Se poate vorbi de o adevărată explozie de video realizate în China și postate pe rețelele sociale în care oamenii arată cum pot mânca enorme cantități dintr-un anume preparat în timp record. Fie că e vorba de noodles, hamburgeri sau alte preparate tradiționale. Mai nou, aceste obiceiuri au intrat în vizorul autorităților.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit agenției Reuters, Asociației Consumatorilor din China a declarat marți că cetățenii ar trebui să „respingă rațional conținutul dăunător” al posturilor care înfățișează obiceiuri de „mâncat extrem” postate online, deoarece acestea provoacă „risipă sfâșietoare de alimente” și promovează idei „nesănătoase” despre hrană.
Luarea de poziție a asociației reprezintă cel mai recent efort de a reduce apetitul publicului pentru acest tip de conținut, care rămâne foarte popular în China, a doua economie a lumii, în ciuda încercărilor de a reglementa industria începând cu anul 2020.
Acest tip de posturi atrag mase de urmăritori interesați să vadă persoane care consumă cantități uriașe de mâncare, inclusiv preparate extrem de picante. „Unele platforme online sunt acum pline de video de mâncat extrem, care promovează un consum alimentar ce forțează limitele fiziologice ale ființei umane. Acestea nu doar că se abat grav de la adevărata esență a culturii alimentare, dar duc și la o risipă de alimente de-a dreptul dureroasă”, se precizează în declarație.
Mâncatul online compulsiv este în contradicție cu virtuțile tradiționale chineze
Asociația a adăugat că astfel de posturi online calcă în picioare virtuțile tradiționale chinezești ale hărniciei și economisirii, promovând în schimb idei „nesănătoase și iraționale” despre mâncare, care pot afecta tinerii. „Fiecare porție și fiecare masă ar trebui privite ca fiind câștigate cu greu”, se arată în comunicat.
În 2020, China a întărit reglementările și a interzis videoclipurile care promovau risipa alimentară. În 2021 a fost adoptată o lege împotriva risipei, iar anul trecut autoritățile au lansat un plan de acțiune pentru creșterea producției alimentare și reducerea risipei.
Oamenii sunt sfătuiți să nu urmărească și să blocheze conturile online care promovează aceste obiceiuri alimentare și risipa
Asociația consumatorilor le cere utilizatorilor să nu urmărească, aprecieze sau distribuie emisiunile de mâncat extrem și să blocheze activ conturile și canalele asociate. De asemenea, creatorii de conținut trebuie să refuze risipa și să nu planifice, producă sau publice conținut de acest tip. „Accentul în crearea de conținut trebuie să se mute către explorarea valorii culturale a adevăratei esențe a hranei”, se precizează în finalul declarației.
Intervenția vine la doar o săptămână după ce autoritățile de la Beijing au interzis unor funcționari publici să ia masa în grupuri mai mari de trei persoane, ca reacție la decese cauzate de consumul excesiv de alcool în cadrul banchetelor.
China se confruntă și cu o creștere a obezității, în special în rândul copiilor, ca urmare a scăderii activității fizice în timpul pandemiei de COVID-19 și a creșterii comenzilor de fast food online.