Un nou studiu realizat în Franța, pe un eșantion de 15.000 de persoane, arată că bărbații generează cu 26% mai multă poluare (emisii de gaze cu efect de seră) decât femeile. Principalele cauze identificate sunt consumul mai ridicat de carne roșie și utilizarea mai frecventă a mașinii. După ajustarea pentru factori socioeconomici precum venitul și nivelul de educație, diferența se reduce la 18%. Totuși, obiceiurile alimentare și de transport explică cea mai mare parte a acestei discrepanțe, conform The Guardian
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cercetătorii de la London School of Economics și Crest-Ensae Paris sugerează că normele tradiționale de gen, care asociază masculinitatea cu consumul de carne roșie și utilizarea mașinii, contribuie semnificativ la aceste diferențe.
Si veniturile fac diferența între grupuri
Interesant este că nu s-au observat diferențe semnificative între bărbați și femei în ceea ce privește emisiile generate de zborurile cu avionul.
Studiul subliniază că diferența de emisii între sexe este comparabilă cu cea dintre grupurile cu venituri mari și cele cu venituri mici. De asemenea, cercetătorii au evidențiat că atitudinile sociale care asociază stilurile de viață ecologice cu slăbiciunea pot împiedica unii bărbați să adopte comportamente prietenoase cu mediul.
În plus, studiul sugerează că femeile pot manifesta o preocupare mai mare pentru climă datorită amprentei lor de carbon mai mici, ceea ce le-ar putea motiva să depună eforturi mai proactive pentru reducerea emisiilor. Cu toate acestea, este necesară o cercetare suplimentară pentru a înțelege mai bine relația dintre preocuparea pentru climă și comportamentul ecologic specific fiecărui gen.