În timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, peste 30 de tone de alimente rămase neutilizate în Satul Olimpic au fost reutilizate pentru băncile alimentare din jurul Parisului, transmite Euronews.
Inițiativa urmărește să reducă risipa alimentară și să contribuie la durabilitate, aliniindu-se la obiectivul mai amplu al Jocurilor de a fi mai ecologice. La această ediție, au fost folosite vase reutilizabile, paturi din carton și materiale reciclate în construcția scaunelor din incintă.
Organizatorii s-au concentrat de la bun început pe reducerea la minimum a risipei de alimente prin planificarea atentă a meniurilor și încheierea de acorduri cu grupurile de distribuție a alimentelor. Aproximativ 40.000 de mese sunt servite zilnic sportivilor din peste 200 de țări care participă la Paris 2024. Alimentele neconsumate sunt colectate și redistribuite celor care au nevoie de ele, abordând problema presantă a insecurității alimentare în Franța, unde 10 milioane de oameni se luptă să aibă acces la hrană suficientă.
Le Chainon Manquant, una dintre organizațiile beneficiare, subliniază importanța acestui efort într-o țară în care 10 milioane de tone de alimente sunt irosite anual.
Alimentele colectate din Satul Olimpic sunt distribuite în locuri precum un magazin alimentar din Epinay-sur-Seine, care oferă produse la preț redus persoanelor cu venituri mici.