Băuturile răcoritoare obișnuite care conțin zahăr pot fi mai periculoase dacă sunt consumate curent, decât o prăjitură consumată din când în când / Cresc riscul de infarct si AVC

băuturi cu zahăr adăugat bauturi racoritoare bauturi cu zahar bauturi carbogazoase risc de infarct risc de boli cardiovasculare studiu Lund Suedia

Băuturile cu zahăr adăugat în conținut sunt dăunătoare, în timp ce o felie ocazională de prăjitură probabil este mai puțin problematică decât acestea. O echipă de cercetătorii care au luat sub observație efectele diferitelor tipuri de consum de zahăr în legătură cu riscurile pentru sănătate a descoperit că, deși un consum ridicat de zahăr crește în general riscul anumitor boli cardiovasculare, băuturile care conțin zahăr adăugat fac ca aceste riscuri să fie semnificativ mai mari, scrie publicația frontiersin.org citând un recent studiu.

Nu doar cantitatea de zahăr contează

„Cea mai remarcabilă constatare a studiului nostru este relația divergentă între diferitele surse de zahăr adăugat și riscul de boli cardiovasculare”, a declarat Suzanne Janzi, doctorandă la Universitatea Lund implicată în studiu și autoare principală a articolului. „Acest contrast surprinzător evidențiază importanța luării în considerare nu doar a cantității de zahăr consumat, ci și a sursei și contextului acestuia.”

Studiul a luat sub lupă consumul pe termen lung de băuturi răcoritoare conținând zahăr, dulciuri cu miere și produse de patiserie. El a fost realizat pe o durată de mai bine de 20 de ani, din 1997 până în 2019 prin monitorizarea a peste 70.000 de persoane, după caz: până la diagnosticarea cu boli cardiovasculare, până la deces sau până la finalul perioadei de monitorizare. În cei peste 20 de ani, 25.739 de participanți au fost diagnosticați cu o boală cardiovasculară.

Oamenii de știință au folosit apoi aceste date pentru a analiza cum diferitele tipuri de aport de zahăr afectează riscul diferitelor boli cardiovasculare: două tipuri diferite de accident vascular cerebral, infarcturi, insuficiență cardiacă, anevrisme aortice, fibrilație atrială și stenoză aortică.

Deși majoritatea organismelor de sănătate publică recomandă limitarea consumului de zahăr pentru a proteja dinții și a îmbunătăți dieta, anterior existau dovezi limitate privind impactul aportului de zahăr asupra bolilor cardiovasculare. Aceste boli sunt principala cauză de deces și boală în Europa, iar schimbarea dietei este o modalitate relativ ușoară de a reduce riscul.

 Zahărul lichid pare să fie mai periculos decât cel solid

Cercetătorii au descoperit că un consum de băuturi dulci a fost mai dăunător pentru sănătate decât orice altă formă de zahăr: consumul de băuturi îndulcite a crescut semnificativ riscul de accident vascular cerebral ischemic, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială și anevrism aortic abdominal.

„Zahărul lichid, găsit în băuturile îndulcite, oferă de obicei mai puțină sațietate decât formele solide — te fac să te simți mai puțin sătul — ceea ce poate duce la supraconsum. Contextul contează și el — delicatesele sunt adesea savurate în contexte sociale sau la ocazii speciale, în timp ce băuturile îndulcite ar putea fi consumate mai regulat”, a explicat Janzi.

Bolile cardiovasculare au fost afectate diferit de creșterea consumului de zahăr, posibil pentru că consumul suplimentar de zahăr a afectat diferit profilul de risc individual al participanților. Creșterea zahărului în general a crescut riscul de accident vascular cerebral ischemic și anevrism aortic abdominal, precum și riscul de insuficiență cardiacă la participanții cu un IMC normal.

Cu toate acestea, cele mai mari riscuri de rezultat negativ asupra sănătății au apărut în categoria de consum cea mai scăzută pentru delicatese. Consumul ocazional de delicatese a fost asociat cu rezultate mai bune decât absența totală a acestora.

„Studiul nostru observațional nu poate stabili cauzalitatea, dar aceste constatări sugerează că un consum extrem de scăzut de zahăr poate să nu fie necesar sau benefic pentru sănătatea cardiovasculară”, a mai spus cercetătoarea citată.

Sunt necesare în continuare mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismele implicate în efectele diferențiale ale diferitelor tipuri de consum de zahăr, spun autorii studiului. De asemenea, ei au ținut să sublinieze că dieta participanților la studiu a fost una foarte specifică din punct de vedere demografic și cultural. Ceea ce înseamnă că modificarea ei ar putea modifica și rezultatele finale ale unui studiu de aceste proporții.

Datele confirmă un alt studiu american mai vechi

„Constatările noastre se bazează pe o populație suedeză, care poate avea obiceiuri alimentare și factori de stil de viață diferiți de celelalte populații. Foarte relevant în acest context este obiceiul social de numit fika — pauze regulate de cafea și ceva dulce, o practică adânc înrădăcinată în cultura suedeză. Aceste rezultate s-ar putea să nu se suprapună perfect cu cele obținute în cazul altor populații cu culturi alimentare diferite”, a mai explicat autoarea.

Totuși, datele confirmă un mai vechi studiu american al Universității di San Diego, publicat în Journal of the American Heart. Conform acestuia, persoanele obișnuite să consume cel puțin o băutură cu zahăr adăugat pe zi au un risc cu 26% mai mare de intervenții de angioplastie sau alte proceduri de revascularizare și un risc cu 21% mai mare de accident vascular cerebral, potrivit publicației gazzetta.it.

Studiul a scos în evidență faptul că sucurile de fructe cu zahăr adăugat s-au dovedit a fi cele mai periculoase în special în rândul femeilor, cu un risc de 42% mai mare de boli cardiovasculare în caz de consum al acestora.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *