Asociaţia Lanţului Alimentar Scurt (ALAS.) reprezintă România la standul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) amenajat în cadrul expoziţiei internaţionale „Săptămâna Verde” („Grune Woche”), ce are loc în perioada 17 – 26 ianuarie, în Germania, la Berlin.
Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, transmis sâmbătă AGERPRES, la standul României sunt expuse produse româneşti autentice din cinci colţuri ale ţării: Alba, Bacău, Constanţa, Giurgiu şi Maramureş.
„Săptămâna Verde” este recunoscută ca una dintre cele mai mari platforme globale dedicate produselor agroalimentare, reunind anual peste 60 de ţări şi sute de mii de vizitatori. Participarea României are drept punct forte diversitatea produselor autohtone, autentice, pline de gust şi reprezentative pentru tradiţiile gastronomice locale.
Potrivit sursei citate, printre produsele prezentate se află uleiurile vegetale brute Republika, obţinute prin presare la rece, urmată de o dublă filtrare pentru o calitate superioară, cu un conţinut scăzut de grăsimi saturate, bogate în Omega 3 şi vitamina E. Acestea sunt benefice pentru sistemul cardiovascular şi sănătatea creierului.
De asemenea, brânzeturile sub marca „De Colţeşti” sunt produse într-o mică întreprindere de familie, din anul 1994. Brânzeturile de Colţeşti sunt realizate fără aditivi, conservanţi artificiali sau uleiuri vegetale, păstrând puritatea ingredientelor şi a gustului autentic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Tot la standul ALAS, expune Crama Histria – Wild Yeast Winery, care foloseşte în fabricarea vinurilor fermentaţia spontană sau sălbatică, unde drojdiile naturale, prezente în mediul înconjurător sau pe struguri, sunt responsabile pentru fermentarea mustului de struguri în vin.
De asemenea, producătorul de paste artizanale, Răstăuţe Maramureşene, prezintă la Berlin produse lucrate manual de către artizani certificaţi, cu făină specială pentru paste, produsă numai din cereale din România şi îmbogăţite cu extracte din legumele din grădina proprie (sfeclă, spanac etc), plante crescute lent, fără pesticide ori fertilizatori chimici.
„Produsele româneşti au tot ce le trebuie ca să stea în top pe orice piaţă din lume”
În acelaşi timp, Arca Bacău – sub deviza „respectul pentru natură este mantra noastră” este un producător ce reuşeşte, în mod sustenabil, să producă din diverse preparate numai din peşti autohtoni: afumături din sturion, crap sau păstrăv provenit exclusiv din producţia proprie. Din aceeaşi producţie s-au născut creme tartinabile inedite şi o serie de zacuşti şi alte conserve tradiţionale de iarnă.
„Produsele româneşti au tot ce le trebuie ca să stea în top pe orice piaţă din lume. La «Săptămâna Verde 2025», ne-am propus să arătăm exact asta! Fiecare produs pe care îl expunem e făcut cu suflet, pricepere şi respect pentru tradiţie, dar şi pentru pământul care ne dă tot ce avem mai bun şi oamenii care trudesc să ne hrănească. Povestea fiecăruia dintre ele este despre cei care pun pasiune în ceea ce fac şi despre sustenabilitate, specific cultural gastronomic şi grijă pentru natură – lucruri care contează cu adevărat. Mai mult, toate aceste produse alese de noi sunt “baza” unui meniu echilibrat şi sănătos şi sunt toate dragi inimii românilor: brânza, vinul, peştele, uleiul bun, zacusca, tăiţeii de supă, nu lipsesc niciodată din cămările noastre. Vrem să le descopere şi alţii, să “guste” din România!”, a declarat, în comunicatul citat, Marius Tudosiei, fondatorul ALAS.
Asociaţia Lanţului Alimentar Scurt este o organizaţie dedicată promovării produselor locale şi susţinerii producători români, mici şi mijlocii.