educative și sportive”.
Consumul de astfel de băuturi în Spania a crescut mult în ultimii ani. Reprezintă 3% din consumul general de băuturi răcoritoare. În anumite comunități autonome, guvernele regionale au interzis consumul și vânzarea lor de și către minori. Au un regim similar alcoolului și tutunului. De pildă, în Galicia, minorii care consumă aceste băuturi pot fi amendați cu până la 3000 de euro, iar magazinele care le-ar vinde acestora cu până la 600.000.
Ce conține o băutură de acest fel
Echivalentul a trei cafele espresso cu trei lingurițe de zahăr alb. Componentele sale sunt substanțe așa-zis energizante, gen taurină și altele de aces tip, vitamine și ingrediente active precum ginseng, guarana și ginkgo. Și aici vorbim de o singură doză. Dacă se beau două, eventual una după alta, la o petrecere sau o masă, consecințele asupra sănătății sunt din ce în ce mai mari. NU este o băutură răcoritoare și NU ar trebui utilizată sub nicio formă ca atare.
De ce nu ar trebui denumite energizante
În realitate, spun medicii, aceste băuturi sunt stimulatoare, nu energizante. NU ar trebui în niciun fel consumate înainte sau după efortul fizic. Lista efectelor asupra organismului începe cu o creștere a tensiunii arteriale: „Se mărește până la 120 de bătăi ale inimii pe minut”, spune Burillo pentru El Mundo. Sistemul nervos central intră în alertă în contact cu cofeina, taurina și restului substanțelor energizante. Apare spike-ul glicemic și „nivelurile de glucoză cresc, forțând pancreasul”. Și reamintește că, în cazul adolescenților, „acest lucru se întâmplă unui organism în plină dezvoltare”.
Pe lângă stimularea sistemelor nervos central și cardiovascular și relația lor cu supraponderabilitatea și obezitatea, consumul regulat de băuturi energizante a fost asociat cu supradoza de cofeină, hipertensiunea, pierderea masei osoase și osteoporoza. Printre efectele secundare rezultate din consumul regulat se numără palpitațiile, insomnia, greața, vărsăturile și micțiunea frecventă. Căci, da, este o băutura care deshidratează corpul. La fel ca și cafeaua.
Necesitatea de a reglementa consumul și vânzarea de astfel de băuturi
Interzicerea consumului și vânzării lor de și către minori este o discuție de dată recentă. Nu există o legislație unitară la nivel european înacest domeniu. Arătam că acest lucru se întâmplă deja în anumite locuri, inclusiv România. Nici nu este ușor de obținut o astfel de legislație, întrucât lobby-ul firmelor producătoare de astfel de băuturi și al celor de marketing este foarte dur. Băuturile energizante sunt sponsori buni pentru evenimentele sportive sau sălile de sport. Dând astfel senzația că este o băutură sănătoasă și recomandată în activitățile sportive.
Discuția despre reglementarea acestor băuturi a pornit cel mai probabil de la decesele survenite în rândul tinerilor. Situații de acest fel au fost semnalate în Marea Britanie sau în România. Au existat și multe cazuri de tineri intoxicați datorită consumului excesiv. S-au adăugat și constatările și protestele medicilor, care au început să analizeze mai în detaliu nu doar consecințele pe termen scurt.
Cine nu ar trebui să consume niciodată acest produs
Copii, adolescenții, femeile însărcinate și cele care alăptează.
Persoanele cu hipertensiune sau probleme cardiovasculare.
Persoanele care suferă de tulburări de somn.
Nu ar trebui combinate cu băuturi alcoolice.
Nu ar trebui consumate pentru rehidratare după sport.
Pentru restul oamenilor, consumul ar trebui să fie ocazional și în doze de dimensiuni mici. Informați medicul dacă luați medicamente în mod obișnuit.